zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal koopwoningen van minder dan een ton verdubbeld

17 februari 2014 - Calcasa onderzocht de Nederlandse markt voor woningen van 100.000 euro of minder. Het aantal goedkope koopwoningen dat een huizenkoper kan kopen is de afgelopen vijf jaren in omvang verdubbeld. Telde Nederland in 2008 nog 26.000 woningen van 100.000 euro of minder, in 2013 is dat aantal opgelopen naar 55.200.

De gemiddelde waarde van goedkope koopwoningen is met 1,3 procent gedaald tegenover een daling van 1,9 procent van alle woningen. De looptijd van goedkope koopwoningen is gemiddeld 2,5 maand korter en het verschil tussen de initiële vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs is bij goedkope koopwoningen hoger: 18,9 procent versus 14,7 procent bij alle woningen. De crisis op de woningmarkt biedt hiermee ook kansen voor de huizenkoper die op zoek is naar een goedkope woning.



Groot-Rijnmond telt 14.500 goedkope woningen
Telde Nederland in 2008 nog 26.000 woningen van 100.000 euro of minder, in 2011 is dat aantal opgelopen naar 37.400 en in 2013 zelfs naar 55.2 00: een stijging van 113 procent in vijf jaar tijd. De grootste toename heeft plaatsgevonden in de Randstedelijke gebieden, maar ook in het noorden, oosten en zuiden van het land is het aantal goedkope woningen toegenomen.
De meeste goedkope woningen bevinden zich in de regio Groot-Rijnmond en de Agglomeratie 's-Gravenhage. Daar bevinden zich respectievelijk 14.500 en 7.900 woningen van 100.000 euro of minder. Beide regio's kennen ook het grootste aandeel goedkope koopwoningen ten opzichte van de totale koopwoningvoorraad respectievelijk 5.2 procent en 4.3 procent.
Een gemiddelde goedkope woning kost 85.700 euro en heeft 1,3 procent aan waarde verloren in het afgelopen jaar. De goedkoopste enclave van Nederland bevindt zich in de regio Utrecht waar de gemiddelde waarde van goedkope woningen rond de 72.900 euro ligt. Goedkope woningen zijn het duurst in de regio rondom Den Haag. Daar kost een goedkope woning gemiddelde 90.800 euro.
De grootste waardedaling vond plaats in de Corop regio Zuidoost-Drenthe. Goedkope koopwoningen hebben daar een gemiddelde waarde van 90.500 euro; de prijzen daalden het afgelopen jaar met 3,6 procent. In de regio Utrecht en Delft en Westland bleef de gemiddelde waarde van een goedkope woning stabiel (+0,1 procent).

Afslag op initiële vraagprijs 22 procent in Overig Zeeland
De uiteindelijke verkoopprijs van een gemiddelde koopwoning is gemiddeld 14,7 procent lager dan de initiële vraagprijs. Voor goedkope koopwoningen ligt dit percentage aanzienlijk hoger. Bij koopwoningen van 100 duizend euro of minder ligt de uiteindelijke verkoopprijs 18,9 procent lager dan de initiële vraagprijs. De regio met het grootste verschil tussen vraag-en verkoopprijs is Overig Zeeland. Daar worden goedkope koopwoningen voor 22,3 procent minder verkocht dan de initiële vraagprijs.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vermogen Nederlanders opnieuw gedaald
 Duurste koopwoningen in Laren, de goedkoopste in Kerkrade
 Doorstarterslening kan woningmarkt en staatskas redden
 Koopwoning afgelopen twintig jaar nooit zo betaalbaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10