zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duurzame inzetbaarheid vooral een probleem van de werknemer

2 augustus 2013 - Duurzame inzetbaarheid -zorgen dat werknemers tot op hoge leeftijd inzetbaar zijn- is een hot topic. Meer dan 40 procent van de HR managers stelt zelfs dat hun opleidingsbeleid in het teken zal staan van dit thema. Maar is dat werkelijk zo?

Onderzoek wijst uit dat slechts 27 procent van de bedrijven bereid is hier daadwerkelijk geld in te investeren. Vooral de werknemer zélf moet de verantwoordelijkheid nemen. Een gericht beleid op ouderen of laagopgeleiden in loopbaanontwikkeling blijft ook uit. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) in opdracht van CINOP Advies bij meer dan 400 grote bedrijven in Nederland.



Wel op agenda maar geen geld
Duurzame inzetbaarheid staat symbool voor een goed functionerende, gezonde en vitale arbeidsmarkt. Bij 68 procent van onderzochte organisaties staat het thema de komende 2 jaar hoog op de agenda. Als gevraagd wordt naar het geld dat daaraan besteed worden verandert het plaatje Slechts 28 procent trekt hier meer dan een vijfde van het totale HR- en opleidingsbudget voor uit. 'Kennelijk is er een verschil tussen het belang dat HR managers hechten aan duurzame inzetbaarheid en hoe ze dit financieel vertalen', aldus Marja van den Dungen van CINOP Advies.

Korte termijn opleidingsdenken
De term duurzame inzetbaarheid blijkt allesbehalve eenduidig. HR managers vinden het lastig om concrete doelen te benoemen voor duurzame inzetbaarheid. De meest genoemde doelen blijven steken op het langer kunnen doorwerken van medewerkers (25 procent) en het verhogen van de productiviteit van personeel (17 procent). Van den Dungen: 'Goede voorbeelden daargelaten, laat het onderzoek zien dat HR managers de voorkeur geven aan korte termijn opleidingsdenken en weinig bezig zijn met (loopbaan)ontwikkeling'.

Werknemers meer verantwoordelijk
Doorgevraagd naar wie verantwoordelijk is voor duurzame inzetbaarheid, slaat de balans om naar de werknemerskant: 30 procent van de HR managers vindt expliciet dat de medewerker helemaal zelf verantwoordelijk is voor de eigen loopbaan en ontwikkeling. Slechts 3 procent geeft aan dat de verantwoordelijkheid geheel ligt aan de zijde van de werkgever.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10