zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Bedrijfsleven loopt achter qua duurzaamheid’

15 april 2013 - Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in Nederland gaat nog niet ver genoeg. Bedrijven maken gebruik van spaarlampen, proberen minder te printen en sponsoren goede doelen. Al deze goede bedoelingen ten spijt, lijken de inspanning van het bedrijfsleven achter te lopen bij de grote wereldwijde uitdagingen waar we voor staan. Problemen als klimaatverandering en grondstoffenschaarste worden niet effectief aangepakt door bedrijven.

Zonde, want juist bedrijven kunnen door hun invloed op de wereldwijde maatschappij een doorslaggevend verschil maken in het oplossen van deze crisissen. Dit blijkt uit het NCDO-onderzoek ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2.0: Bedrijven als bouwstenen voor een duurzame economie’ dat vandaag gepubliceerd is. 



Samenwerken

Bij MVO 2.0 zijn verantwoorde en duurzame doelstellingen niet langer randzaken, maar doorgedrongen tot de kern van het bedrijfsmodel. Hoe kan de bedrijfsvoering aangepast worden zodat de organisatie een effectieve bijdrage levert aan mondiale uitdagingen? Een belangrijke voorwaarde om de volgende stap in MVO te maken is dat er wordt samengewerkt. Zowel bedrijven, overheid, maatschappelijk middenveld en consument kunnen met elkaar aan de slag in partnerships, green deals en andere samenwerkingsverbanden. Online hulpmiddelen zoals crowd sourcing platforms, waarmee de potentiële kracht van het collectief wordt aangesproken, bieden bij uitstek een goede gelegenheid om deze samenwerking op te zoeken. 

Hand in eigen boezem
Door internet worden bedrijven beter in de gaten gehouden door hun belangenhouders en afgestraft wanneer ‘onduurzame’ praktijken worden blootgelegd. MVO doorvoeren in de hele bedrijfsvoering en productieketen, ook over de grens heen, en hier transparant over communiceren zijn dan ook van levensbelang voor bedrijven. Op deze wijze behouden ze het vertrouwen van consumenten en zorgen ze ervoor dat zakendoen en winst maken ook ten goede komt aan People en Planet. De overheid kan daarbij haar ondersteunende rol uitbouwen, en de hand in eigen boezem steken door een stevigere voortrekkersrol aan te nemen. Door in te zetten op een ‘afval-loze’ overheid bijvoorbeeld. 

Circulaire economie

Tot slot moeten alle partijen zich sterk maken voor het invoeren van een circulaire economie: een economisch systeem bedoeld om producten en grondstoffen maximaal te herbruiken en waardevernietiging te minimaliseren. Zo kunnen toekomstige generaties gebruik blijven maken van alles wat de aarde te bieden heeft.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inkopers nog een lange weg te gaan naar duurzaamheid
 Grote sociale druk leidt tot weerstand tegen duurzame initiatieven
 Nederland kan wereldleider duurzaamheid worden
 Duurzaamheidsinformatie weegt vaker mee bij beleggingsbesluit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10