zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Salarisbevriezing voor een derde topconsultants

6 november 2013 - Adviseurs werkzaam in de top van de adviesbranche zijn als gevolg van de malaise in de sector hard getroffen in hun portemonnee. Bijna een derde van de consultants kreeg in het afgelopen jaar te maken met een salarisbevriezing. Zo'n 40 procent zag zijn koopkracht dalen. De vooruitzichten voor volgend jaar worden er niet veel beter op.

Dit blijkt uit het 'Consultancy Arbeidsmarktonderzoek 2013' van Consultancy.nl en Berenschot, gebaseerd op input van meer dan 700 adviseurs.



Economische tegenwind
De Nederlandse consultancybranche is in de afgelopen jaren fors geraakt door de economische tegenwind en de veranderende marktdynamiek. Zo kampt de markt met een forse vraaguitval van opdrachtgevers, druk op marges en toegenomen concurrentie van ZZP'ers. Als gevolg hiervan hebben veel adviesbureaus moeite om het hoofd boven water te houden en wordt de markt overschaduwd door bezuinigingsrondes, noodgedwongen consolidaties en in het uiterste geval faillissementen.

Slechtere arbeidsvoorwaarden
De uitdagende marktomgeving heeft duidelijk zijn weerslag op het personeel. Over het afgelopen jaar kreeg 30 procent van de adviseurs van hun werkgever te horen dat hun basissalaris werd bevroren. In veertien procent van de gevallen werd het salaris wel verhoogd, maar met minder dan het inflatiepercentage. Kijkend naar het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden geeft 22 procent van de respondenten aan dat hun pakket verslechterd is. "Bovenop de bevriezing van het basissalaris hebben consultancyorganisaties ook beknibbeld op diverse andere vergoedingen en voorwaarden, zoals bonussen, winstuitkeringen, pensioenregelingen, leaseregelingen of onkostenvergoedingen," aldus Larry Zeenny, vanuit Consultancy.nl betrokken bij het onderzoek. Voor het komende jaar zijn de verwachtingen voor de consultants werkzaam bij adviesbureaus niet veel beter. 29 procent verwacht een salarisbevriezing en veertien procent gelooft dat ze een salarisverhoging zullen ontvangen die lager ligt dan de standaard inflatiecorrectie.
Tien procent van de adviseurs geeft aan dat hun werkgever hen heeft gevraagd om 'vrijwillig' salaris in te leveren, waarvan meer dan driekwart (79 procent) dit verzoek accepteerde. Van de consultants aan wie dit niet gevraagd is, geeft een kwart aan dat ze hier voor openstaan mits het een baangarantie oplevert.

Minder tevreden
Als gevolg van de grootschalige teruggang in arbeidsvoorwaarden zijn adviseurs ontevreden over hun salaris/bonus. "Op ieder niveau, van junior adviseurs tot partners, zijn de tevredenheidsscores over het salaris/bonus het laagste ten opzichte van overige tevredenheidsfactoren die zijn onderzocht," zegt Hans van der Spek, HR-expert en onderzoeker van Berenschot. "Als deze ontevredenheid niet adequaat gemanaged wordt door partners en HR, dan kan deze ontevredenheid leiden tot een uittocht van talent", waarschuwt Van der Spek. Het risico is met name hoog onder young professionals en dertigers. "Meer dan eenderde van deze doelgroep geeft aan dat salarisoverwegingen de belangrijkste reden is om hun consultancyorganisatie te verlaten. Voor adviseurs die de overstap maken naar een bedrijf buiten de adviesbranche is dit zelfs boven de 50 procent."

Over het onderzoek
Het Consultancy Arbeidsmarktonderzoek is het grootste jaarlijkse onderzoek onder adviseurs naar arbeidsvoorwaarden en HR-trends in de top van de consultancybranche. Er deden meer dan 700 adviseurs aan het onderzoek mee, werkzaam in alle branches en vakgebieden. Het Consultancy Arbeidsmarktonderzoek is een initiatief van platform Consultancy.nl en adviesbureau Berenschot.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer accepteert geen nullijn dit jaar
 Middeninkomens massaal voor loondifferentiatie
 2009: jaar van de bevroren salarissen
 Donner wil lonen bevriezen
 
 
reacties
 
Jean - Lodewijck  |   | 
6-11-2013
 | 
19:17 uur
Ben blij dat ik niet bij de top zit maar in de middenmoot (range Hays tussen 3 - 5 ton).
Daar is niets aan de hand. Althans geen koopkrachtdaling of shake-out.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10