zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf grote informaticathema’s voor de komende maanden

24 januari 2013 - Informatica Corporation voorziet vanuit haar 'Informatica trends datamanagement 2013' vijf trends waar bedrijven dit jaar rekening mee moeten gaan houden. Internet of things, big data analytics en cloud-adoptie zijn onder andere grote thema’s de komende maanden.

1. Adoptie van de cloud zet door


Volgens recent onderzoek maakt op dit moment 81 procent van de organisaties gebruik van cloud computing-technologie. Volgens vele deskundigen binnen de industrie, voldoet cloud-technologie echter nog niet aan de verwachtingen. Naast angst of de dataveiligheid wel is gewaarborgd, komt dit deels door het zware economische klimaat waarmee bedrijven in 2012 wereldwijd werden geconfronteerd.
De behoefte aan een continue focus op hybride technologie in 2013 is net zo relevant als het dat altijd al was, zo niet relevanter. Een grotere inzet van cloud-technologie zorgt ervoor dat corporate data en consumentendata zich steeds meer buiten het data center gaan bevinden, en zelfs buiten landsgrenzen. Als data zich verplaatst tussen applicaties, binnen en buiten corporate firewalls, binnen social networks, en binnen het internet, moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze de juiste tools in handen hebben om data te beheren en beschermen, in een hybride omgeving. 

2. ‘Internet of things’ en automatisch gegenereerde data

Ontwikkelingen in mobiele technologie hebben veel invloed in 2013. Gartner heeft al voorspeld dat mobiele telefoons PCs dit jaar inhalen als het meest voorkomende apparaat voor web toegang wereldwijd.
Doordat steeds meer mensen gebruik maken van apparaten die in verbinding staan met het internet en er steeds geavanceerdere technologie wordt embedded, zoals Near Field Communication, gaan we zeker een enorme uitbreiding zien in het gebruik van mobiele apps. Het gevolg hiervan is dat informatie zich meer dan ooit op meer apparaten en binnen meer applicaties bevindt. Dit wordt alleen nog maar meer met de opkomst van ‘Internet of Things’, waarbij producten worden gebouwd met de mogelijkheid verbinding te maken met het internet, of het nu gaat om een gloeilamp of een koelkast. Dit zal enorme hoeveelheden aan data opleveren die ook moeten worden kunnen gedeeld en opgeslagen. Organisaties hebben meer geavanceerde tools nodig om de integratie en het beheer van diverse gegevens te automatiseren.
Daarnaast wijzigen standaarden continu, waardoor organisaties behoefte hebben aan een dynamische infrastructuur. Door het tempo van de veranderingen is het niet uitvoerbaar noch kosten efficiënt om een dergelijke infrastructuur door in-house developers te laten ontwikkelen en onderhouden. Bullet-proof data management- en beveiligingstechnieken moeten daarom in 2013 centraal staan binnen organisaties. 

3. Social inspanningen worden selectiever

Organisaties hebben hard gewerkt als het gaat om het gebruik van social data voor brand management en intelligent marketing, maar ze zijn er nog lang niet.
In 2013 gaan we een zekere mate van social vermoeidheid zien bij bedrijven die zich zonder een duidelijke strategie of doelstelling in de social wereld hebben begeven. Organisaties moeten een stap teruggaan en bepalen wat ze precies aan output willen bij de inzet van social media. Ook de manier waarop ze om willen gaan met klanten moeten ze heroverwegen.
Er zijn ook organisaties die al wel een juiste balans hebben gevonden en al baat hebben bij de customer intelligence die dit oplevert. In 2013 gaan we een steeds slimmere benadering zien van customer engagement, productontwikkeling en de uitbreiding van loyaliteitsprogramma’s. Organisaties moeten al hun beschikbare data beter integreren en beheren om zo klanten in real-time, waar ze zich maar bevinden, te kunnen bedienen. Hiervoor moet social media op een meer betekenisvolle manier worden ingezet, naargelang wat klanten willen en nodig hebben. 

4. Het begin van het einde voor hand coding
2013 wordt het omkeerpunt voor hand coding, aangezien de time-to-market en oplopende kosten onhoudbaar worden. Organisaties krijgen steeds vaker te maken met de uitdaging van het onderhouden van duizenden regels aan code, vaak gecontroleerd door slechts één persoon.
De mate van complexiteit en de snelheid waarmee veranderingen in de computing-wereld zich voordoen is zodanig dat we op een punt zijn aanbeland waar hand coding het niet langer bij kan houden; hand coding duurt langer dan wanneer technologie van goede kwaliteit wordt gebruikt om bestaande code te onderhouden.
Met dit in gedachten, gaan steeds meer organisaties in 2013 voordeel halen uit off-the-shelf-technologie om hun voorsprong op de concurrentie te behouden. 

5. Big data analytics wordt mainstream
De wereld van big data analytics wordt in 2013 realiteit. ‘Data Scientists’ analyseren de enorme hoeveelheid aan transactionele en interactionele data die beschikbaar is om zo betere bedrijfsbeslissingen te kunnen nemen.
De uitdaging in 2013 zit voor organisaties in de manier waarop zij big data binnen hun business- en IT-platform verplaatsen en integreren als het IT-platform continu blijft verschuiven. Organisaties hebben op dit moment moeite om deze architecturen te bouwen en transactionele en interactionele data efficiënt te correleren om zo goede social media analyses te kunnen uitvoeren.
We gaan een grotere verschuiving zien naar een geconvergeerd platform. Dit verhoogt niet alleen de complexiteit van data processing, het verhoogt ook het risico op het creëren van additionele data silo’s, waar niemand bij is gebaat. Met dit in het achterhoofd, gaan we in 2013 ook een vraag zien naar universele connectiviteit, die waarschijnlijk in de jaren daarna doorzet. 

Slimmer werken
"Om aan de groeiende vraag naar customer services, intelligence en governance te voldoen, wordt de smart enterprise een hybride van traditionele on-premise, relationele en semi-gestructureerde informatie, die naadloos wordt geïntegreerd en gesynchroniseerd met cloud-gebaseerde services. Hierbij wordt gebruik gemaakt van feeds uit real-time databronnen zoals social media en automatisch gegenereerde data," aldus Danny van der Wal, Managing Director bij Informatica Nederland. "Het gestage tempo waarin veranderingen zich voordoen, samen met de dataexplosie, betekent dat bedrijven continu moeten streven naar slimmer werken. Off the shelf libraries en dynamische tools zijn de enige manier om tijd en geld vrij te maken om te investeren in innovatie in 2013 en de jaren daarna."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kunstmatige intelligentie onmisbaar in iPad-tijdperk
 Ondernemingen verspillen miljoenen aan ongebruikte applicaties
 ´Investeren in ICT buigt bezuinigingen om in besparingen´
 Betere beheersing digitale risico’s leidt tot veiliger zaken doen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10