zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft Nederlanders acht zichzelf (zeer) goed in staat om baan te vinden

18 maart 2013 - Één op de vier werklozen voelt zichzelf, zonder hulp van anderen, (zeer) slecht in staat om een geschikte baan te vinden. Onder vrijwilligers en arbeidsongeschikten die weer willen werken ligt dit zelfs hoger, respectievelijk 29 en 26 procent. Het meest zeker van het eigen zoekgedrag naar een geschikte aan zijn academici, twintigers en dertigers. Tweederde van hen acht zichzelf (zeer) goed in staat om een geschikte baan te vinden.

Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) in opdracht van hoevindikeenbaan.com.Arbeidsongeschikt
Arbeidsongeschikten achten zichzelf eerder niet in staat om zelf een baan te vinden dan dat zij verwachten dat wel zonder hulp te kunnen, 26 om 22 procent. Van de Wajongers acht 24 procent zichzelf in staat een geschikte baan te vinden. Daarmee blijven deze groepen sterk achter bij het Nederlands gemiddelde, waar de helft zichzelf (zeer) goed in staat acht om een geschikte baan te vinden. Elf procent verwacht dit niet zonder hulp te kunnen, terwijl 30 procent aangeeft dit niet goed/niet slecht te kunnen. Negen procent weet het niet. De groepen die zichzelf achten het beste de arbeidsmarkt te ontsluiten zijn wo'ers, personen tussen de 35-39 jaar en tussen de 25-29 jaar, latente baanzoekers en personen die op dit moment werk hebben. De groep die het meeste hulp nodig heeft zijn vrijwilligers, arbeidsongeschikten, werklozen, 50-plussers en actieve baanzoekers. 

Lastig zoeken op de arbeidsmarkt
Hoe werkgevers en werknemers elkaar op de arbeidsmarkt vinden is het afgelopen decennium enorm snel veranderd. Van nog geen 100 printtitels eind vorige eeuw naar meer dan 10.000 websites waarop meerdere werkgevers hun vacatures aanbieden. Het zoekgedrag van werkzoekenden laat drie belangrijke hiaten zien in het vinden van geschikte banen, namelijk:
1. Het gebruik van niet-effectieve en onjuiste zoekkanalen, zoals social media voor 50-plussers of de tijdschriften door MBO'ers.
2. De juiste kanalen gebruiken maar niet de juiste titels, zoals de best passende vacaturesites, uitzendbureaus of wervings- en selectiebureaus.
3. De juiste titels, maar deze verkeerd of niet volledig gebruiken, zoals op Google altijd zoeken met dezelfde zoektermen en combinaties. 

Geschikte vacatures vinden
"Veel Nederlanders komen er met name achter als ze actief op zoek moeten naar een baan, dat het lastig is om een geschikte baan te vinden. Uit eerder onderzoek van Intelligence Group bleek dat de gemiddelde Nederlander slechts in staat is om 30 procent van de beschikbare en geschikte vacatures te vinden," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group en co-auteur van het boek 'Hoe vind ik een baan?' "Een van de grootste problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt is de intransparantie van de markt. Werkgevers en werknemers kunnen elkaar niet vinden en dat maakt dat het gemiddeld een stuk langer duurt voordat de juiste partners elkaar hebben gevonden."

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 De finalisten Logistiek Manager van het Jaar over hun wapenfeiten
 Steeds meer Nederlanders ruilen werkgever liefst morgen nog in
 Personeelsbeleid bepaalt het succes van uw omnichannel-strategie
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Papieren vacature verliest terrein
 Waarom 50-plussers geen baan vinden - deel 3
 Uw droombaan vinden in één dag
 Werkloze vertrouwt vooral op eigen kracht om baan te vinden
 
 
reacties
 
Aaltje Vincent  |   | 
19-03-2013
 | 
09:06 uur
Nieuw werk veroveren is via netwerken het meest effectief. Netwerken door gesprekken te voeren. En via social media, voor alle werkzoekers. Ook voor 50+ers.
Sonja de Louw  |   | 
19-03-2013
 | 
12:52 uur
Helemaal mee eens Aaltje. En basisvoorwaarde voor effectief netwerken, ook via social media, is een goed zelfbeeld en duidelijke focus van de werkzoeker. Daar wordt nog wel eens te makkelijk over gedacht, en daar kan een goede loopbaancoach je prima bij helpen en faciliteren.
En dat stelt je als werkzoeker vervolgens in staat om jezelf proactief te profileren waardoor werkgevers en recruiters jouw makkelijker kunnen vinden! Zo kan het ook!
Christel Langejan  |   | 
20-03-2013
 | 
09:49 uur
Wanneer je solliciteert heb je maatjes nodig die je steunen, adviseren, feedback geven en aanmoedigen. Het vermindert de sollicitatiestress en maakt je veel effectiever.
Wittelterbrug  |   | 
20-03-2013
 | 
16:01 uur
Het probleem is vaak dat de bedrijven zelf niet eens vindbaar zijn als je op Google rondkijkt. Zelf haal haal ik het meeste rendement uit LinkedIn contacten.
Rian  |   | 
21-04-2013
 | 
01:22 uur
En als je niet dè baan vind die recht doet aan je kwaliteiten en ervaring dan kun je 3 dingen doen;
- je gaat je verder ontwikkelen door middel van aanvullende scholing.
- je begint voor jezelf in je eigen expertise en laat je inhuren als zzp'er.
- je neemt aan baan aan die niet overeenkomt met je kwaliteiten en je opleiding maar gaat ondertussen door met netwerken en andere hobby's.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren (1) 
Werkstress zorgt voor slaapproblemen (1) 
Test nu uw persoonlijkheid: goed/fout (3) 
'Vertrouwenspersoon moet stevigere positie krijgen' (1) 
In zes stappen naar meer arbeidsvreugde (1) 
Lonen stijgen, koopkracht blijft achter (2) 
Hoe beïnvloedt een hoge beloning de prestaties? (3) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Werkstress zorgt voor slaapproblemen
Een op vijf Nederlanders heeft weleens seks met collega
Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren
GDPR compliance vereist realtime inzicht en adaptief leren
Nederlandse CMO worstelt met snelheid digitale transformatie
Gebrek aan personeel remt recordgroei zonne-energie
Logingegevens populairste doelwit van cybercriminelen
Aukje Kuypers Zakenvrouw van het Jaar 2018
Steeds meer Nederlanders ruilen werkgever liefst morgen nog in
Marketing automation belangrijkste trend voor 2018
meer top 10
vacatures
meer vacatures