zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacaturedaling in vrijwel alle sectoren

14 november 2012 - Het online vacatureaanbod daalde in oktober met een punt en voor de derde maand op rij. Dit blijkt uit de Monster Employment Index. De algehele Index komt nu uit op 73 punten, het laagste meetniveau sinds de start van de Index in 2005. Ten opzichte van twaalf maanden geleden daalde het vacatureaanbod met zestien punten, een daling van achttien procent.

In oktober nam het vacatureaanbod in de agrarische sector (-elf) en in de zorg (-elf) het meest af en in het onderwijs (+negen) het meest toe. Alleen in Friesland (+zes) steeg de Index, in Zeeland (-acht) daalde het aanbod het meest. "De Index van oktober laat nog steeds een algehele daling zien van het online vacatureaanbod. Deze maand is er een lichtpuntje, dit keer in de bancaire sector. Uit de markt horen we dat werkgevers voorzichtig blijven in dit onzekere economische klimaat," aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. "Het blijft interessant hoe dit zich de komende maanden ontwikkelt en wat er met het vertrouwen van het bedrijfsleven gebeurt wanneer er meer duidelijkheid komt over de plannen van de nieuwe regering." 



Grootste daling in agrarische sector en de zorg

In oktober daalde het vacatureaanbod in de agrarische sector en in de zorg het meest. In beide sectoren nam de Index met elf punten af. In onder andere de transport & logistiek sector (-negen), de research & development sector (-vijf) en de horeca & toerisme sector (-vier) liep het aanbod ook terug. In de administratieve sector, de bancaire sector, de IT sector en de sales sector bleef het aantal vacatures gelijk. Alleen in het onderwijs (+negen) en in de management & consultancy sector (+een) steeg de Index vorige maand.
Vergeleken met oktober 2011 daalde het vacatureaanbod in vrijwel iedere sector. In de publieke sector nam het aanbod het sterkst af. De vraag naar personeel liep met 40 punten behoorlijk terug. Ook in de transport & logistiek sector (-39) en de horeca & toerisme sector (-38) daalde het aanbod flink. Het vacatureaanbod nam onder meer ook in de sales sector (-23), de productie sector (-22), de juridische sector (-22), de zorg (-22) en het onderwijs (-22) af. De Index bleef in de bancaire sector gelijk. 

Flinke afname aantal vacatures Nederland

De vraag naar personeel daalde vorige maand in acht van de twaalf provincies. In Zeeland (-acht) nam het aanbod het meest af. In Flevoland (-vijf), Limburg (-vier), Gelderland (-drie), Drenthe (-twee), Groningen (-twee), Noord-Holland (-twee) en Utrecht (-twee) daalde de Index eveneens. In Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland bleef het vacatureaanbod gelijk. Alleen in Friesland (+zes) steeg het aanbod.
Vergeleken met vorig jaar oktober liep het vacatureaanbod in iedere provincie flink terug. In Limburg daalde de Index met 38 punten het meest. Ook in Zeeland (-32), Overijssel (-29), Drenthe (-26), Groningen (-25), Gelderland (-23) en Flevoland (-22) nam het aanbod aanzienlijk af. In Noord-Brabant (-dertien), Noord-Holland (-dertien), Utrecht (-twaalf) en Friesland (-elf) daalde het aanbod minder hard en in Zuid-Holland met zeven punten het minst. 

Europees vacatureaanbod onveranderd; Nederland in de min

In oktober bleef het Europees vacatureaanbod onveranderd. De Index kwam vorige maand uit op 135 punten. Het aanbod steeg in Frankrijk en Italië met negen punten het sterkst. Ook in België (+vier) en het Verenigd Koninkrijk (+vier) nam de vraag naar personeel toe. In Zweden (-drie), Duitsland (-zes) en Nederland (-een) daalde het aanbod juist.
De afgelopen twaalf maanden daalde de Europese Index met vier punten licht. In Nederland daalde het aantal vacatures het meest met zestien punten, gevolgd door Frankrijk (-dertien), Italië (-acht) en Zweden (-acht). De vraag naar personeel steeg in Duitsland met drie punten en in België en het Verenigd Koninkrijk met een punt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer vacatures in de ICT-branche
 Papieren vacature verliest terrein
 Vacatureaanbod op laagste punt sinds 2005
 Vraag naar financieel specialist blijft dalen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10