zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nog drie IT-trends voor 2014

6 december 2013 - De Nederlandse economie heeft een turbulent jaar achter de rug vol faillissementen en besparingen. Volgens Nobel wordt 2014 echter een jaar waarin bedrijven de negativiteit van zich zullen afgooien en gaan investeren in verandering.

"Ik merk dat onder CEO's een proactieve houding aan het ontstaan is," zegt Piet van Vugt, CEO van Nobel. "Ze zijn klaar met de crisis en willen weer vooruit." Nobel heeft een overzicht samengesteld met de drie belangrijkste technologietrends voor 2014.



1. Automatisering IT-beheer
Bedrijven hebben IT jarenlang gebruikt als middel om kosten te besparen, bijvoorbeeld door middel van cloud-diensten en outsourcing of door minder personeel in dienst te nemen. Deze strategie heeft echter in de meeste gevallen niet bijgedragen aan de structurele vernieuwing van bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van andere businessmodellen. Van Vugt: "Het traditionele beheerdersvak is dood. Interne beheerteams kunnen best kostenefficiënt en goed werk doen, maar houden vanuit hun rol meestal geen tijd over om zich ook nog met bedrijfsverandering en innovatie bezig te houden. In dat geval kunt u het beheer, en wellicht zelfs uw volledige IT-infrastructuur, beter uitbesteden. Zo creëert u weer de financiële ruimte om uw technologie zo in te gaan richten dat die echt waarde toevoegt aan uw bedrijfsvoering."

2. Van IT- naar business projecten
Agile-projectmethodes hebben hun effectiviteit bewezen voor softwareontwikkeling, maar zouden eigenlijk organisatiebreed gebruikt moeten worden. "Zo'n 80 procent van de bedrijven in Nederland werkt nog op de oude manier," zegt Van Vugt. "Het management bedenkt iets, dat vervolgens door een dienstverlener opgeleverd moet worden. Dit is het schoolvoorbeeld van een ouderwets IT-project dat aansluiting mist met de business. Niet voor niets mislukt nog steeds 31 procent van IT-projecten en 52 procent van de projecten die wel slagen, wordt 189 procent over het geplande budget opgeleverd. Als bedrijf moet u alleen nog maar denken in business-projecten. Door agile te werken, maak u zowel je IT-infrastructuur als uw organisatie wendbaar. U gebruikt dan de kennis en creativiteit van het management, maar ook van de marketing, sales en de gebruikers. Dergelijke projecten leiden tot veel betere resultaten."

3. Meer waarde halen uit bedrijfsdata
Vanaf 2014 zal data steeds meer de olie van de economie worden. Big Data en Business Intelligence zijn technologieën die bedrijven meer inzicht kunnen geven in hun bedrijfsgegevens. Met die informatie kunnen zij hun klanten beter bedienen en hun bedrijfsprocessen efficiënter inrichten. Van Vugt: "Creatief omgaan met uw bedrijfsdata is essentieel om als organisatie niet op achterstand te komen. Weet wat uw klanten willen en waar je kansen in de markt liggen. Investeer in de middelen die u daarbij helpen, maar laat u goed adviseren, want het aanbod groeit met de dag. Investeer in deze nieuwe manier van denken en werken, zodat u snel kunt in spelen op kansen in de markt."

Bedrijfstransformatie
Ondanks de positieve verwachtingen voor 2014 hebben veel Nederlandse ondernemingen nog een forse uitdaging om de bedrijfstransformatie te ondergaan die nodig is om concurrerend te blijven. "In zekere zin hebben we een achterstand op jongere economieën als die van China, die van oorsprong agile zijn," zegt Van Vugt. "Maar wij liggen wel mijlenver voor op het gebied van internetgebruik. 98 procent van Nederland heeft een internetaansluiting, overal ligt glasvezel en we zijn een van de meest creatieve volken op aarde. Na de periode van besparing die achter ons ligt, biedt 2014 weer kansen voor bedrijven om de kennis en creativiteit van hun mensen te gaan gebruiken. Door te investeren in het veranderen van uw organisatie en uw businessmodel, werkt u aan een duurzame toekomst."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier IT-trends voor 2014
 ‘Investeren in digitalisering kan zorginstellingen tonnen opleveren’
 IT-manager investeert in vaste IT-bezetting
 Grotere klantfocus leidt tot meer maatwerkapplicaties in 2014
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10