zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Directies beslissen steeds vaker weer zélf over ICT'

29 januari 2013 - Directies trekken de besluitvorming over ICT-projecten steviger naar zich toe. Dit blijkt uit het resultaat van de ICT-besturingsscan van Berenschot. Die is door ruim 100 organisaties ingevuld. Bij nog maar zeven  procent van de aan de ICT-besturingsscan deelnemende organisaties is de directie niet betrokken bij besluitvorming op het gebied van ICT. Een groeiend aantal organisaties realiseert zich dat een dergelijke afwezigheid van de directie niet langer houdbaar is.

Bij ongeveer de helft van de organisaties is de directie inmiddels vertegenwoordigd in het centrale orgaan dat besluit over ICT. "Het toenemende belang van ICT voor organisaties, het tempo waarin technische ontwikkelingen op organisaties, haar partners en klanten afkomen en de financiële middelen waarop ICT beslag legt, rechtvaardigen de expliciete aandacht voor de sturing van ICT door directies," zegt Tom Pots, adviseur bij Berenschot. 



ICT-board
Uit de ICT-besturingsscan blijkt dat twee onderdelen van de besluitvorming steeds beter worden georganiseerd. Zo werd bij 91 procent van de bedrijven een ICT-board of andere vorm van centraal orgaan in het leven geroepen. Zo'n ICT-board is onder meer verantwoordelijk voor integrale besluiten over ICT-investeringen. Berenschot ziet het als een uitdaging om de ICT-boards krachtig te verankeren op directieniveau. Een andere verbetering betreft het steeds professioneler inrichten van het besluitvormingsproces over ICT-investeringen. Dit wordt ook wel projectportfoliomanagement genoemd. Met als grootste uitdaging om informatie gedreven en intuïtieve ICT-besluitvorming in balans te brengen. 

Versnipperde beslissingen
Het ontbreken van een centraal orgaan op directieniveau en het niet organiseren van projectportfoliomanagement leidt tot versnipperde, ad hoc en intuïtieve investeringsbeslissingen die te weinig gericht zijn op de strategische doelstellingen van de organisatie. Tom Pots: "Directies hebben dan geen totaalbeeld van de investeringen en zijn niet in staat hun ICT-projectenportfolio integraal te besturen. Er is nog een wereld te winnen, maar steeds meer directies begrijpen dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen". 

Online scan
Om een beeld te krijgen van de besluitvorming over ICT-investeringen kunnen bedrijven deelnemen aan de vrij toegankelijke online ICT-besturingsscan. Die wordt sinds 2011 gehouden, is gebaseerd op het ICT-besturingsmodel van Berenschot en laat zien in welke mate een organisatie invulling heeft gegeven aan een goede IT-governance. De resultaten worden na het invullen van de ICT-besturingsscan toegestuurd.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer noemt ICT-middelen werkgever verouderd
 Steeds meer vacatures in de ICT-branche
 Overleef de economische crisis met functioneel beheer
 ´Investeren in ICT buigt bezuinigingen om in besparingen´
 
 
reacties
 
Kiem  |   | 
4-02-2013
 | 
13:59 uur
Reactie waarop? Uw info-blad? Als het over de inhoud gaat van ''Managers-on-line'' kan ik het héél kort samenvatten: GA ZO DOOR !!

Vr. groet,

Kiem

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10