zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexibiliteit essentieel om vrouwen aan het werk te krijgen

7 maart 2013 - Flexibiliteit, kinderdagverblijven dicht bij het werk, meer gebruik van videoconferenties en meer duowerk. Het zijn de ingrediënten anno 2013 om meer vrouwen na hun zwangerschap weer aan het werk te krijgen. Dat is de conclusie die getrokken kan worden naar aanleiding van een recent onderzoek van Regus onder 26.000 zakenmensen uit meer dan 90 landen.

De overheid vindt dat een hogere participatie van vrouwen in de beroepsbevolking essentieel is voor een toenemende groei. Dit terwijl werkende vrouwen nog steeds ervaren dat de verantwoordelijkheid voor een kind hen van de arbeidsmarkt duwt. 



Parttime
Op bedrijfsniveau geven respondenten aan dat het aannemen van herintredende moeders de productiviteit verbetert, mogelijk door kosten voor opleiding en indienstneming te verlagen. Deze uitkomst bevestigt een eerder onderzoek van Regus dat aantoonde dat 56 procent van bedrijven wereldwijd herintredende moeders die parttime werken waardeert, omdat ze vaardigheden en ervaring hebben die in de huidige arbeidsmarkt moeilijk te vinden zijn. Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat bedrijven die deze parttime werkende moeders links laten liggen, een aanzienlijk en waardevol deel van de beroepsbevolking niet op waarde weten te schatten. 

Geen extra vakantie
Opmerkelijk is dat meer vakantiedagen als de minst populaire maatregel wordt gezien om vrouwen na het zwangerschapsverlof weer aan het werk te helpen. Drastische veranderingen in de werkgewoonten zijn nodig, in plaats van extra rustdagen, vinden de respondenten. 

Belangrijkste bevindingen

• Nederlandse werknemers noemen de volgende belangrijke maatregelen om vrouwen te stimuleren na het zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan:
o Flexibele uren (94 procent)
o Mogelijkheid om dichter bij huis te werken (89 procent)
o Kinderdagverblijf dicht bij werk (87 procent)
o Mogelijkheid om in elk geval een deel van de tijd videoconferenties boven reizen te verkiezen (71 procent)
o Duobanen (47 procent) 

• Slechts 26 procent van de respondenten is van mening dat meer vakantiedagen de oplossing is om meer moeders te stimuleren weer aan het werk te gaan. 

• Toch is 48 procent van mening dat het aannemen van heringetreden moeders de productiviteit kan verbeteren. 

Toenemende productiviteit
Eduard Schaepman, algemeen directeur bij Regus Nederland licht toe: "Het BNP is gestegen en de groei is toegenomen,door de grotere opname van vrouwen in de beroepsbevolking De overbrugging van de kwalificatiekloof en het tegengaan van armoede zijn hiervan slechts enkele voordelen. Ook op bedrijfsniveau zijn er genoeg voordelen te noemen als vrouwen na het zwangerschapsverlof herintreden: toegang tot kundige en opgeleide werknemers, een lager personeelsverloop en, zoals dit onderzoek aantoont, zelfs toenemende productiviteit. Toch blijft de beroepsbevolking kundige en opgeleide werknemers met belangrijke vaardigheden en kwalificaties verliezen, omdat vrouwen de opvoeding van hun kind niet kunnen combineren met hun werk. Vooral in Nederland doen vrouwen nog steeds bijna twee uur meer onbetaald werk per week, zoals het zorgen voor een kind, dan mannen. Dit meest recente onderzoek wijst echter vooral uit dat werknemers massaal grotere flexibiliteit in termen van werktijden en locatie als de oplossing zien om meer vrouwen te stimuleren na het zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan. Aangezien werkgewoonten wereldwijd steeds meer flexibiliteit toestaan, geeft dit onderzoek aan dat veranderingen in werkmethoden dringend nodig zijn, vooral voor herintredende moeders wier bijdrage aan het bedrijf en de economie anders wordt belemmerd."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verdere bezuiniging kinderopvang negatief voor arbeidsmarktemancipatie
 Bedrijven met vrouwen in de raad van bestuur presteren fors beter
 Glazen plafond is niet het enige obstakel voor vrouwen
 Mentor helpt vrouwen naar de top
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10