zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Salaris is nog steeds taboe

23 september 2013 - Slechts twintig procent van alle Europese werknemers praat open over wat zij verdienen. In Nederland ligt dit aantal iets hoger, 23 procent van de Nederlanders praat open over hun salaris. De overige 80 procent praat liever niet over hun salaris, vooral niet met de mensen die geen goede vrienden of familie zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden door StepStone onder 10.000 deelnemers in Europa.

StepStone heeft aan de Europese werknemers gevraagd hoe open zij praten over hun salaris. Slechts twintig procent zegt dat ze hier helemaal open over praten. De helft van de werknemers praat wel over wat hij verdiend, maar heeft het hier alleen over met goede vrienden en familie. De 29 procent die overblijft vindt het onderwerp privé en bespreekt dit met niemand.



Verschillen per land
De Oostenrijkers zijn het minst loslippig als het over salaris gaat. Een derde (33 procent) van de Oostenrijkers laat helemaal niks los over zijn salaris. Slechts vijftien procent praat tegen iedereen over zijn salaris, waaronder ook de collega’s.
De inwoners van Zwitserland praten het meest open over hun salaris, slechts achttien procent mijdt het onderwerp totaal. De Fransen hebben het het liefst over wat zij verdienen, 28 procent praat er open over zelfs tegen zijn collega’s.
In de overige onderzochte landen van Europa zijn de resultaten bijna gelijk. De meerderheid praat liever niet over zijn salaris. De overige 30 procent van de ondervaagden vindt hun salaris iets voor zichzelf, zij bespreken dit met niemand.

Openlijk praten
Mirjam Aardoom Marketing Manager van StepStone Nederland zegt: ‘’Salaris is altijd al een moeilijk onderwerp. Werknemers moeten zich goed realiseren dat het een risico met zich meebrengt om openlijk met collega’s salarissen te vergelijken. De kans is groot dat er altijd een collega minder gelukkig van wordt. Toch praat maar liefst twintig procent van de Europese bevolking open met zijn collega’s over hun inkomsten.’’

Over dit onderzoek
Dit zijn de resultaten van een onderzoek dat recentelijk is uitgevoerd door StepStone. We hebben meer dan 10.000 mensen uit Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk ondervraagd over hun salaris.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Loonstrook kampt met een imagoprobleem
 Nederlandse werknemers kennen geen taboe
 Een derde Nederlanders levert salaris in voor baanbehoud collega
 Nationaal Salaris Onderzoek van start
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10