zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europarlementariers vragen steun voor Onvoorwaardelijk Basisinkomen

3 december 2013 - Op 28 november hebben (op dit moment 29) leden van het Europees Parlement uit rwaalf verschillende Europese landen in een gezamenlijke verklaring hun steun geuit voor het Europese burgerinitiatief (ECI) voor Onvoorwaardelijk Basisinkomen (UBI) .

Dit roept de Europese Commissie op om het idee van hervorming van de huidige nationale stelsel van sociale zekerheid in de richting van een onvoorwaardelijk basisinkomen te onderzoeken


UBI is een regelmatige, universele betaling aan iedereen zonder middelentest of  werkverplichting. Het moet hoog genoeg zijn om iedereen een menswaardig bestaan te garanderen. Het kan mensen keuzes laten maken over wat te doen in het leven zonder angst voor armoede. Het kan fungeren als bodem voor het toenemende aantal mensen die korte-termijn- of nul-uren-contracten hebben en zij die een eigen bedrijf opstarten.

Financieringsregelingen
Door de jaren heen zijn in verschillende landen financieringsregelingen uitgewerkt. Het Europees Initiatief voor UBI vraagt er om dat verdere studies worden gestart op EU-niveau.
Europarlementsleden vragen alle Europeanen om dit initiatief te steunen. Alle EU-burgers die mogen stemmen kunnen dit burgerinitiatief steunen, hetzij via internet of op papier. Een miljoen handtekeningen zijn nodig voor 14 januari 2014 om ervoor te zorgen dat deze landt op de EG burelen.
Het huidige stelsels van sociale zekerheid is vernederend en onvoldoende bij het aanpakken van de oorzaken van armoede, benadrukken de Europarlementsleden.
"Onvoorwaardelijk Basisinkomen zou de sociale zekerheid te transformeren van een aanvullend systeem in een emancipatorische systeem, een die mensen vertrouwt om hun eigen beslissingen te nemen en niet stigmatiseren voor hun omstandigheden," zegt de verklaring.

Sociale zekerheid
"Wij geloven dat een nieuwe vorm van sociale zekerheid dringend nodig is, omdat de stelsels van sociale zekerheid in de verschillende landen, steeds voorwaardelijker en bestraffender worden, de individuele waardigheid ondermijnd en belemmeringen vormt voor burgerparticipatie en tevens de verdeeldheid in de Europese samenleving verdiept, zowel binnen als buiten de nationale grenzen."
Het is ook dat deze nieuwe vorm van sociale zekerheid veel eenvoudiger is dan de bestaande (vaak chaotische en lastige) systemen, zal helpen bij een balans van inkomensverschillen en kan helpen de sociale en raciale spanningen als gevolg van de economische migratie te beperken.
Het Organiserend Comite van het Europees burgerinitiatief feliciteert de parlementsleden voor hun inzet en kijkt uit naar het krijgen van verdere steun in het Europees Parlement, waar het Comitee een op 9 december een conferentie zal houden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 EU Privacy Verordening heeft negatieve impact groei Nederlands bedrijfsleven
 Vakcentrales aan Europees Parlement: Detacheringsrichtlijn niet scherp genoeg
 EU wil geen langer zwangerschapsverlof
 Europarlement behoedt voedingsindustrie voor bureaucratisch monster
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10