zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verslaglegging verantwoord ondernemen onvoldoende

5 december 2012 - De kwaliteit en inhoud van verslagen over verantwoord ondernemen van Europese financiële instellingen zijn licht verbeterd. In de verslagen moet met name nog een betere aansluiting komen tussen de wensen van de stakeholders, de materiële zaken en de kritische prestatie indicatoren (KPI's) die voor de financiële instellingen relevant zijn als ook de impact hiervan op de producten en diensten innovatie en de bedrijfsvoering.

 Deze aanpassingen leiden tot het stimuleren van het integreren van het verslag verantwoord ondernemen en het financiële jaarverslag, een trend die internationaal een grote vlucht neemt. Dit blijkt uit tweejaarlijks onderzoek van Ernst & Young naar de verslagen verantwoord ondernemen van de twintig grootste Europese en tien Nederlandse financiële instellingen. Remco Bleijs, directeur van Ernst & Young Sustainability Services voor financiële instellingen: "De toekomst ligt in de geïntegreerde verslaglegging, dit gebeurt inmiddels al in veel andere sectoren. Deze verslaglegging helpt de organisatie een beschrijving te geven van het veranderende business model en de integratie hiervan in de economische waardeketen. Daarnaast geeft het inzicht hoe een bedrijf waarde creëert door zijn interactie met de omgeving, samenleving en economieën. Een koppeling van aandeelhouderswaarde en maatschappelijke waarde". 



Materialiteit en KPI's

Nog steeds gebruikt 40 procent van de instellingen geen materialiteit-index of wordt deze informatie slechts in verhaallijn neergezet. Er is in vergelijking met ons onderzoek in 2010 meer aandacht voor corporate, omgevingsgerelateerde en sociale KPI's. Stakeholders verwachten echter meer ontwikkelingen op het gebied van verantwoord beleggen, verantwoord financieren en krediet verschaffen, duurzame producten, innovatieve keten initiatieven en klantgerelateerde indicatoren. Bleijs: "De financiële sector zou meer specifieke materialiteits issues en financiële en niet-financiële KPI's moeten ontwikkelen in relatie tot verantwoord ondernemen. Nu wordt er nog veel gerapporteerd over zaken die er voor een financiële instelling primair minder toe doen. Financiële instellingen zijn onder meer als investeerder en kredietverschaffer ondersteunend aan de maatschappij en de reële economie. Deze rol moeten instellingen benutten om transparant over de hieraan gerelateerd KPI's te rapporteren. De transparantie benchmark dwingt dit ook meer en meer af. De volgende stap is dan om de impact te meten van de activiteiten rondom verantwoord ondernemen, iets waar veel financiële instellingen mee bezig zijn zoals bleek tijdens een discussie bijeenkomst met de top van de Nederlandse financiële instellingen."
Dialoog stakeholder
De informatie rondom de stakeholders is verbeterd in vergelijking met 2010. Toch ontbreekt bij maar liefst 35 procent van de onderzochte verslagen enige informatie over hun stakeholders en in 30 procent van de gevallen worden de stakeholders alleen benoemd maar wordt de interactie met de stakeholders niet expliciet gemaakt. Bleijs: "De rol van de stakeholder is essentieel voor het succes van een onderneming. Dit betreffen onder meer de klanten, investeerders en werknemers van de financiële instellingen, de kern waar het voor financiële instellingen om draait. Overigens zijn de verslagen van de Nederlandse instellingen op dit punt beter ontwikkeld, waarschijnlijk ook vanwege het poldermodel wat hier al jaren gemeengoed. Maar verdere verbetering is zeker gewenst". 

Verantwoord Beleggen

Financiële instellingen zijn vanuit hun rol als investeerder de katalysator voor veel andere industrieën dus vanuit dat perspectief hebben zij een grote verantwoordelijkheid om ook verantwoord te beleggen. Uit het onderzoek is gebleken dat Nederland op dit punt een voorloper is waar bijvoorbeeld alle onderzochte instellingen ook de leidende Principles of Responsible Investing (PRI) hebben ondertekend. Binnen Europa betreft dit volgens de verslagen maar 40 procent van de instellingen. Uit het onderzoek is echter wel gebleken dat de transparantie rondom de strategieën, Governance, KPI definiëring en verschillen per beleggingscategoriën en soorten beleggingsportefeuilles binnen de financiële instellingen wel duidelijk kunnen worden verbeterd. 

Het pad vooruit

Uit het onderzoek en de discussiebijeenkomst is duidelijk gebleken dat de financiële instellingen gebrand zijn om het vertrouwen te verbeteren. Stakeholders in de hele keten worden ook steeds veeleisender en tegelijkertijd innoveren veel bedrijven hun meer duurzame business modellen waarbij de rol van de financiële instellingen als institutionele investeerder en kredietverschaffer met impact kan verbeteren. "De stap vooruit is door financiële instellingen ogenschijnlijk zeker gezet, alleen blijkt dit nog onvoldoende uit hun verslaggeving. Eveneens zouden financiële instellingen zich kwetsbaarder op kunnen stellen en hun ambities ook rapporteren," aldus Bleijs. Ook voor beleggers is dit relevant, omdat ook is aangetoond dat duurzame financiële instellingen beter presteren en minder risico lopen. 

Integrated Reporting

Integrated Reporting lijkt het middel te zijn om geïntegreerd denken en geïntegreerde waardecreatie voor de maatschappij, klant en de keten de gewenste impuls te geven. De kans voor financiële instellingen op nieuwe business via een verbeterd vertrouwen ligt daar. Enkele ontwikkelingen die de groei van Integrated Reporting naar verwachting zullen versnellen zijn de nieuwe prototype modellen van de International Integrated Reporting Counsil (IIRC) en de nieuwe GRI 4 standaarden die in mei 2013 uit zullen komen. De beleidsbepalers en de toezichthoudende organen van financiële instellingen vervullen een belangrijke Governance rol in de verdere progressie op het gebied van Verantwoord Ondernemen. Aangezien minder dan 20 procent van alle financiële instellingen een externe controleverklaring met redelijke mate van zekerheid op hun verslag Verantwoord Ondernemen heeft gekregen is ook een signaal dat op het gebied van inbedden van niet financiële indicatoren in de bedrijfsvoering nog een weg te gaan is.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland kan wereldleider duurzaamheid worden
 Bedrijven hebben weinig grip op naleving mensenrechten
 Gat in toezicht maatschappelijke ondernemingen
 Jaarverslagen te eenzijdig gericht op financiële prestaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10