zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stress- en burnoutklachten: nachtmerrie of groeimoment?

25 september 2013 - Burn-outklachten zijn duidelijke signalen dat er iets niet goed gaat. Er moet dus nodig iets veranderen in uw leven, maar u hebt geen idee waar te beginnen. Als u lijdt onder stress- of burn-outklachten is dat een direct signaal van uw lichaam. U verbruikt meer energie dan u in korte tijd kunt ‘bijtanken’. Deze signalen geven duidelijk aan dat er iets moet veranderen opdat het weer goed wil gaan.

Neem uw leven eens onder de loep, stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt voor. Alle zekerheden staan ineens op losse schroeven als u last krijgt van burn-outklachten. Daarom is het belangrijk om alles eens kritisch te gaan bekijken. Wat geeft mij energie; wat kost mij energie; wat maakt mij gelukkig? Enzovoort.



Angst
Vaak slaat nu de angst toe. Uw veilige, bekende wereldje staat immers onder druk. Alle zekerheden vallen weg. U dacht dat u goed bezig was, of u dacht dat u die moeizame situatie nog wel aan kon, maar blijkbaar is niets minder waar. U gaat naarstig op zoek naar de oorzaak van de burn-outklachten. Gedurende deze zoektocht naar de oorzaak van uw klachten, komen de ergste doemscenario’s bij u naar boven. Stel u voor dat u iets los moet laten wat u erg dierbaar is…
Enkele voorbeelden die deze angst verduidelijken:
•         Jeroen is bang dat hij zij beroep als arts niet meer kan uitoefenen en dat zijn lange (en moeilijke!) studietijd voor niets is geweest.
•         Petra is bang dat ze nooit meer helemaal beter zal worden en dat ze voor de rest van haar werkleven werk moet verrichten onder haar niveau.
•         Jasmijn vertelde dat ze bang is om haar vriend te moeten verlaten, want wellicht is hij toch niet de juiste partner voor haar.

Comfortzone verlaten
Kortom, u wordt gedwongen om uit uw comfortzone te komen. Uw gevoel van veiligheid en zekerheid worden hierdoor in hoge mate aangetast. Logischerwijze verklaart dit een zeker gevoel van angst. Angst is immers een signaal van de psyche dat er gevaar dreigt; zoals pijn dat voor het lichaam is.
De oplossing is geruststellend. U kunt er uiteindelijk alleen maar op vooruit gaan. Vergeet niet dat het oplossen van de situatie alleen maar goede dingen kan opleveren. Zo verdwijnen de klachten bij een goede aanpak, en wordt u weer gelukkig.

Ontkenning
Het is een bekende valkuil om uit angst de aanpak van de burn-outklachten uit stellen. Het is een bekend psychologisch fenomeen dat mensen hopen dat de klachten naar aanleiding van een burn-out vanzelf over gaan. Het is immers een oerinstinct van de mensheid om te vluchten, de angst te ontlopen, om zo deze nare gevoelens te vermijden.
Burn-outklachten laten zich echter niet wegstoppen. Het ontkennen levert alleen maar meer spanningen op. U heeft namelijk weinig zeggenschap over wat er gebeurt. De klachten zullen alleen maar toenemen, tot het moment waarop u besluit om in te grijpen. Bovendien krijgen de klachten een steeds dwingender karakter naarmate ze genegeerd worden.
Er is echt maar één manier om weer gezond en gelukkig te worden. Pak de situatie met twee handen aan en stap uit uw comfortzone.

Ter verduidelijking:
•         Wat is een comfortzone eigenlijk?
Uw comfortzone is de veilige basis waar u zich in bevindt; uw vaste, stabiele situatie, uw gewoonten en zekerheden. U weet wat u heeft. U heeft controle over uw leven en dat voelt goed. De comfortzone geeft een zekere mate van veiligheid en zekerheid; beide erg belangrijk.
•         Waar komt de angst vandaan bij een burn-out?
U heeft uw leven niet meer in de hand en u verliest de grip in de situatie. Vervolgens wordt u gedwongen om uw zekerheden los te laten. Volgens uw psyche loopt u hierbij allerlei risico’s, omdat u van te voren niet weet wat u kan verwachten. Uw psyche vertelt u dat u in gevaar bent en er ontstaat angst. Het is een oeroud mechanisme van de mens om zich te beschermen tegen gevaarlijke situaties, maar vergeet niet dat deze reactie u ook kan belemmeren in uw persoonlijke groei.
•         Waarom is het belangrijk om u uit de comfortzone te begeven?
Als u blijft vasthouden aan oude patronen, kunt u niet veranderen, noch groeien. Er vindt geen beweging plaats, dus kan er ook geen vooruitgang zijn. U zult dus uw zekerheden moeten loslaten en risico’s moeten nemen om iets te veranderen in uw leven. Alleen op deze manier kunt u persoonlijk groeien en nieuwe dingen aanleren. Dusdoende vergroot u langzamer wijs ook uw comfortzone.

Negatief signaal
Kortom, angst is onlosmakelijk verbonden met burn-outklachten. Het belangrijkste dat u hierbij moet onthouden is dat angst niet altijd een negatief signaal is, maar vaak juist aangeeft dat u kunt groeien. Creëer van uw angstmoment een groeimoment en pak uw burn-outklachten met twee handen aan.

Vraag het gratis e-boek ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aan op www.ligtpunt.nl.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf noodzakelijke stappen bij stress- of burnoutklachten
 Toename stress door hogere werkdruk
 Kwart burn-outpatiënten houdt last van aandachtsproblemen
 Gun uw hoofd eens een timeout
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
25-09-2013
 | 
09:24 uur
Met een diepe zucht worstel ik me door dit 'vage' stukje. Nergens komt naar voren wat die signalen zijn, hoe die signalen moeten worden geďnterpreteerd of beter nog, hoe burn-out kan worden voorkomen.

Een burn-out is het resultaat van langdurige mentale of lichamelijke overbelasting. Het is van persoon tot persoon verschillende hoe snel een dergelijk proces gaat. Vooraf zijn er geen directe en heldere signalen aan te wijzen.

Uiteindelijk geeft het lichaam of de mentale weerbaarheid het op en dat moment komt vrijwel altijd als een mokerslag. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er basaal twee oorzaken ten grondslag liggen aan een burn-out.

1. Langdurige mentale/fysieke overbelasting
De kans op een burn-out nemen toe doordat er in de huidige crisis, uit winst/besparings drang, hetzelfde of zelfs meer moet worden gedaan met minder mensen.

Ook het gegeven dat men op zoek is naar die 'jonge topper', u weet wel, die zeer goedkope stagiair die men heel graag overlaad met taken en verantwoordelijkheden, mist zijn gevolgen niet. Een aanzienlijke toename van burn-out onder jongeren. (
Han Oei  |   | 
25-09-2013
 | 
16:07 uur
Zeer herkenbaar. In mijn coachpraktijk begeleid ik burn-out clienten bij de transformatie van nachtmerrie naar groeimoment. Het proces loopt veelal via de fases van ontkenning, verzet, niet-weten naar de fases van hoop en een nieuw begin.
<a href=  |   | 
27-09-2013
 | 
16:22 uur
Boeiend onderwerp blijft dit. Managers moeten meer cursussen krijgen om dergelijke onderwerpen beter te kunnen ondersteunen.
marja tinga  |   | 
30-09-2013
 | 
11:11 uur
Als manager en geďntegreerde leefstijlcoach ben ik mij meer gaan verdiepen in deze problematiek. De meeste managers weten eigenlijk best wel hoe ze deze problemen kunnen signaleren en kunnen voorkomen want een goede manager heeft dit onderwerp uitvoerig behandeld gekregen in zijn ziekteverzuim trainingen. Maar dan ben je er nog niet want je moet je ook echt daadwerkelijk kunnen verplaatsen in je medewerkers en welke manager kan dit of heeft dit geleerd? Als GLI coach trainen de Mark Professionals waar ik onderdeel van uitmaak medewerkers en managers zowel individueel als in groepsverband.
Ans  |   | 
30-09-2013
 | 
11:13 uur
weerslag van deze economie of maatschappelijk gewenst gedrag.. Beide iets om over na te denken. Voor de regering een duidelijk signaal dat de voorwaarden voor een gezond arbeidsleven er niet zijn.
carolien broeke  |   | 
30-09-2013
 | 
16:48 uur
Ik zie in dit artikel helaas niet terug dat een burnout lichamelijk is i.p.v. psychisch. Angstklachten (net als depressieklachten) zijn een bijverschijnsel van de gevolgen van chronische stress of burnout. Daarnaast zie ik niet terug dat er bij stress, naast psychische, ook andere klachten ontstaan. Tevens is uit je comfortzone treden niet de oplossing om de regelsystemen van je lichaam weer goed te laten werken zodat je klachten verdwijnen.

Bij chronische stress ontregelt het zenuwstelsel en het hormoonstelsel omdat er te weinig ‘bijgetankt’wordt. Alle inspanningen die je pleegt kosten je lichaam nl. energie, ongeacht of dit leuke of minder leuke activiteiten zijn of bijvoorbeeld leuke of minder leuke mentale (in)spanning is. Van al deze fysieke en/of mentale inspanning moet je lichaam herstellen om goed te blijven functioneren.

Om je in te spannen en energie ter beschikking te krijgen, produceert het lichaam cortisol. Doe je dit langdurig, dan ontregelt het neuro-hormonale stelsel en ontstaan allerlei klachten: lichamelijk, psychisch (waaronder angst en depressie), cognitief en/of gedragsmatig.
De angstklachten ontstaan doordat de amygdala door de neuro-hormale ontregeling eerder stress waarneemt dan normaal. Mensen kunnen zelfs last krijgen van paniekaanvallen en gevoelens van een identiteitscrisis. Deze klachten verdwijnen niet vanzelf. Een tijdje rust nemen zal de neuro-hormonale balans niet herstellen. Ook het uit je comfortzone treden hoeft geen oplossing te bieden als het energietekort bijvoorbeeld is ontstaan door gewoon te veel leuke dingen doen.

Als door lichaamsgerichte oplossingen de energiehuishouding weer is hersteld en daarmee de neuro-hormonale balans, dan verdwijnen de klachten, waaronder de angstklachten die samenhangen met de chronische stress of burnout doorgaans ook.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10