zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese jongeren laten hun carrière niet begrenzen

17 mei 2013 - Europese jongeren laten hun carrière niet begrenzen: 81 procent is bereid om voor werk naar het buitenland te verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van StudentJob in zeven West-Europese landen. Hoewel de bereidheid overal groot is, zijn er opmerkelijke verschillen aan te wijzen tussen landen onderling. Zo zijn Nederlandse jongeren erg tevreden, Spanjaarden juist weer niet, en zijn Duitsers en Oostenrijkers niet zo conservatief als soms wordt gedacht.

De Spaanse jongeren zijn het meest ambitieus. Van hen zegt 88,6 procent graag te willen werken in het buitenland. Ruim de helft van de emigranten in spe geeft als belangrijkste reden, dat zij ‘alles willen doen voor hun carrière’. Niet verbazingwekkend, gezien het enorme banentekort in eigen land. Slechts 6,9 procent geeft aan tevreden te zijn met de huidige situatie; hiermee zijn Spaanse jongeren het minst tevreden van allemaal. 

Oostenrijkers en Duitsers gaan voor avontuur

Wat een groot contrast met de Oostenrijkers, die met 81,4 procent emigranten in spe de tweede plaats van de Emigratiedranglijst bezetten. 70 procent zegt dit te willen doen, omdat zij ‘wel in zijn voor een avontuur’. De carrière is voor Oostenrijkers duidelijk veel minder belangrijk. Ook hebben zij het minste oog voor mogelijke negatieve kanten van emigratie: slechts 2,4 procent geeft aan de risico's van emigratie voor werk te groot te vinden. Opvallend is dat er ook onder Duitse jongeren veel avonturiers schuilen: 78 procent wil wel emigreren voor werk, 63,9 procent vanwege het avontuur. 

Nederlanders en Belgen blijven liever thuis

De Nederlandse jongeren zijn tevens het minst ambitieus als het gaat om redenen voor emigratie: de carrière speelt in geen van de andere landen zo'n kleine rol. In totaal geeft 'slechts' 73,1 procent van de Nederlandse jongeren aan het thuisland te willen verlaten voor een baan (de meesten omwille van het avontuur). Alleen onze zuiderburen zijn behoudender: met 66,5 procent emigranten in spe bungelt België onderaan de Emigratiedranglijst. Ook zijn Belgen en Nederlanders met respectievelijk 8,3 en 4,8 procent het meest risicomijdend. 

Niet bang voor risico's

"Er zijn grote verschillen te zien tussen de verschillende Europese landen. Maar over het algemeen kun je zeggen dat jongeren op dit moment helemaal niet meer in grenzen denken. Ze willen vooral een leuke en ambitieuze baan, en ze zijn daarvoor bereid om risico's te nemen," aldus Julien Drewe, manager van StudentJob. "Zelfs als dat betekent dat ze daarvoor hun vertrouwde omgeving moeten achterlaten. Hun levenssituatie laat dit veelal ook makkelijk toe; ze hebben meestal nog geen gezin of kinderen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
 Nieuwe cookieregels bedreiging voor media-industrie
 Goed management boost de productiviteit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recordaantal hoog opgeleiden bezoekt de EmigratieBeurs
 30 procent Nederlanders wil emigreren voor baan
 Nederlander blijft na pensionering liefst in eigen land
 Expat wil niet meer emigreren
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
20-05-2013
 | 
20:28 uur
Op zich is dit een goed artikel zij het dan ook dat er een trend niet in op is genomen.

Economische vlucht
Die trend heeft namelijk alles te maken met de economische vlucht van een aanzienlijk aantal van de genoemde percentages die je als economische 'vlucht' zou moeten bestempelen.

Gevolgen
Die vlucht zorgt ervoor dat jongeren kijken naar hun kanzen elders en natuurlijk waar wel werk is i.p.v. verkiezen achterover te gaan zitten in afwachting van.

Nederlandse jongeren het minst ambitieus
Ook hier m.u.v. de jongeren die het in de genen hebben te blijven zoeken naar mogelijkheden zelf vooruit te kunnen komen, zie je dat het gros toch een houding heeft van 'pffff'.

Steeds vaker zie je dat latere generaties die opkomen steeds lijken te vinden dat je hen zaken moet 'aandragen' i.p.v. dat zij zelf initiatieven ontplooien, met alle gevolgen van dien. Men wil wel de voordelen van een bepaalde levensstijl, maar dat daarvoor ook nog iets dient te worden gedaan is een kwestie van opvoeden.

De stelling dat 'die jongeren' die ambitie vertonen geen moeite hebben over de grenzen heen te denken en te acteren, is iets, gelukkig, van alle tijden. Dat dat wat makkelijker gaat wanneer je nog niet gebonden bent lijkt me evident.

Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
22-05-2013
 | 
12:17 uur
Ben benieuwd hoe deze cijfers er over pak 'em beet 10 jaar zijn, wanneer de jeugdwerkloosheid hopelijk een stuk lager ligt, in bijvoorbeeld Spanje.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Luie manager voorkomt burn-out
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
De vier belangrijkste ontwikkelingen voor de M&A-markt
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten
Vijf trends op de arbeidsmarkt voor banking & financial services
Goed management boost de productiviteit
Slecht weer grootste oorzaak van baaldag voor Nederlanders
Zijn telematica- en ritsystemen in auto’s wel privacyproof?
Vier thema's die de M&A markt in 2018 domineren
meer top 10
vacatures
meer vacatures