zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT wordt servicemarkt

29 mei 2013 - ‘Infrastructuur is binnen vijf jaar commodity en IT wordt een servicemarkt.' Dat stelt Piet van Vugt, CEO van Nobel. Recente ontwikkelingen in de markt bevestigen dit beeld. Zo maakte VMware onlangs bekend met een eigen Infrastructure-as-Service (IaaS) platform de concurrentie aan te gaan met Amazon en Microsoft.

Van Vugt: "De markt voor IaaS groeit enorm en dat zal de adoptie van cloud computing de komende jaren fors versnellen. Bedrijven moeten hun IT-strategie daar op aanpassen en niet berusten in hun legacy-infrastructuur." 



Adoptie cloud-services
De adoptie van cloud-services binnen organisaties neemt hand over hand toe. Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat de uitgaven aan public cloud services tot 2016 wereldwijd met 17,7 procent zullen groeien, waarbij Infrastructure-as-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS) hiervan veruit het grootste deel voor hun rekening nemen. Volgens Van Vugt beginnen veel bedrijven zich nu pas te realiseren dat IT een servicemarkt aan het worden is en dat het strategisch inzetten van cloud-diensten noodzakelijk is als voorbereiding op deze drastische verandering. "De grootste uitdaging van de meeste bedrijven ligt in de integratie van deze cloud-diensten met hun legacy-systemen, zoals hun ERP- en CRM-oplossingen. Is die integratieslag eenmaal gemaakt, dan is hun infrastructuur klaar voor de toekomst." 

Strategische keuze

Bij cloud- en infrastructuurdiensten draait alles volgens Van Vugt om prijs en schaalgrootte. Als voorbeeld noemt hij bedrijven als Amazon, Microsoft en Google, waar lastig tegen op te boksen valt. Van Vugt: "Dat VMware nu in de IaaS-markt stapt is een teken aan de wand. De IT-branche wordt vergelijkbaar met de energiemarkt, waar leveranciers capaciteit inkopen en weer doorverkopen. Maar uiteindelijk gaat het er om wat je met die infrastructuur doet. In de IT draait het niet meer om de nieuwste hardware en dure implementatietrajecten. IT wordt een servicemarkt. Bedrijven willen diensten afnemen die integreren met hun bestaande oplossingen, zonder daarvoor een eigen datacenter te hoeven onderhouden." 

Functionaliteit
Organisaties die hun traditionele IT willen opwaarderen naar een service-gebaseerde cloud-infrastructuur moeten strategische keuzes maken om hun IT te moderniseren. Infrastructuur-diensten en cloud computing ondersteunen dat proces. IT-dienstverleners zouden zich vooral moeten focussen op de applicatiekant door klanten te helpen met gerichte functionaliteiten en door bestaande IT-systemen en datasilo’s te integreren met behulp van moderne platformtools.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Innovatie met ICT noodzakelijk voor succes, maar in de praktijk vaak lastig
 Outsourcing naar volwassen niveau
 Overleef de economische crisis met functioneel beheer
 ´Investeren in ICT buigt bezuinigingen om in besparingen´
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
29-05-2013
 | 
07:09 uur
Wij zijn in brede zin voor ontwikkeling, vernieuwing, zolang dat maar vooruitgang met zich mee brengt.

In dit geval zal het altijd zo blijven dat bepaalde organisatiestructuren en achtergrond van die organisatie voor een andere oplossing kiezen zal.

Dus dat IT dienstverleners zich hier 'sec' op zouden moeten richten is natuurlijk wel heel erg kort door de bocht.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10