zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Technici zoeken noodgedwongen heil in leidinggeven

7 juni 2013 - Technici die financieel een stap willen maken, moeten vaak (noodgedwongen) een management-functie accepteren of een staffunctie. Uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van Yacht blijkt dat hoogopgeleide technici het salaris veruit op de eerste plaats zetten als belangrijkste motivator voor het kiezen van een nieuwe baan. Het probleem is dat dit hogere salaris uitsluitend is te vinden in een management of staffunctie. Juist daar waar de echte hardcore-techneut niet gelukkiger van gaat worden.

"Beloon technisch specialisten beter, zodat er meer mensen in de echte techniek blijven werken, waardoor je een deel van de schaarste oplost," aldus Stijn Berden, competence director van Yacht. 



Bewegen op de arbeidsmarkt
Berden: "We hebben een schreeuwende behoefte aan technici. En hier zit de discrepantie. De techneut is van huis uit tamelijk honkvast en als je blijft zitten op je plek maak je veelal geen grote financiële sprong voorwaarts. Nu zien we dat technici best willen bewegen op de arbeidsmarkt. Maar liefst 65 procent van deze technici is zelfs latent op zoek naar een nieuwe functie. De vraag is hoe we de technici kunnen behouden voor de markt en voor het werk wat gedaan moet worden? De factor beloning speelt daarin wel een belangrijke rol. Een management functie of een staffunctie betaalt beter, maar geeft geen voldoening en je raakt technici kwijt in zo’n functie." 

Doodongelukkig
Hij vervolgt: "Uit ervaring weten wij namelijk dat échte technici doodongelukkig worden van leidinggeven of organisatorische zaken. Een verstandige organisatie moet in staat zijn dit om te draaien en managers een faciliterende omgeving te laten creëren waarin "de knappe koppen" het hoogst worden beloond. Dit brengt ook ingenieurs in managementrollen in verleiding om terug te keren naar hun echte vak, terug naar de harde technische disciplines. Want diep in het hart zijn velen hiervan techneut met passie voor het vak. In feite een enorm potentieel aan technisch vernuft en creativiteit, om oplossingen te verzinnen voor steeds complexer wordende technologie." 

Durven switchen voor meer geld

85 procent Van de ondervraagden heeft momenteel een vast contract, men hecht dan ook erg veel aan zekerheid. Berden: "Zaken als een gezin of een hypotheek zijn veelal de belangrijkste redenen die deze behoefte aan zekerheid bepalen. Maar als je het goed beschouwt, in het kader van een hoge baangarantie in de techniek en een significante salarissprong in het vooruitzicht, is het toch wel aantrekkelijk om het roer eens om te gooien. Een mooie nieuwe uitdaging, persoonlijke ontwikkeling en een hoger salaris liggen dan in het verschiet". In voorgaande onderzoeken stonden juist de inhoud van het werk en de uitdaging bovenaan het verlanglijstje. Salaris kwam pas op de derde plaats. De schaarste aan technici brengt kennelijk ook een verandering teweeg in de wensen die deze doelgroep heeft."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Te weinig personeel voor technische vacatures
 Wereldwijd tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten
 Aanbod technisch personeel droogt snel op zonder actie industrie
 Get Involved: Vloeiend Vooruit mits werkgevers in Techniek zich laten zien!
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
26-07-2013
 | 
17:34 uur
Dit is al oud nieuws. 10 jaar geleden was al bekend dat als technici willen groeien in salaris, een baan, voornamelijk in management, moesten zoeken/aanvaarden die ze eigenlijk niet willen als specialist.
In deze economische tijden wordt dat extra duidelijk. Technisch geschoolde (werkeloze) managers zouden nu makkelijk 'terug' de techniek in kunnen, aangezien daar echt een tekort in is, maar komen dan nog niet in de buurt van het salaris dat ze voorheen verdiende.
Hans  |   | 
29-07-2013
 | 
14:59 uur
Toch blijft het een beetje raar: de combinatie van grote schaarste van technici en de blijkbaar achterblijvende salarissen. Er is dus blijkbaar geen marktwerking. Het is eigenlijk treurig dat goede technici om economische redenen hun heil gaan zoeken in management, een tak van sport waar we er al veel teveel van hebben. Niet goed voor onze economie.
Hans Linkels  |   | 
29-07-2013
 | 
18:07 uur
Kunnen we misschien technici ''technici'' noemen en geen ''techneuten''?

Wat de schaarste aan technici betreft: niets van gemerkt! Ik ben technisch projectmanager, maar door gelukkige omstandigheden minstens zo goed bijgebleven op diep technische kennis als op project management. Discipline: energie/electrotechniek/automation/telecom met ruime internationale ervaring.

Ik word dit jaar 55. Toen ik vorig jaar mij orienteerde in Nederland werd ik nog net niet hardop uitgelachen. U? Technicus? Werk??


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10