zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlands fiscaal vestigingsklimaat steeds minder onderscheidend

22 november 2012 - Het Nederlands fiscaal vestigingsklimaat wordt steeds minder onderscheidend. Dat komt doordat andere Europese landen hun belastingsystemen in een hoger tempo hervormen. Dat blijkt uit Paying Taxes 2013, het jaarlijkse onderzoek van PwC en de Wereldbank naar de belastingdruk en -systemen in 185 landen. Nederland blijft wederom steken op een Europese achtste plaats. En dat terwijl Nederland streeft naar een toppositie op het gebied van fiscaal vestigingsklimaat.

Om deze ambitie waar te maken, zal het nieuwe kabinet concrete maatregelen moeten nemen. PwC pleit in dat kader voor een verdere vereenvoudiging van de loonheffingen, een geleidelijke uniformering van de btw en het verlagen van het aantal belastingen. "...Nederland moet blijvend streven naar een toppositie op het gebied van fiscaal vestigingsklimaat en ondernemingsklimaat in de voor Nederland relevante benchmarks..." zo stelde Staatssecretaris Weekers in zijn brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Paying Taxes vorig jaar. 



Gemiste kans
Volgens PwC biedt het Regeerakkoord te weinig concrete voorbeelden van (administratieve) lastenverlichting voor bedrijven. "Dat is een gemiste kans voor ons vestigingsklimaat en daarmee voor de werkgelegenheid," aldus Sytso Boonstra, voorzitter van PwC's belastingpraktijk. Volgens Boonstra moet Nederland de ambitie hebben om een Europese top vijf notering te bereiken. Recent heeft PwC voorstellen gepresenteerd voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel, die deze toppositie binnen handbereik kunnen brengen. Daarin wordt gepleit voor:
- Vereenvoudiging van de loonheffingen door de versnelde uitvoering van de contouren geschetst in de 'Verkenning loonsomheffing. De helft van de tijd die ondernemers besteden aan fiscale regels komt namelijk op het conto van de loonheffingen.
- Hervorming van het btw-stelsel door het lage tarief geleidelijk af te schaffen. Deze vereenvoudiging betekent een flinke administratieve lastenverlichting en past bovendien in de wereldwijde trend om meer nadruk te leggen op indirecte belastingen.
- Het verder omlaag brengen - in navolging van landen als Zweden, Noorwegen en Frankrijk - van het aantal belastingen, dan wel het slimmer innen van deze belastingen. Bijvoorbeeld door te kijken of gemeentelijke en waterschapsbelastingen ook niet geïnd kunnen worden door de Belastingdienst.

Verschillen steeds kleiner
We zien al een aantal jaren dat andere Europese landen hun belastingsystemen in een hoger tempo hervormen dan Nederland. Vorig jaar voerden Finland, Oostenrijk en Spanje grote verbeteringen door. Dit jaar doen onder andere Duitsland, Polen, Roemenië, Rusland en Slovenië dat. Hierdoor worden de verschillen tussen belastingsystemen in Europa steeds kleiner. "Als alle Europese landen binnen enkele jaren een vergelijkbaar of concurrerender fiscaal regime kennen, wordt Nederland minder voor de hand liggend als vestigingsplaats. Alleen door te kiezen voor echte fiscale hervormingen kunnen wij ons concurrentievoordeel behouden," stelt Boonstra.

Oost-Europese landen bezig met inhaalslag
Hoewel de fiscale stelsels van Oost-Europese landen nog geen Europese top tien notering scoren in het onderzoek, zetten landen als Polen, Roemenië, Rusland en Slovenië dit jaar grote stappen op de Paying Taxes wereldranglijst. Het ambitieniveau is duidelijk. Deze landen worden steeds geduchtere concurrenten als vestigingsland. Polen en Slovenië stegen respectievelijk dertien en twintig plaatsen door beide elf belastingen af te schaffen. Roemenië steeg achttien plaatsen door maar liefst 72 belastingen af te schaffen. Met name op het gebied van de sociale lasten. Rusland steeg een indrukwekkende 48 plaatsen ondermeer door de compliance last met 113 uur te laten dalen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Alleen verlaging Vpb niet genoeg voor verbetering vestigingsklimaat
 Concurrentiepositie Nederlands fiscaal stelsel verslechtert
 Vestigingsklimaat Nederland behoort tot wereldtop
 Belastingplan 2012: wisselend beleid schadelijk voor vestigingsklimaat
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10