zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zoekduur nieuwe baan is gemiddeld zes maanden

21 maart 2013 - De gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan in een arbeidsmarkt in evenwicht bedraagt 3,5 maanden. In de huidige markt is deze zes maanden. Met de introductie van de website mijnarbeidsmarktwaarde.nl, is het vanaf nu voor iedereen mogelijk om zijn eigen waarde en kansen op de arbeidsmarkt te berekenen. De tool staat verder stil bij kansvergroters, effectief zoekgedrag, iemands perspectief en de transparantie van de arbeidsmarkt.

De waarde blijkt sterk afhankelijk te zijn van iemands huidige arbeidsmarktpositie. De gemiddelde zoekduur naar een baan vanuit een werk-naar-werk situatie is vele malen korter dan vanuit een situatie van werkloosheid. Heeft u bijvoorbeeld een logistieke baan op MBO-niveau (42 jaar in Noord-Brabant) en gaat u vanuit een vaste baan een nieuwe baan zoeken, dan heeft u deze gemiddeld in vijf maanden. Hetzelfde profiel, maar een jaar werkloos, zal gemiddeld zeventien maanden moeten zoeken (bijna 3,5 keer zo lang). Een leeftijd boven de 42 jaar begint negatieve invloed te hebben op de zoekduur. Vanaf 50 jaar is de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan 8,4 maand. 



Actuele arbeidsmarktwaarde
De kans van iemand op de arbeidsmarkt is een resultante van vraag en aanbod. Bij de berekening van iemands arbeidsmarktwaarde wordt gebruik gemaakt van het actuele vacature-aanbod (bron: jobfeed). Deze gegevens worden gekoppeld aan het aantal baanzoekers in dat arbeidsmarktsegment (Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek, AGO).

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven vrezen vertrek toptalent
 Solliciteren is fulltime baan
 Angst voor baanverlies is geen reden om nieuwe baan te zoeken
 Organisatiecultuur belangrijkste reden voor zoektocht nieuwe baan
 
 
reacties
 
Aaltje Vincent  |   | 
21-03-2013
 | 
07:49 uur
Jobfeed als bron, dat zijn enkel de openbaar bekende vacatures. Vacatures die niet ergens zichtbaar gemaakt zijn, worden daarin niet meegenomen. En arbeidsmarkt kansen worden enorm vergroot als je gevonden wordt voor werk via je netwerk. Of als je vacatures 'heet van de naald' vindt, bijvoorbeeld in de updates van je vakcollega's op LinkedIn of in tweets op Twitter.
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
21-03-2013
 | 
14:28 uur
Heel leuk zo'n tool, maar ik vraag me af wat de toegevoegde waarde hiervan is op het vinden van een baan? Daarnaast, als je leest dat je kansen op het vinden van een baan meer dan 6 maanden duurt, is dat niet echt optimistisch. Dat is niet echt een positief duwtje in de rug die werklozen nodig hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10