zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel discussie tussen directie en OR over OR-rechten

31 oktober 2012 - Er is veel discussie tussen ondernemingsraad en bestuurder over de invulling van de belangrijkste rechten van de OR die in de wet verankerd liggen. Maar liefst 87 procent van de OR's geeft dit aan. Dan gaat het over het adviesrecht - waarin de directie verplicht is besluiten voor advies aan de OR voor te leggen - en het instemmingsrecht - waarbij de directie een besluit niet mag nemen dan na instemming door de OR.

In 96 procent van de gevallen heeft de OR discussie met de bestuurder over het adviesrecht, dat bijvoorbeeld van toepassing is bij reorganisaties. 95 procent van de OR's die discussie heeft met de bestuurder bakkeleit over het instemmingsrecht, dat bijvoorbeeld geldt bij verandering van werktijden of arbeidsomstandigheden. Ook andere rechten en faciliteiten blijken in grote meerderheid onderwerp van discussie: 86 procent bij het informatierecht, 74 procent bij het initiatiefrecht en 73 procent bij de faciliteiten voor de OR, zoals het wettelijk recht op scholing, vergaderen en inhuur van externe adviseurs. 



OR Insight
Dat blijkt uit OR Insight 2012, het grootste onderzoek naar de stand van de medezeggenschap in Nederland, gemeten onder bijna 600 ondernemingsraden en hun ondersteuners, de ambtelijk secretarissen. OR Insight is opgezet door Performa, in samenwerking met FNV Formaat en met medewerking de VASMO.

Onwetendheid
Voor een deel is de discussie tussen bestuurder en OR waarschijnlijk te verklaren door de behoefte van de bestuurder de OR 'kort aangelijnd' te houden of de wens de OR niet overal in te betrekken. Voor een deel is het echter ook de onwetendheid van de OR zelf. Een op de vier ondernemingsraden weet namelijk zelf niet precies welke rechten en faciliteiten de OR eigenlijk heeft. Hoe kleiner de OR (en dus hoe kleiner de organisatie), des te groter is die onduidelijkheid. Bijna een op de drie kleine OR's (tot en met vijf leden/100 werknemers) weet niet goed wat hun rechten en faciliteiten zijn. Ook in Nederlandse vestigingen van buitenlandse multinationals is de onduidelijkheid groter dan gemiddeld. Scholing helpt overigens: hoe meer scholing een OR volgt, des te beter leert een OR wat zijn rechten en faciliteiten zijn. 
Bij vier op de vijf ondernemingsraden bestaat onduidelijkheid over de precieze invulling van het adviesrecht en het instemmingsrecht. Bij het informatierecht is dat ruim 70 procent, rond de 60 procent onduidelijkheid is er over het (in de praktijk vaak weinig gebruikte) initiatiefrecht en de faciliteiten waarop de OR een beroep mag doen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 OR-lid heeft meer tijd nodig om werk goed te doen
 OR-werk nog steeds gezien als loopbaanremmer
 COR gemeente Rotterdam wil rechtszekerheid voor collega’s in proeftijd
 OR cruciaal bij veranderprocessen in organisaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10