zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft technische studenten wil aan de slag buiten Nederland

30 augustus 2013 - Studenten aan de drie Nederlandse technische universiteiten in Eindhoven, Delft en Enschede willen na hun studie bij voorkeur in het buitenland aan de slag. Slechts 49 procent wil binnen Nederland werken. Een groot aantal (31 procent) denkt binnen Europa te blijven en een kleine groep (tien procent) overweegt de Verenigde Staten of Azië.

Om inzicht te krijgen in de aansluiting tussen technische opleidingen en de arbeidsmarkt en het toekomstbeeld van studenten, ondervroeg ASML 1.300 studenten van de TU/e, TU Delft, Universiteit Twente, KU Leuven (België) en RWTH Aachen (Duitsland).



Buitenlandse ambitie
"Het is opvallend om te zien dat een groot deel van de Nederlandse studenten een carrière in het buitenland ambieert. Uiteraard zijn er bij Nederlandse organisaties, zoals ASML, ook voldoende internationale mogelijkheden. Zo werken er bij ASML meer dan 72 nationaliteiten en bieden we verschillende functies aan met mogelijkheden tot een kort of langer verblijf in het buitenland," zegt Hank Oosterbaan, Global Manager Labor Market Communications bij ASML. "Je hoeft dus geen baan in het buitenland te zoeken om internationale ervaring op te doen."

Opleiding positief beoordeeld
De ondervraagde studenten van de drie Nederlandse technische universiteiten beoordelen hun opleiding erg positief. Maar liefst 95 procent van de ondervraagden zou een technische studie aan anderen aanraden. Nederlandse studenten blijken hun studiekeuze voor een belangrijk deel te bepalen op basis van Open Dagen, gevolgd door het oordeel van ouders. De registratiecijfers voor het schooljaar 2013-2014 laten een positief beeld zien. Het aantal aanmeldingen voor een technische opleiding in Nederland is met maar liefst twintig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Verder studeren
Tweederde van de ondervraagde studenten is van plan om na de studie aan het werk te gaan, terwijl negentien procent nog verder wil studeren. Driekwart van de studenten heeft nog geen idee wat voor werk zij na hun studie precies willen gaan doen. Belgische en Duitse studenten hebben hier meer zicht op.

Producten en oplossingen
Bij de keuze van het meest geschikte bedrijf, laten studenten zich vooral leiden door de oplossingen en producten waaraan gewerkt wordt gevolgd door carrièremogelijkheden en imago. Opmerkelijk is dat onder Duitse studenten duurzaamheid een veel belangrijkere rol speelt bij de keuze voor een bedrijf dan in Nederland.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese jongeren laten hun carrière niet begrenzen
 Werknemers vaker in het buitenland aan de slag
 Vijf tips om uw expats tevreden te houden
 Spaanse werknemer klaar voor buitenlands avontuur
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
2-09-2013
 | 
21:31 uur
''Het is opvallend om te zien dat een groot deel van de Nederlandse studenten een carrière in het buitenland ambieert. Uiteraard zijn er bij Nederlandse organisaties, zoals ASML, ook voldoende internationale mogelijkheden. Zo werken er bij ASML meer dan 72 nationaliteiten en bieden we verschillende functies aan met mogelijkheden tot een kort of langer verblijf in het buitenland,'' zegt Hank Oosterbaan, Global Manager Labor Market Communications bij ASML.''

Reclame? Of hoe is dit onderzoek gedaan?
Want wat voor resultaat verwacht je, als in deze crisistijd een groot internationaal bekend en gerenommeerd (Nederlands)bedrijf studenten vraagt 'Ambieer jij een carrière in het buitenland?'
Ik weet natuurlijk niet of dit zo gegaan is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10