zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Student wil niet lenen

16 december 2013 - Studenten hebben het niet altijd even gemakkelijk, maar ondanks dat proberen zij toch te sparen.  Meer dan de helft van de studenten  spaart elke maand een gedeelte van hun inkomsten  en het meeste geld daarvan wordt gespaard voor later.

Dit blijkt uit het Nationale Bijbanenonderzoek 2013 van Zoekbijbaan.nl.



Redenen om te sparen
Bij sparen wordt er niet snel gedacht aan studenten, maar toch spaart 69 procent van de studenten. Veel ondervraagden sparen voor later. Zo zegt één van de ondervraagden: ‘Ik spaar nu alvast voor later. Hierbij denk ik vooral aan mijn toekomstige hypotheek.’ Opvallend is het verschil tussen Mbo’ers en Hbo’ers die voor later sparen. Onder de Mbo’ers is dit slechts 52 procent, terwijl dit onder de Hbo’ers 75 procent is.
61 procent geeft aan dat zij sparen voor onverwachte uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine of auto. 37 procent geeft aan dat zij sparen voor iets duurs wat zij op dit moment niet kunnen betalen, zoals een rijbewijs of buitenlandse stage.

Handig sparen
Aan de studenten die aangaven te sparen werd ook gevraagd naar de handigste manier van sparen. 53 procent van de studenten geeft aan dat zij handig sparen door elke maand een bepaald bedrag aan de kant te zetten. Dit kan automatisch gaan en het voordeel hiervan is dat je spaargeld onopgemerkt blijft groeien. 40 procent zegt dat zij al hun extra inkomsten aan de kant zetten. Denk bijvoorbeeld aan boodschappengeld, waarvan een deel overblijft. Sommige studenten (27 procent) hebben een aparte spaarrekening geopend en de meerderheid geeft aan dat zij hierdoor minder snel geld opmaken.


Geld lenen
Er werd ook gevraagd naar de overweging om geld te lenen bij een instantie. Op deze vraag geeft  de meerderheid (75 procent) aan dat zij het niet zouden overwegen om geld te lenen bij een instantie. 83 procent van de studenten geeft aan dat zij dit niet willen, omdat in de meeste gevallen er een hoge rente tegenover staat. Ondanks het lage rente percentage en gunstige voorwaarden van de IB groep vinden studenten ook dit niet interessant. Geld lenen is ook tegen sommige mensen hun principes in en zij willen niet afhankelijk zijn van anderen. 25 procent van de studenten geeft aan het wel te overwegen om geld te lenen, maar dan alleen voor noodzakelijke dingen, zoals het betalen van de huur.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Overheid moet niet opleider, maar deeltijdstudent financieel ondersteunen
 Banenperspectief maakt Nederlandse jongeren 'Spaans benauwd'
 Eerstejaars student heeft geen benul van eigen financiën
 Jonge werkzoekende langer zonder baan
 
 
reacties
 
Daan  |   | 
10-11-2017
 | 
11:34 uur
Hmm interessant artikel, ondanks dat hij uit 2013 komt. Ik denk dat de situatie al flink veranderd is. Je ziet juist een toename van het aantal verstrekte leningen aan studenten. Mogelijk een nieuwe artikel schrijven m.b.t. dit onderwerp?
kleine lening  |   | 
18-01-2019
 | 
21:57 uur
eens met daan, zijn juist veel studenten die een kleine lening afsluiten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10