zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lang niet alle toezichthouders houden zich aan OR-wet

22 november 2012 - Toezichthouders komen op grote schaal hun wettelijke plichten niet na als het gaat om de medezeggenschap. Zo is ruim 40 procent van de toezichthouders nooit aanwezig bij de belangrijkste overlegvergaderingen tussen directie en ondernemingsraad. Daarnaast verzuimt 83 procent van de toezichthouders aanwezig te zijn bij de bespreking van besluiten die voor advies aan de OR moeten worden voorgelegd.

Tot slot vergeet 30 procent van de toezichthouders de OR te consulteren als er een nieuwe directeur moet worden aangesteld. En dat terwijl raden van toezicht en commissarissen hier allemaal wettelijk toe verplicht zijn. Toezichthouders, die toch al regelmatig onder vuur liggen als het gaat om good governance, laten het dus blijkbaar afweten als het gaat om de medezeggenschap. Dat blijkt uit OR Insight 2012, een onderzoek onder ondernemingsraden van Performa en FNV Formaat



Belangrijke vergaderingen
In de non-profit sector is de toezichthouder in een op de drie gevallen nooit aanwezig bij de belangrijkste overlegvergadering. In het bedrijfsleven komt maar liefst 58 procent van de commissarissen niet opdagen bij de 'algemene-gang-van-zaken-vergadering'. In deze vergadering bespreken directie, toezichthouder en OR bijvoorbeeld het jaarverslag van de onderneming en de plannen voor het komende jaar die van invloed zijn op het personeel, zoals reorganisaties en veranderingen in het personeelsbeleid.
Ook op een tweede punt laten toezichthouders het afweten. Zij horen aanwezig te zijn bij de vergadering waar de directie een besluit voor advies aan de OR voorlegt. In 82 procent van de gevallen is de toezichthouder daar afwezig. Niet verplicht, maar wel getuigend van good governance, is het rechtstreekse overleg tussen toezichthouder en OR. Ruim de helft van de OR's vergadert nooit met de toezichthouder; in het bedrijfsleven gaat het zelfs om 66 procent. Daarnaast is er bijna nooit (acht procent) informeel contact tussen toezichthouder en OR. 

Twee keer per jaar overleg
Overigens komen ook directies hun plichten lang niet altijd na. Hoewel het voor de bestuurder en de OR verplicht is om twee keer per jaar te overleggen over de 'algemene gang van zaken', gebeurt dit in ruim een van de drie organisaties niet. 37 procent van de ondernemingsraden gaf aan in 2012 geen of te weinig van deze overlegvergaderingen te hebben gehad. In 2011 was dat zelfs 45 procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 40 procent van directeuren 'vergeet' OR instemming te vragen
 Veel discussie tussen directie en OR over OR-rechten
 OR-werk nog steeds gezien als loopbaanremmer
 Groot wantrouwen tussen directie en OR
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10