zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groei 'zwaardere' finance functies in industrie en overheid

7 november 2013 - Hoewel er gedurende de eerste drie kwartalen van 2013, op totaalniveau, nog steeds sprake is van een krimp van ruim negen procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2012, is het herstel onmiskenbaar ingezet. De arbeidsmarkt voor financieel specialisten begint rooskleuriger te worden. Was er in 2012 nog sprake van een duidelijk dalende trendlijn in de vraag naar financieel specialisten, over de eerste negen maanden van 2013 is de lijn stabiel.

En ook zien we duidelijke positieve uitschieters in de vraag naar zwaardere financiële specialisten. "De stabilisatie in de totale vraag, gecombineerd met het aantrekken van de vraag naar financieel specialisten op managementniveau zijn een duidelijke indicator dat we de weg naar boven weer hebben gevonden hebben," zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht.



Stabiele vraag naar financieel specialisten
De totale vraag naar financieel specialisten, zoals administrateurs, financial controllers, auditors, finance managers, assistant en business controllers, stabiliseert. De vraag naar uitvoerende financiële functies, zoals administratief medewerker, administrateur en hoofd financiële administratie krimpt nog steeds in het derde kwartaal van 2013 maar er is een sterk herstel van de financiële managementfuncties. Zowel in het tweede als derde kwartaal is de vraag naar finance managers met maar liefst met acht procent gestegen. Het herstel in de vraag is het grootst in de branches overheid en industrie. Ook de vraag naar auditors laat in het derde kwartaal een duidelijke groei zien van dertien procent. In de aanloop naar het auditseizoen trekt de vraag naar accountants eveneens met zevem procent aan.

‘Zware’ finance functies met name gevraagd bij de overheid en industrie
Erik Kolthof verklaart de groei in deze branches als volgt. "De groeiende vraag naar finance managers tekent zich vooral af in de branches overheid en industrie. De overheid staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in de finance functie. Een nieuwe instroom van specialisten met een bedrijfsmatige inslag is noodzakelijk. De reden hiervoor is dat de omwenteling naar een effectievere en efficiënte finance functie niet meer met het bestaande financieel management kan worden gedaan. De groei in de industriebranche kent een andere oorzaak. De industriebranche loopt voorop in het herstel van onze economie. De finance functie is in deze branche ver doorontwikkeld door het productiewerk binnen de finance functie te centraliseren, stroomlijnen en automatiseren. Het analyseren, interpreteren en vooruitkijken vanuit finance is steeds beter ingericht. De vraag naar financieel specialisten die deze informatie kunnen verzorgen en organiseren neemt hierdoor alleen maar toe."

Herstel in de vraag naar financieel specialisten ligt voor de hand
Kolthof: "Nu de vraag naar finance managers toeneemt zal ook de vraag naar de laag onder de finance manager toe gaan nemen. Hierbij verwachten wij niet dat er sprake zal zijn van een explosieve groei, maar voorzichtig herstel. De financieel specialist weet namelijk als geen ander wat de kosten van een extra fte zijn".

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Voorzichtig optimisme op de financiële arbeidsmarkt
 Vraag naar financieel specialist blijft dalen
 Gebrek aan uitdaging knaagt aan financiële experts
 Controller speelt sleutelrol in anticiperen op bedreigingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10