zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bij succesvolle bedrijven is de CIO vooral Chief Innovation Officer

23 december 2013 - In succesvolle bedrijven wordt vaak een andere invulling gegeven aan de rol van de Chief Information Officer dan in bedrijven die het minder goed doen. Bij veel middelgrote bedrijven met een stevige groeiverwachting is de CIO geen leidinggevend afdelingsmanager, maar een technologie-expert die over innovatieve IT adviseert.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van SAP Nederland is uitgevoerd onder ruim 200 Nederlandse bedrijven.



Snelle groeiers
Middelgrote bedrijven die voor het komende jaar een groeiverwachting hebben van meer dan vijf procent - ofwel snelle groeiers - letten bij hun beslissingsproces met betrekking tot nieuwe technologie veel meer op de business bijdrage van technologie dan op de prijs ervan. Bijna 22 procent van de snelle groeiers geeft de innovatieve mogelijkheden van nieuwe technologie als belangrijkste overweging tot aanschaf aan. Dit percentage ligt bij bedrijven die volgend jaar een krimp verwachten op zes procent. Zij kijken bij het aanschaffen van ICT-oplossingen vooral naar de prijs hiervan.
De andere benadering die groeiende bedrijven hierbij hanteren, hangt sterk samen met een opmerkelijk verschil tussen succesvolle en minder succesvolle bedrijven: de rol die de CIO in de besluitvormingsprocedure rond nieuwe technologie inneemt. Bij 23 procent van de bedrijven met een groeiverwachting blijkt de CIO zeer nauw betrokken bij het identificeren en het inbrengen van nieuwe technologie; activiteiten die bij andere bedrijven vaak worden gedelegeerd aan managers op een lager niveau in de organisatie.

CIO als technologisch adviseur
Marcel Groenenboom, Director General Business & Channels bij SAP Nederland spreekt in dit verband over de CIO als Chief Innovation Officer: "Ons onderzoek toont aan dat de rol van de CIO in succesvolle bedrijven is verschoven. Voorheen ging het om een manager die leiding gaf aan de IT-afdeling. Tegenwoordig zie je in steeds meer organisaties dat de CIO als innovatie adviseur optreedt. In die rol geeft hij op strategisch niveau aan welke innovatieve IT-toepassingen voor het optimaliseren van productie, omzet en winst zorgen. Met name succesvolle bedrijven zetten de CIO steeds meer in als Chief Innovation Officer. Het gaat daarbij om een nieuwe rol waar Nederlandse CIO’s prima invulling aan blijken te geven."

Horizon verbreden
Overigens valt op dat bij succesvolle bedrijven de CIO in zijn nieuwe rol niet alleen samenwerkt met interne business managers, maar ook met externe partijen. Groenenboom: "Voor het identificeren en implementeren van innovatieve IT-oplossingen blijken CIO’s in de rol van innovatie adviseur vooral samen te werken met cloud- en SaaS-leveranciers, brancheorganisaties en instellingen op het gebied van hoger onderwijs. Dit is een belangrijk verschil met bedrijven die minder succesvol zijn. Hun CIO’s zoeken vooral samenwerking met bestaande ketenpartners. Het zou voor deze MKB-bedrijven waarschijnlijk goed zijn als deze CIO’s hun horizon verbreden."

Verschillen per branche
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de omslag in het denken over de rol van de CIO in verschillende sectoren in een ander tempo plaatsvindt. Zo spelen CIO’s in de industrie inmiddels een belangrijkere rol in het beslissingsproces rond nieuwe IT dan hun collega’s in bijvoorbeeld de gezondheidsketen. Een mogelijke reden hiervoor kan de hiërarchische bedrijfscultuur in de industrie zijn, waardoor de CIO in deze sector van oudsher al een prominentere rol speelt. De gezondheidsketen wordt gekenmerkt door een beperkter vermogen tot verandering, ook als het om de introductie van innovatieve technologie gaat. In dat kader speelde de CIO in deze sector dus toch al een wat beperkte rol.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kostenbesparing hoogste prioriteit Nederlandse CIO
 Een op de vier CIO’s wil meer kennis over Big Data
 CIO’s zien softwareontwikkeling als business-enabler
 CIO’s zien hybride cloud als oplossing voor vereenvoudigen IT
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10