zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Geen cabrio’s of geraniums voor senioren

9 januari 2013 - Zijn de huidige senioren rijk en hebben ze een avontuurlijk leven met exotische vakanties, cabrio's en cocktails? Of is er sprake van groeiende armoede onder ouderen? Beide komen op kleine schaal voor, maar de meeste senioren hebben een gewoon goed leven, zo blijkt uit onderzoek dat de Unie KBO heeft laten verrichten onder 800 senioren van 55 jaar en ouder.

De meeste senioren hebben geen zwitserlevengevoel, maar ze zitten zeker niet achter de geraniums. De geranium heeft zijn langste tijd gehad: slechts zeven procent van de gepensioneerde senioren in Nederland heeft geraniums. De huidige senioren hebben ook geen tijd om achter de geraniums te zitten: hun agenda is vol door vrijwilligerswerk (59 procent), opvang van kleinkinderen (42 procent), mantelzorg (vijftien procent) en betaald werk (acht procent). Daarnaast gaan senioren nog een of meer keer buiten de deur om te sporten (55 procent), te kaarten of spelletjes te doen (31 procent) en te winkelen voor het plezier (21 procent). 



Vast dagelijks patroon

Met de jaren komt er steeds meer regelmaat in het leefpatroon van senioren. Zo heeft 87 procent een min of meer vast tijdstip van naar bed gaan. En na gemiddeld zeven uur en drie kwartier slaap, wordt met een vergelijkbare regelmaat opgestaan. Ook het avondeten is bij de meesten gepland. Het staat elke avond op een kwartier na (30 procent) of een half uur na (23 procent) op hetzelfde moment op tafel. 

Leuker leven
 
Ofschoon het vrij besteedbaar inkomen na de pensionering er gemiddeld zeventien procent op achteruit gaat, onderscheidt de groep gepensioneerden zich op andere punten nauwelijks van de rest van Nederland. Zo is het aantal vakanties, aantal cruises, autobezit en het eigen woningbezit vergelijkbaar. Het leven wordt er echter wél leuker op, zegt 44 procent van de gepensioneerden. Dit komt voornamelijk door de ervaren vrijheid. Goed nieuws voor de 55-plussers die nog niet met (pre-)pensioen zijn. Van deze groep verwacht slechts veertien procent dat hun leven leuker zal worden na hun pensioen. Dat zal dus voor een groot deel positief uitpakken. 

Andere opvallende resultaten

- Dertien procent van alle senioren kent een dag van de week die minder leuk is. Dit is de maandag (45 procent) bij senioren mét een relatie en de zondag (80 procent) bij alleenstaande senioren..
- De huidige gepensioneerden zijn met (pre-)pensioen gegaan op hun 61ste. De Nederlandse 55-plusser is van plan te gaan stoppen op hun 66ste, dus vijf jaar later.
- Bijna een op de tien gepensioneerden heeft een hond en laat die hond gemiddeld 54 minuten per dag uit. Zeven van de tien hondenbezitters praten tegen hun hond.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR verwacht negatieve gevolgen van verhoging pensioenleeftijd
 Werkloze 55-plusser ongemotiveerd op arbeidsmarkt
 Frankrijk en Oostenrijk aantrekkelijkste locaties voor tweede huis
 Grijs is het nieuwe groen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10