zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gemotiveerd personeel dankzij integer leiderschap

1 mei 2003 - Gezonde bedrijven die over integere en inspirerende leidinggevenden beschikken, hebben daardoor ook meer betrouwbare en gemotiveerde werknemers. Dat stelde de vakcentrale CNV gisteren op de Dag van de Arbeid.

De vakcentrale heeft het wetenschappelijk onderzoekscentrum Ethicon van de Rotterdamse Erasmus Universiteit onderzoek laten doen onder bijna zevenhonderd leden, die lid zijn van een van de elf aangesloten christelijke vakbonden.



Werksfeer en motivatie
Uit het onderzoek blijkt dat de werksfeer door werknemers 30 procent beter wordt gewaardeerd als zij het gevoel hebben dat hun manager integer is. Verder is ook de arbeidsmotivatie circa 17 procent hoger dan wanneer het personeel werkt onder leidinggevenden die het niet vertrouwt.

Werknemers positief over integriteit managers
Overigens zijn werknemers behoorlijk te spreken over de integriteit van hun manager: de groep vakbondsleden die (zeer) positief is over de integriteit van haar leidinggevende is ruim viermaal zo groot als de groep die weinig vertrouwen in de manager heeft. Onder een integere leidinggevende wordt onder meer verstaan iemand die duidelijke principes heeft en zich niet verschuilt achter anderen. Ook doet hij wat hij zegt, is betrokken en respectvol. Daarnaast inspireert hij medewerkers tot integer gedrag.

Ongewenst gedrag
Naarmate een leidinggevende zijn medewerkers minder inspireert tot fatsoenlijk gedrag, signaleert Ethicon meer ongewenste gedrag op de werkvloer zoals seksuele intimidatie, pesten en machtsmisbruik tussen werknemers onderling. In situaties waarin de manager zijn werknemers respectloos behandelt, wordt ook aanzienlijk minder zorgvuldig omgegaan met vertrouwelijke informatie binnen een organisatie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10