zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Senioren fan van how-to-video's

31 december 2013 - Met YouTube gaat er een nieuwe wereld open voor veel senioren. Zij gebruiken de één na grootste zoekmachine ter wereld vaak om handiger te worden. How-to-filmpjes zijn, direct na muziekvideo's en bloopers, namelijk het meest populaire genre.

Zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 600 vijftigplussers.



Handige hulp in en om het huis
Online video's zijn geliefd. Gemiddeld wordt er in Nederland 21 uur per maand naar filmpjes op internet gekeken. 55-plussers doen dat iets minder: zo'n veertien uur per maand. Senioren zijn echter wel actieve gebruikers. Van alle senioren die YouTube gebruiken zoekt 89 procent zelf wel eens iets op. Een op tien kijkt alleen als zij door een bekende op een filmpje worden geattendeerd. Instructiefilmpjes blijken heel populair. Tweederde heeft weleens op YouTube opgezocht hoe iets werkt in huis, tuin of keuken. Ook computers en software zijn favoriete onderwerpen. Driekwart van de ondervraagden vindt how-to-video's dan ook een handig middel om iets nieuws te leren. Een reden hiervoor is dat men beelden veel begrijpelijker vindt dan teksten; ruim 60 procent is het (helemaal) eens met deze stelling.

Vrouwen enthousiaste delers
Mannen besteden meer tijd aan het online video kijken dan vrouwen, echter vrouwen zijn actiever bezig met de filmpjes dan mannen. Zo delen zij beduidend vaker video's via e-mail en sociale media dan mannen (58 procent vs. 48 procent). Ook geven zij op YouTube vaker een reactie of waardering op bekeken filmpjes (27 procent vs. 22 procent). In totaal deelt 52 procent van de senioren die YouTube gebruiken weleens een video die zij interessant of leuk vinden.

Video beïnvloedt mening nauwelijks
Behalve voor de handige instructiefilmpjes (43 procent) wordt YouTube door senioren vooral ook gebruikt voor ontspanning en vermaak. Muziekvideo's (63 procent) en bloopers (44 procent) scoren het hoogst. Nieuws of sportfragmenten zijn niet erg populair, nog geen twintig procent van de ondervraagden kijkt hier naar. Tevens zegt meer dan de helft ook veel onzinnigs tegen te komen op YouTube. Het is voor senioren dan ook een luchtig medium. Slechts vijftien procent geeft aan dat video's en filmpjes hun mening wel eens beïnvloeden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zuinige Nederlander gaat niet zuinig om met data
 Beursgenoteerde bedrijven laten mogelijkheden online newsroom onbenut
 Niet-westerse sollicitant vindt video cv eerlijker dan traditioneel cv
 Kenniswerkers communiceren steeds vaker via video
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10