zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar Operationeel Inkopers stijgt

21 januari 2014 - Daar waar de vraag naar inkoopprofessionals in de eerste drie kwartalen van 2013 sterk achterbleef ten opzichte van vorig jaar, heeft de toenemende economische activiteit geresulteerd in een groei van acht procent in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Door deze groei is het jaarverlies in de vraag naar inkoopprofessionals vrijwel geheel gecompenseerd. Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de inkoop arbeidsmarkt 2013 van Hilbrand van der Kooi, Competence Manager Logistics & Procurement bij Yacht.



Focus op ‘productie draaien’
De vraag naar inkoopprofessionals lag tot en met september 2013 onder het niveau van 2012. In het vierde kwartaal trekt de vraag naar operationeel inkopers aan, wat een logisch gevolg is van toenemende activiteiten in de maakindustrie. Nevi berichtte in de Purchase Managers Index (PMI) over de stijging in het aantal nieuwe orders en het verhogen van de productie binnen de industrie. Deze index geeft een beeld van de Nederlandse maakindustrie, maar ook van de gehele Nederlandse economie. Tot medio 2013 noteerde deze index een waarde lager dan 50, maar de laatste vier maanden van 2013 staat deze index ruim boven de 50, wat betekent dat de productie is opgevoerd met als gevolg grotere inkoopvolumes. Deze ontwikkeling resulteerde in een groei van dertien procent in de vraag naar operationeel inkopers in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vraag naar strategisch inkopers, inkoopmanagers en –adviseurs daalde het laatste kwartaal nog licht. "De focus binnen de industriële sector ligt nu voornamelijk op het opvoeren van de productie, waardoor er meer behoefte ontstaat aan inkopers op het operationele vlak," aldus Van der Kooi.

Gebrek aan beleid aantrekken inkooptalent
In de sectorvergelijking is een duidelijk verschil in de vraagontwikkeling tussen de profit en de non-profit sector. Daar waar de industrie en de aan de industriële sector gerelateerde zakelijk dienstverleners een groei laten zien van respectievelijk 25 procent en elf procent in het vierde kwartaal van 2013 ten opzichte van de voorgaande drie kwartalen  is de vraag in de non-profit vrijwel gestabiliseerd. Van der Kooi: "Onze verwachting is dat door verdere professionalisering en herstructurering van de inkoop functie binnen de overheid en zorg, de vraag naar nieuw inkooptalent ook binnen deze sectoren zal gaan aantrekken. De aantrekkende economie en de toenemende vraag naar inkopers bij zorg en overheid leiden ertoe dat er een tekort aan operationeel inkopers ontstaat. Werkgevers dienen zich te richten op het aantrekken en ontwikkelen van inkoop talent. Zij zullen het vakgebied inkoop en de carrièreperspectieven die het vak biedt op de kaart moeten zetten om zo toekomstige inkopers te interesseren voor deze functie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inkopers in industrie gewild: vraag stijgt met acht procent
 Inkopers nog een lange weg te gaan naar duurzaamheid
 Vooruitzichten zetten rem op groei vacatures logistiek en inkoop
 Economische crisis biedt inkoper ongekende mogelijkheden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10