zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dreigend ontslag? Zeven tips om uw toekomst te regelen

7 oktober 2013 - Als u ontslagen wordt dan komt er veel op u af. Allereerst natuurlijk de eerste reactie van schrik op het nieuws, het ongeloof. Dan komen de emoties los. En daarna moet u zaken gaan regelen voor uzelf. Iets waar op dat moment uw hoofd niet naar staat. En toch is het aan te raden wilt u uw toekomst zeker stellen.

Omdat u in zo’n situatie genoeg hebt om te verwerken is het vaak lastig om nog objectief te zijn en er voor te zorgen dat de zaken goed worden geregeld. Volgens Mr. Jan Mathies, Senior Adviseur Juridische Zaken bij werkgeversvereniging AWVN, is het zowel voor werknemer als werkgever van belang dat het ontslag zo goed en netjes mogelijk wordt afgehandeld. Niet alleen vanuit juridisch oogpunt, maar ook omdat met een nette afhandeling het leed voor de medewerker en achterblijvers kan worden verzacht. Daarnaast laat een ‘prettige’ afvloeiing van medewerkers zien dat de werkgever goed voor zijn medewerkers zorgt, ook in minder goede tijden. En dat draagt weer bij aan een goed imago voor de organisatie.


Hierbij geeft Mathies zeven belangrijke tips waar u op moet letten als u ontslag aangeboden krijgt, opgetekend door Gertrud de Witte van ESENZIA WerkGelukCoaching.

1. Stel vast wie het initiatief heeft genomen
Belangrijk voor u als werknemer is dat het initiatief bij de werkgever ligt, zodat u recht op een WW-uitkering krijgt. Een geldige reden voor ontslag volgens het UWV is bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen of verschil van inzicht in de uit te oefenen functie. Zorg ervoor dat de reden van ontslag en wie het initiatief hiertoe heeft genomen duidelijk in de vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) komt te staan. En maak waar nodig bezwaar om te voorkomen dat de indruk ontstaat dat door uw schuld of toedoen de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.  

2. Vraag na of uw ontslag onder een Sociaal Plan valt of niet
Meestal is dit bij grotere organisaties het geval, en worden de regelingen uit het Sociaal Plan collectief ingezet als er meerdere werknemers tegelijkertijd ontslag krijgen. Bij kleinere organisaties is het ontslag van medewerkers vaak minder goed geregeld en zult u vaak zelf de eerste stappen moeten zetten om de zaken goed geregeld te krijgen.

3. Schakel een advocaat of jurist in met expertise op het gebied van ontslag- of arbeidsrecht
Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt dan kunt u die inschakelen. Bent u lid van een vakbond vraag dan daar om hulp. Zo niet, vraag dan rond in uw eigen netwerk naar iemand met wie uw vrienden of familieleden goede ervaringen hebben. Pas op met een advocaat die u toegewezen wordt door uw werkgever. Het is natuurlijk prettig als uw werkgever de kosten voor zijn rekening neemt, maar stel uzelf wel de vraag hoe objectief hij of zij in dat geval zal zijn. Belangrijk is dat u zich door deze advocaat goed laat voorlichten over uw rechten en plichten!


4. Zeg nooit direct iets toe en laat uw werkgever alles op papier zetten in een vaststellingsovereenkomst
Tijdens het gesprek krijgt u zoveel te verwerken dat u vaak op dat moment niet in staat bent om overwogen beslissingen te nemen. Zorg er dan ook voor dat uw werkgever het voorstel op papier zet in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. Hier komen alle gemaakte afspraken in te staan over o.a. de ontslagvergoeding, outplacement om u te helpen bij uw volgende carrierestap, de finale afrekening, concurrentiebeding, enzovoort. Zo kunt u eerst alles rustig doorlezen en advies vragen aan een deskundige voordat u een beslissing neemt.

5. Laat uw advocaat vooraf naar de vaststellingsovereenkomst kijken
Het allerbelangrijkste wat gecontroleerd moet worden is of er geen teksten in staan waaruit opgemaakt kan worden dat u mogelijk iets te verwijten valt. En dat duidelijk is dat u, waar nodig, (schriftelijk) bezwaar heeft gemaakt tegen het ontslag. Als het UWV hier ook maar enige twijfel over kan krijgen dan kan dat betekenen dat uw recht op uitkering in gevaar komt. Daarnaast kan uw advocaat alle voorgestelde afspraken nalopen en controleren of deze voor u gunstig uitpakken.

6. Laat uw advocaat de onderhandelingen doen met uw werkgever
Dit is hun dagelijkse werk en hij of zij weet wat uw rechten en plichten zijn en hoe ze dit aan moeten pakken. Meestal bent u zelf te emotioneel betrokken bij dit proces en is het niet raadzaam om dit zelf te doen. Uw advocaat zorgt er onder andere voor dat er een adequate ontslagvergoeding komt en dat uw salaris en vakantiedagen worden uitbetaald.

7. Regel in uw onderhandelingen een outplacementtraject
Ontslag krijgen is natuurlijk heel vervelend. Vaak blijft u  als getroffen medewerker met gevoelens van boosheid, verdriet en onmacht achter. Dan is het best lastig om weer vooruit te kijken en gemotiveerd aan de slag te gaan met uw toekomst. Iemand die u begeleid in dat proces is dan onontbeerlijk. Gelukkig zijn er ook velen die dit snel naast zich neer kunnen leggen en het als een mooie kans zien om hun loopbaan of carrière weer eens kritisch onder de loep te nemen. Zodat ze vervolgens een bewuste keus kunnen maken voor hun vervolgstap. Een outplacementbureau kan daarbij helpen. De cijfers leren inmiddels dat u met een outplacementtraject gemiddeld 70 procent meer kans heeft op een baan na uw ontslag!

Laat u dus goed informeren in een dergelijke situatie; het kan u veel narigheid besparen in de toekomst.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ontslagvergoeding? Goudenhanddruk? Wat moet ik ermee?
 Kwart medewerkers bang voor ontslag
 Aarzelende manager oorzaak van hoge ontslagvergoedingen
 Nederlandse werknemer heeft geen plan B bij ontslag
 
 
reacties
 
edwin van jaarsveld  |   | 
27-09-2013
 | 
17:03 uur
Bruikbare tips in dit artikel. Nog enkele aanvullingen op tips 1 t/m7:

tip 8: laat controleren of de ontslagreden steekhoudend is. Gaat het bedrijfseconomisch wel zo slecht met uw werkgever? Is werkelijk sprake van structureel disfunctioneren van de werknemer?

tip 9: bent u degene die voor ontslag in aanmerking komt om bedrijfseconomische redenen? Of zou uw collega eerder het veld moeten ruimen? Kortom, voldoet de ontslagaanzegging wel aan de voorgeschreven ontslagvolgorde van het 'afspiegelingsbeginsel? Zo niet, kunt u het ontslag voorkomen of (samen met uw advocaat) een hogere ontslagvergoeding bepleiten.


Dick  |   | 
27-09-2013
 | 
22:32 uur
Tip 8 en 9 vind ik goede / belangrijke aanvullingen.
mirjam  |   | 
30-09-2013
 | 
09:04 uur
Tip 10:
Kijk naar de toekomst, wat kan wel. Waar kan ik mijn talenten inzetten?
wim  |   | 
30-09-2013
 | 
17:47 uur
Tip 11:
Werk -zeker in geval van bedrijfseconomische reden- een tegenvoorstel uit. Onder welke demotie-voorwaarden wilt u graag blijven werken bij de werkgever.
Gertrud de Witte  |   | 
30-09-2013
 | 
19:06 uur
Mooie aanvullingen Edwin en Wim! En Mirjam, daar wordt uiteraard een 'diepteonderzoek' naar gedaan tijdens het outplacementtraject! Jammer dat ze de naam van de auteur hier niet bij hebben gezet, maar dat ben ik dus ;-)
Henk van Ouwerkerk  |   | 
19-12-2013
 | 
09:49 uur
Ontslag geeft wel veel mogelijkheden die je naderhand niet had durven dromen. Het opent vaak nieuwe perspectieven. Het is een leerzaam proces waarin je veel kan leren, mits goed opgepakt natuurlijk. Wat je vooral NIET moet doen is rancuneus achterom kijken, dat is namelijk zinloos, deze negatieve houding zorgt er alleen maar voor dat het langer duurt eer je een job krijgt. Dit is in mijn optiek het beste om zo met ontslag om te gaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10