zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jongere medewerker wil terug naar kantoor om oudere collega’s te ontmoeten

12 juni 2013 - We worden ouder en we blijven steeds langer werken. Het directe gevolg hiervan is dat de aanwas van jonge medewerkers stokt en dat de personeelsbestanden van veel organisaties voor een steeds groter deel worden gevormd door medewerkers van oude generaties. Steelcase Solutions organiseerde een debat over hoe organisaties kunnen helpen de verschillen tussen generaties te overbruggen en mensen van verschillende leeftijden effectief samen te laten werken.

De debatdeelnemers zijn het erover eens dat het kantoor de verbindende factor is die de verschillende generaties letterlijk en figuurlijk nader tot elkaar brengt. Opeenvolgende generaties zorgen ervoor dat de cultuur van een organisatie ‘gezond’ blijft. De jongste generatie brengt nieuwe ideeën in, zorgt voor een nieuwe dynamiek en zorgt ervoor dat sociale patronen van een organisatie, zoals samenwerken, communiceren, kennisdelen, worden ververst. De oudere generaties brengen op hun beurt hun ervaring over op de jongere generaties en brengen hen in contact met hun netwerk, wat belangrijk is met het oog op kennisborging binnen een organisatie. Kortom, de wisselwerking tussen verschillende generaties is essentieel voor een organisatie.



Vergrijzing leidt tot energieverlies
Door de optredende vergrijzing, het feit dat mensen vandaag de dag langer doorwerken, opeenvolgende generaties in omvang afnemen en de relatief grote werkloosheid onder jongeren geraken organisaties echter in onbalans; de oudste generaties vormen een steeds groter deel van het personeelsbestand. Oudere medewerkers neigen naar het herhalen van verouderde manieren van werken en organiseren. Die patronen zijn diep C3140_lowresingesleten en moeilijk te veranderen. Daarvoor is de invloed van de jongere generaties nodig. De vernieuwende invloed die de jongere generatie medewerkers met zich meebrengt, dreigt het bij een organisatie die in onbalans is echter af te leggen tegen de dominante afremmende cultuur van de oudere generaties. Het gevaar ontstaat dat er energie uit de organisatie ‘weglekt’.

Terug naar kantoor
Waar mensen vroeger naar kantoor gingen om (individueel) te werken, wordt het nu dé plek om collega’s te ontmoeten, te vergaderen en samen te werken. Kenniswerkers komen er meer en meer achter dat samenwerken met collega’s onontbeerlijk is voor de effectiviteit van hun werkzaamheden en om die reden gaan ze weer meer op kantoor werken. Het waren met name de jongere medewerkers die de afgelopen jaren veel van hun werkzaamheden buiten de muren van het kantoor verrichtten. Zij hebben in de praktijk ervaren dat dit niet altijd werkt en dat op kantoor werken veel voordelen biedt, zoals de mogelijkheid om zicht te profileren. Het kantoor heeft zo bezien een belangrijke verbindende rol; het kantoor brengt verschillende generaties letterlijk en figuurlijk samen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Persoonlijke voorwerpen onmisbaar op werkplek
 Nederland snakt naar het échte nieuwe werken
 Kenniswerkers communiceren steeds vaker via video
 Werkdag begint en eindigt thuis
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
13-06-2013
 | 
15:56 uur
Belangrijk dat jongeren zich weer meer laten zien op de werkvloer. Om deze manier kan de kennis en ervaring van oudere medewerkers natuurlijk worden overgebracht op de medewerkers die een stuk jonger zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10