zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Positieve vooruitzichten Amerikaans vastgoed

2 december 2013 - Volgens ING Investment Management International (ING IM) is de daling van het aantal nieuwe gezinnen in de VS het dieptepunt gepasseerd, als gevolg van de verbeterende economie en arbeidsmarkt. Dit is goed nieuws voor de vraag naar woningen in zowel de huur- als verkoopmarkt.

Patrick Moonen, senior aandelenstrateeg van ING IM: "Eerder dit jaar, toen de Federal Reserve het mogelijk terugschroeven van zijn steunbeleid ter sprake bracht, begonnen de hypotheekrentes op te lopen. Dit vormde een bedreiging voor het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt, omdat de betaalbaarheid afnam. In deze periode bleef vastgoed sterk achter bij aandelenmarkten. Door het besluit om de afbouw van het steunprogramma op te schorten, keerden de kansen voor vastgoed, al blijven de hypotheektarieven boven de laagste niveaus van dit jaar. In hun zoektocht naar rendement zien beleggers vastgoed echter als een interessante beleggingscategorie."



Macro-economische en demografische factoren
Volgens ING IM is de hypotheekrente weliswaar een belangrijk aspect in vastgoed, maar zijn de macro-economische en demografische factoren even belangrijk. Op deze twee gebieden blijft zij verdere verbetering zien. De vermogensbeheerder waarschuwt echter dat het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt kan vertragen als gevolg van problemen rond de betaalbaarheid van woningen en starters op de woningmarkt.

Betaalbaarheid van woningen
De betaalbaarheid bereikte in januari een hoogtepunt. Sindsdien heeft een combinatie van hogere hypotheekrentes en huizenprijzen de gegevens op dit terrein echter ‘verzwakt’. Volgens ING IM liggen de huizenprijzen in de VS weliswaar ver onder het hoogtepunt van 2006, maar bevinden ze zich toch op het hoogste niveau sinds 2008. In 2014 zullen de huizenprijzen naar verwachting met enkelvoudige cijfers stijgen – een afvlakking vergeleken met dit jaar. Ook zijn de maandelijkse hypotheeklasten, uitgaande van een hypotheek met een looptijd van 30 jaar, nu 25 procent hoger dan in april. Daar komt nog bij dat de verzekeringskosten zijn gestegen – met name de dekking tegen schade door overstroming.

Starters op de woningmarkt
De maandelijkse opstal- en verzekeringspremies voor starters liggen voor een modaal inkomen boven het langetermijngemiddelde. Daarnaast hebben jongeren in de VS vaak hogere schulden dan het algemene gemiddelde. Dit betekent dat ze dikwijls een lagere kredietscore hebben waardoor het lastiger en duurder wordt om een hypotheek af te sluiten. Dit heeft een negatief effect op het eigenwoningbezit.
Moonen: "Amerikaans vastgoed heeft dit jaar een hoge volatiliteit vertoond en de marktcijfers geven een gemengd beeld te zien. Over het algemeen is er echter sprake van een positieve opwaartse trend voor deze beleggingscategorie, die naar wij verwachten zal doorzetten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Direct rendement van Nederlands vastgoed op hoogste niveau in 2012
 Positief totaalrendement voor Nederlands vastgoed in 2012
 Vastgoedbeleggers verkiezen Duitse steden boven Amsterdam
 Vastgoedbeleggers verwachten stijging transactievolume in 2013
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10