zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisaties blij met WIK ondanks uitblijven positieve effecten

17 juli 2013 - Bijna de helft (48 procent) van de Nederlandse bedrijven vindt dat de overheid hen onvoldoende heeft geïnformeerd rond de invoering van de Wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten (WIK). Een jaar na de invoering voldoet een op de vijf bedrijven (20 procent) nog altijd niet aan de wet. Hoewel de wet voor bedrijven geen positieve effecten heeft, is het merendeel van de organisaties toch blij met de invoering ervan.

Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Creditmanagement Bedrijven (VCMB) onder 149 creditmanagers van Nederlandse organisaties.De WIK trad op 1 juli 2012 in werking en moet een einde maken aan de onduidelijkheid rondom de incassokosten die bedrijven in rekening brengen. Toch heeft de wet geen onverdeeld positief effect op de relatie met klanten. Volgens een op de vijf bedrijven (negentien procent) komt deze relatie door de WIK juist meer onder druk te staan.

Geen maatregelen
Hoewel ruim negen op de tien organisaties (91 procent) tenminste enigszins bekend zijn met de WIK, hebben vier op de tien (39 procent) geen maatregelen genomen om eraan te voldoen. Een vijfde (twintig procent) werkt niet volgens de incassonormen die de wet stelt.
Van de organisaties die het incassotraject wel hebben aangepast, verstuurt 58 procent sinds de invoering van de wet veertien dagen na overschrijding van de betaaltermijn kosteloze aanmaningen. Zo’n elf procent heeft de incassokosten verhoogd. Daar staat tegenover dat vijf procent deze heeft verlaagd. Ook wordt het incassotraject eerder uitbesteed aan een derde partij (28 procent) of wordt overgegaan op gerechtelijke incasso (twaalf procent) om aan de WIK te voldoen. Bijna een kwart (24 procent) zet minnelijke incasso in als maatregel om aan de wet te voldoen.

Geen positieve effecten
Uit het onderzoek van het VCMB komt naar voren dat de gevolgen van de WIK voor bedrijven eerder negatief zijn dan positief. Zo heeft de invoering van de wet bij de meeste bedrijven (69 procent) geen invloed gehad op het aantal dagen dat rekeningen open staan. Bij een op de tien organisaties (tien procent) worden facturen sinds de invoering van de WIK juist later betaald. Slechts vier procent ziet rekeningen sneller betaald worden. Gemiddeld wordt na 42 dagen betaald. Dat is twaalf dagen later dan de wettelijke betalingstermijn.

Bedrijven positief over de WIK
Ondanks dat de invoering geen gunstige financiële gevolgen heeft voor hun organisatie, zijn creditmanagers over het algemeen positief over de WIK. Een op de vier (40 procent) noemt het een goede ontwikkeling en volgens 37 procent van de bedrijven had de wet zelfs eerder ingevoerd mogen worden. Slechts een op de tien (10 procent) vindt dat de invoering van de wet moet worden teruggedraaid.
"Hoewel de WIK primair is bedoeld voor bedrijven die zakendoen met consumenten, is het voor de business-to-business branche regelend recht," zegt Mannes Westhuis, voorzitter van het VCMB. "Dat betekent dat in de algemene voorwaarden duidelijk moet worden vermeld hoe het incassotraject is geregeld. Is dat niet het geval, dan gelden de normen van de WIK ook voor deze bedrijven. Wij raden organisaties daarom aan goed te onderzoeken hoe hun leveranciers dit hebben geregeld."

Over de WIK
De wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten (WIK) schrijft voor dat bedrijven veertien dagen na het verzenden van een eerste aanmaning, waarin de kosten zijn aangekondigd, incassokosten in rekening mogen brengen. Voor deze kosten geldt een staffel die kan oplopen tot 15 procent van de oorspronkelijke factuur, met een minimumbedrag van 40 euro. Aan consumenten mogen alleen nog de genormeerde incassokosten in rekening worden gebracht. Het opvoeren van andere kosten (zoals administratiekosten) is niet meer toegestaan. Wel mag de wettelijk verschuldigde rente in rekening worden gebracht.

Incassocalculator
Het VCMB heeft een calculator in het leven geroepen waarop de incassokosten die bedrijven in rekening mogen brengen zijn uit te rekenen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Kleine occasions blijven populair
 Slechts veertien procent bedrijfsleven heeft gedefinieerde IoT-strategie
 'Een beetje integer'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europees bedrijfsleven nog niet klaar voor SEPA
 Gemeenten betalen bijna kwart facturen nog steeds te laat
 Nieuwe technologieën veranderen betalingssystemen
 BKR brengt betalingsgedrag in kaart
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Een zwangere medewerkster, bent u goed voorbereid?
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Goede beveiliging verkleint risico autodiefstal met 75 procent
reacties
Hoe krijgen mijn engineers betere sociale vaardigheden? (2) 
Leaserijders wisselen minder vaak van auto (1) 
Marketeers investeren in tech en bezuinigen op media  (1) 
Succes en doorgroei minst belangrijke factoren voor werkgeluk (1) 
Goede managers zijn ook in de misdaad schaars (1) 
Een andere kijk op Lichaamstaal (1) 
Mijn medewerkers zijn afgunstig op mijn vrijheid. Wat te doen? (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Fugro 12.06  5.5 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Fagron 11.44  -2.4 %
Air france - 12.9  -2.1 %
Consumententak Pfizer in belangstelling Reckitt Benckiser - media
Cijferseizoen komt op stoom
Lange termijn bepalend voor toekomstig monetair beleid - Draghi
meer beurs
top10
Projectmanagement: het kan er nog wel even bij!
Meer dan een kwart van vacatures staat langer dan 60 dagen open
Talenten willen werken voor hoog presterende organisaties
Het geheim van een geweldige klantenservice
Tips voor een optimale nachtrust
Machine learning is de hype voorbij
Video en mobile advertising stuwen groei online advertentiemarkt
'Versnelde afbouw hypotheekrente toomt prijsstijgingen huizen in'
Datacenters helpen de energietransitie te versnellen
Marketeers investeren in tech en bezuinigen op media
meer top 10
vacatures
meer vacatures