zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid werkt

6 juni 2013 - Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid is gunstig voor mantelzorgende werknemers én werkgevers. Mantelzorgers die werken bij bedrijven met een mantelzorgvriendelijke organisatiecultuur ervaren een betere balans tussen werk en zorg, en hebben veel minder de behoefte om hun werk aan te passen (zoals minder werken) of een andere baan te zoeken.

Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door de VU, het Expertisecentrum Mantelzorg en de stichting Werk&Mantelzorg. De resultaten van het onderzoek werden gisteren gepresenteerd tijdens de conferentie 'Aandacht voor werkende mantelzorgers werkt' in het SER-gebouw in Den Haag.
Een op de acht werknemers in Nederland combineert een baan met mantelzorgtaken. En door de vergrijzing en bezuinigingen in de zorg zal de druk op mantelzorgers toenemen, terwijl zowel mannen als vrouwen meer en langer werken. In de toekomst ontkomen werkgevers er niet aan om in hun personeelsbeleid aandacht te hebben voor mantelzorgende werknemers en passende ondersteuning te bieden in het combineren van beide taken.

Mantelzorgvriendelijk
Mantelzorgers hebben meer stress dan niet-mantelzorgers op het werk. Tegelijkertijd zijn mantelzorgers mensen die wel veel aangaan en veel aankunnen. Het is voor bedrijven dus belangrijk om werknemers met mantelzorgtaken te ondersteunen bij het bewaken van de balans tussen werk en zorg, en hen in goede gezondheid te behouden voor de organisatie. Mantelzorgvriendelijk werken krijgt vorm op de volgende manier: mantelzorg is bespreekbaar, verlofregelingen zijn bekend en worden toegepast en er is ruimte voor maatwerkoplossingen.

1. De combinatie werk en mantelzorg is bekend en bespreekbaar
Bij bedrijven die hebben besloten mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te gaan voeren, maar het nog niet doen, geeft bijna de helft van de mantelzorgers aan dat zij hun leidinggevende niet verteld hebben dat ze mantelzorgtaken hebben. De helft daarvan zou dat wel willen. 33 procent van de ondervraagde mantelzorgers heeft het niet aan collega's verteld. Ook daarvan zou de helft het liever wel doen. Bij bedrijven die wel mantelzorgvriendelijk beleid voeren, wordt mantelzorg veel vaker besproken: 62 procent van de mantelzorgers gaf aan gesproken te hebben met een leidinggevende.

2. De verlofregelingen zijn bekend en worden actief toegepast
Verlofregelingen blijken nog lang niet altijd bekend, er wordt ook maar beperkt gebruik van gemaakt. Bij bedrijven die hebben besloten mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te gaan voeren, maar het nog niet doen, geeft 70 procent van de mantelzorgers aan dat ze wel gebruik zouden willen maken van regelingen, maar dat om verschillende redenen niet doen.
Ook bij bedrijven die mantelzorgvriendelijk beleid voeren, maakt slechts een kleine groep mantelzorgers, zeventien procent, gebruik van verlofmogelijkheden. Uit het onderzoek blijkt ook dat onderbrekingen op het werk en flexibele oplossingen niet altijd uitkomst bieden om de balans werk/privé beter te bewaken. Steun vanuit de organisatie blijkt vaak belangrijker bij het verminderen van stress onder werkende mantelzorgers dan een uurtje verlof.

3. Leidinggevenden en medewerkers zoeken samen naar maatwerkoplossingen
Al met al komt het ondersteunen van mantelzorgers neer op maatwerk. Niet alle mantelzorgers ervaren immers problemen met de combinatie met werk, en niet iedereen heeft baat bij dezelfde oplossingen. De aard en de intensiteit van de zorg blijken bepalender voor de belasting van mantelzorgers dan factoren op het werk. Oplossingen voor het behouden van balans kunnen dan ook in de zorgsituatie liggen: mensen die altijd voor de ander klaar staan kunnen bijvoorbeeld leren om nee zeggen en hun grenzen beter te bewaken. Een preventieve training is dan een betere oplossing dan verlof opnemen.

Erkenning Mantelzorgvriendelijke organisatie
Stichting Werk&Mantelzorg reikte de afgelopen jaren 63 keer de erkenning 'mantelzorgvriendelijke organisatie' uit. Organisaties die de erkenning hebben ontvangen, besteden structureel aandacht aan de drie bovengenoemde thema's.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Zes richtlijnen voor digitale transformatie
 Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
 Financiële sector heeft geen vertrouwen in naleving regelgevingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mantelzorgers kunnen weer gunstig erven
 Werknemers ervaren drempel in het bespreken van mantelzorg
 Voer eens een zorggesprek met uw baas
 Mantelzorgbeleid? Neem een voorbeeld aan Tourrenners
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel (3) 
Student wil niet lenen (1) 
42 procent werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd (2) 
Bijna alle Nederlanders ervaren werkstress (5) 
beurs
Stijgers Dalers
Yatra 5.4  6.3 %
Altice 8.52  5.2 %
Advanced met 39.43  4.4 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.45  -4.3 %
Brill kon 34.51  -2.8 %
Positieve onderzoeksresultaten Galapagos met cystic fibrosis
D'Ieteren in onderhandeling met Amerikanen over Belron
Einde cijferseizoen betekent blik op macrodata
meer beurs
top10
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
Managers hebben weinig benul van werkstress onder werknemers
#MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
Tanja Roeleveld verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2017
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Mannelijke mantelzorgers vaker ondersteund dan vrouwelijke
Bedrijven behalen niet meer omzet met digitalisering
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
meer top 10
vacatures
meer vacatures