zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondernemend werknemerschap heeft de toekomst

17 december 2012 - Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA) wil een einde maken aan payrolling: het uitbesteden van personeels- en loonadministratie en de daarbij horende juridische verplichtingen. Hamer zegt dat payrolling gebruikt wordt om onder CAO- verplichtingen uit te komen. Het liefst ziet het kamerlid dat werknemers weer in een vast dienstverband terecht komen. Terwijl het kabinet, waar haar partij deel van uit maakt, onlangs nog het ontslagrecht heeft versoepeld.

We weten het niet meer, zo stelt Vivienne Westerhoud auteur van het gratis e-book ‘Succes is Persoonlijk’. Zekerheden lijken te verdwijnen. Het geld lijkt op. Maar in werkelijkheid zal het anders verdeeld moeten worden. Daar zullen we allemaal op een ondernemende manier onze talenten voor in moeten zetten. 



De huidige economie heeft flexibel werken nodig
Westerhoud: "Bedrijven moeten zuinig omgaan met hun middelen. Daartoe zijn zij door de crisis genoodzaakt. Daarbij zijn flexibele werkvormen een uitkomst. Het bedrijf betaalt alleen als er daadwerkelijk werk verricht moet worden. Dat het niet tot een vaste baan leidt lijkt misschien jammer voor de werknemer. We zijn wel erg verwend geraakt door de veiligheid die in Nederland al zo lang is ingebouwd voor werknemers. Een veiligheid van vaste dienstverbanden, die nu voor velen een schijnveiligheid blijkt te zijn. Het is onderdeel van de luchtbeleconomie, die doorgeprikt wordt door de crisis. Nu gaan bedrijven failliet doordat ze de zekerheden niet meer kunnen bieden aan hun werknemers. Terwijl die bedrijven met meer flexibiliteit het hoofd boven water hadden kunnen houden en de werkgelegenheid –deels- hadden kunnen waarborgen. De economie gaat aan starre overheidsregels ten onder. De economie heeft ondernemerschap nodig. Van iedereen." 

Eigen verantwoordelijkheid voor iedereen

Het lijkt erop dat werknemers steeds meer hun eigen verantwoordelijkheid zullen moeten nemen om een duurzaam inkomen te vergaren. Ook al is het verleidelijk om naar de werkgevers en de overheid te wijzen. Maar daar is niet veel meer te halen, aldus Westerhoud. "De enige manier om uit de financiële crisis te komen, is onze schijnzekerheden los te laten. Massaal onze eigen verantwoordelijkheid te nemen. In het vertrouwen dat je met je eigen talenten altijd voor een inkomen kunt zorgen. Het is jarenlang de verantwoordelijkheid geweest van de werkgevers, terwijl alleen de werknemer toegang heeft tot zijn of haar eigen motivatie, inzet en talent. Ook al maakt het veel angst los bij de werknemer, de crisis is ook een prachtige kans om werkelijk in je eigen kracht en talent te gaan geloven. Natuurlijk kan niet iedereen van de één op de andere dag ondernemer worden. Het is wel de richting waarin ik denk dat we zullen moeten groeien om de problemen van de crisis op te lossen." 

Tijd van talenten en vrijheid

Westerhoud: "Het is een nieuwe tijd, waarin iedereen zijn of haar ware talenten zal moeten ontwikkelen, om het beste aan de wereld te geven. Dat is best spannend, maar heeft ook zoveel voordelen. We hoeven niet meer in het keurslijf van voorgeschreven regeltjes van de baas. We worden zelf de baas over ons eigen leven. En de werkgever mag blij zijn als wij zijn werk willen uitvoeren. De werkgever mag daar goed voor betalen en zal ook nog tevreden zijn. In deze nieuw verworven vrijheid zullen we rijker zijn dan eerst. Niet alleen in geld, maar ook in voldoening. Omdat we kunnen doen waar we goed in zijn, op de momenten die ons zelf schikken. We zullen meer tijd overhouden voor ons gezin, minder in de file staan en meer kunnen doen voor anderen, die onze hulp nodig hebben. Er blijft ruimte en geld over voor iedereen die echt niet mee kan doen, wegens ziekte of ouderdom." 

Ondernemend werknemerschap is de toekomst

De economie zit in een overgangsfase die vraagt om ondernemend werknemerschap, besluit Westerhoud. "Iedereen zal zich in moeten zetten om zijn talenten te ontwikkelen en gebruiken. We hebben op school allemaal hetzelfde geleerd. Het onderwijs is een vast en star systeem. Als je er niet inpast, omdat jouw talenten niet relevant geacht worden, val je buiten de boot. Ik denk dat we nu dat probleem bij de wortels aan moeten pakken. Het onderwijs zo vorm moeten geven dat persoonlijke talenten al vroeg aan het licht komen. Want iedereen heeft een uniek talent. Als je dat vroeg ontdekt, kun je het goed ontwikkelen. Zo kan iedereen zijn of haar unieke bijdrage leveren aan de gemeenschap, de economie en de wereld. Het zal een jonge, ondernemende generatie opleveren, die voldoende vertouwen heeft in zichzelf om succesvol te zijn. Daar zal niet alleen de economie wel bij varen. We zullen er ook met z’n allen een stuk gelukkiger van worden, omdat we het juk van ‘het systeem’ van ons af kunnen gooien en gewoon onszelf kunnen zijn."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Intern ondernemerschap houdt 45-plusser gemotiveerd
 Nederland scoort wereldwijd goed op ondernemende werknemers
 Nederland telt relatief veel ondernemende werknemers
 'Ondernemend managen doet kritiek op managers verstommen'
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
17-12-2012
 | 
09:13 uur
Mevrouw Hamer heeft inderdaad een beetje boter op haar hoofd. Het (mede) verantwoordelijk zijn voor de huidige stand van zaken op de Nederlandse arbeidsmarkt, geeft haar geen enkele basis voor deze uitspraken.

Wat heeft men, sinds het laatste kabinet Balkenende op dit gebied eigenlijk bereikt? Gewoon maar eens even kijken naar de alledaagse stand van zaken van dit moment.

- Leeftijdsdiscriminatie
Ingegeven door het feit dat men op relatief eenvoudiger wijze kon afkomen van hoger gekwalificeerd, up to date, ouder personeel, werd dit vervangen door nietszeggende nonsens zoals Talent management waarbij niemand eigenlijk weet aan te geven wat dat nou precies zou moeten zijn. Dat 'Talent' bleek dus de jongste en hoogst opgeleide professional die drie maal niet kost, waarvan er telkens maar zo weinig zijn. Leeftijdsdiscriminatie word niet vervolgd.

- Onbetrouwbaarheid werknemers/werkgevers
Door de huidige stand van zaken is een langduriger baan uitgesloten. Werknemers vertrouwen hierdoor de werkgevers niet langer meer en werkgevers krijgen beduidend minder gemotiveerd en argwanend personeel voor terug.

Overigens mevrouw Hamer was het het IMF die Donner twee maal eerder op de vingers tikte voor dergelijke Amerikaanse toestanden. Reden: De Nederlandse demografische architectuur leent zich niet voor een dergelijk stelsel.

- Verdere zg liberalisering van de arbeidsmarkt
Men heeft de poorten open gezet, met de regelgeving van Brussel als reden, voor lager geschoold en minder gekwalificeerd personeel. Dit heeft een groot en duur economisch probleem opgeleverd in Nederland. Door veel partijen, ook de uwe, is dat probleem gebagatelliseerd en telkens, recentelijk nog door Diederik Samsom, als EU probleem bestempeld. In andere woorden, aan de grote instroom oost Europeanen die hier weinig tot geen kans hebben en hadden, werden wel de kaders voor dergelijk duur en onzinnig beleid geschapen en op kosten van de belastingbetaler onderhouden.

Ondernemend Werknemerschap heeft de toekomst?
Dat zou alleen maar kunnen wanneer u zich in zou gaan zetten voor een gezondere basis voor dat ondernemerschap. Namelijk de erkenning dat het onderwijs in Nederland volkomen is uitgehold. Namelijk dat de minimale basis van dergelijk ondernemerschap een goede toetsing is. Immers, niet elke ondernemer is nu eenmaal een ondernemer.

Het loslaten van de toetsing 'middenstandsdiploma' is het regelrechte voorbeeld van politieke incompetentie, die, zou u het doorrekenen, een miljardenschade heeft opgeleverd.

Payroling
Payroling is niets anders dan gewoon je boekhoudkundige zaken uitbesteden. Vroeger deed een kleine ondernemer een groot deel zelf, voor die dat eens per kwartaal aan de boekhouder voorlegde. Dat is op een gezonde manier geëvolueerd tot iets wat payroling is geworden. Wij kennen dat concept alweer meer dan vijftien jaar, nooit problemen opgeleverd.

Veel kaf onder het koren? Ongetwijfeld, maar mevrouw Hamer weet u wat? Die zitten er ook onder politici en die impact in is miljarden groter dan die enkele payroler die het niet zo goed doet.

Aan mevrouw Westerhoud,

Aardige white paper. Maar, zolang u, en met u zo'n 95% van degenen die zich 'talent manager' noemen of zich bezig schijnen te houden met 'talentmanagement', maar niet eens weten aan te geven wat dat nu is of, nog veel belangrijker, niet eens de kennis en kunde heeft Talent te (h)erkennen, dan blijft het een beetje geneuzel in de marge. Hoe goed bedoeld ook.

Wellicht een zure reactie onzerzijds maar die is dan ook ter ontnuchtering bedoeld.

De economie bevind zich in de fase 'op sterven na dood'.

En dat is gewoon de realiteit. De weg er naar uit? Het stimuleren van de Nederlandse economie i.p.v. de Griekse, dat zou in ieder geval al een begin zijn.
Pravash Rigpal  |   | 
20-12-2012
 | 
17:31 uur
Ondernemend Werknemerschap doet TMC Groep al jaren, Het werkt ook nog heel goed, zowel voor werknemer, werkgever als voor ons opdrachtgevers.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10