zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In vier stappen naar meer priori'tijd' in 2013

28 december 2012 - De periode rond Kerst en Nieuwjaar is heel bijzonder. Er is het Grote Genieten, zoals we die voorgeschoteld krijgen in reclames op televisie: genieten van uw lief, familie en vrienden, van een knapperend haardvuur, van gezelligheid. Van lekker eten en van lekker lang tafelen. Binnen de mogelijkheden creëren we onze eigen picture perfect in deze donkerste dagen van het jaar.

Volgens Slow Working expert Heidi Does van doesmindful.nl kan er naast het Grote Genieten ook iets anders op de voorgrond staan: het Grote Bezinnen. 



Prioriteiten
U heeft alles op alles gezet om zoveel mogelijk werk af te ronden voor de feestdagen, zodat u in het nieuwe jaar met een schone lei kan beginnen. Nu ervaart u misschien pas de spanning en vermoeidheid die dat met zich mee heeft gebracht. Stress die er wellicht al een poosje was ... U neemt u voor om in het nieuwe jaar de dingen toch echt anders te gaan doen. Want dit voelt niet goed.
Het probleem is dat - als de feestdagen eenmaal voorbij zijn - de waan van de dag al rap het stokje weer overneemt. Januari dient zich aan en mocht u al goede voornemens hebben gemaakt om meer tijd voor uzelf te nemen, dan verdwijnen die snel als sneeuw voor de zon. Voor u het weet zit u terug in uw vertrouwde maar uitgesleten spoor van druk-druk-druk.
Kern van het probleem is dat u te weinig prioriteit geeft aan de dingen die u plezier en voldoening geven. Die krijgen minder aandacht dan goed voor u is. Uw verantwoordelijkheidsgevoel zegt u dat dit voor nu even nodig is. Maar als u niet uitkijkt blijft er op een gemiddelde dag alleen nog maar ‘moeten’ over. Activiteiten waar u energie van krijgt raken op de achtergrond. De verplichte nummers eisen al uw aandacht op. Waardoor u weer minder energie over houdt voor sporten, lezen, de sauna... Voor u het weet zit u in een spiraal naar beneden. 

Vier stappen

Herkent u dit? Misschien helpen de volgende vier stappen dit patroon te doorbreken: 

Stap 1: Maak een ‘plezierlijstje’ voor uzelf met daarop allemaal activiteiten die u graag doet
Met de mensen (of dieren) die u graag om u heen hebt. Dat hoeven geen grote, dure of tijdrovende dingen te zijn. Een blokje om met de hond als de ochtendmist nog in de straten hangt is prima. Of gezellig lunchen met een collega die ook zo enthousiast is over die nieuwste James Bondfilm. Schrijf alles op wat er in u opkomt. 

Stap 2: Ga ze dan ook echt doen, elke dag minstens één
Lijstjes maken is één ding, ze ook uitvoeren is iets anders. Daarom is focussen belangrijk. Wat is haalbaar voor u? Wat hebt u nodig om het ook echt te laten gebeuren? Iemand om het samen mee te doen misschien? Kies, als dat u helpt, een vast tijdstip en zet dit in uw agenda, net als iedere andere afspraak. Zo komt u het vanzelf tegen en kan het niet in de knel komen. Doe er minstens één per dag. Uw gewoonte van ‘eerst dit doen, voordat u gaat zitten/ zwemmen/ wandelen/ lezen/ noemmaarop’ krijgt hiermee minder kans om heer en meester te gaan spelen. 

Stap 3: Schrijf bij elke activiteit, liefst elke dag, kort iets op over hoe u het hebt beleefd

Dit verankert niet alleen het positieve gevoel dat u er bij hebt. Het helpt bovendien uw nieuwe gewoonte beklijven, zodat u het blijft doen. 

Stap 4: Lees uw aantekeningen regelmatig na

Zo houdt u voeling met alle leuke en dierbare gebeurtenissen in uw leven. Ook als u eens wat minder lekker in uw vel zit.
Kortom: het is belangrijk meer tijd – of liever prioritijd – te geven aan die dingen die u graag doet. Ze spekken uw vitaliteitsbankrekening. Met elke dag een storting – hoe minimaal ook – kan het saldo aardig oplopen voor u. 

Vraag het gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op
www.doesmindful.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Carrièrestap geen hoofddoel bij opleiding en training
 Nederlander gaat inefficiënt met tijd om
 Werkt en leeft u bewust en doelmatig?
 Zeven time management geheimen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10