zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar financieel specialist blijft dalen

1 oktober 2012 - Over het derde kwartaal van 2012 is de vraag naar financieel specialisten wederom fors gekrompen. De krimp in print- en online vacatures bedraagt -26,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal 2011. Uitschieters in negatieve zijn de finance manager met -37 procent, financial controller met -31 procent en accountancy functies met -30 procent.

Specialistische functies zoals auditors en de financieel specialisten die aan een tweede of derde stap toe zijn, komen ongeschonden uit de strijd. De laatste categorie, die in hun midcareer fase zit, laat een opmerkelijk zelfbewustzijn zien. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 3e kwartaal 2012’ van Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.


De vraag naar financieel specialisten zoals financial controllers, financial accountants, assistant en business controllers krimpt nog steeds. Alle sectoren laten een daling zien. Na forse krimp in 2010 en 2011 stabiliseert de vraag zich in de branche financiële dienstverlening, hier is de geringste daling geconstateerd van vier procent. Forse krimp is te zien in Industrie en Energie & Telecom, respectievelijk -42 procent en -49 procent. Liet de accountancybranche in 2011 nog een stabiel beeld zien, door teruglopende resultaten deelt deze branche nu ook volop mee in de krimp met -30 procent. 

Aanhoudende somberheid, met een paar lichtpunten

De krimp in het aantal gepubliceerde vacatures voor financieel specialisten vertoont sinds 2009 een aanhoudend, dalende trend. Geen double dip en geen W-vormige ontwikkeling, maar een L-vormige beweging typeert deze markt. Het overall beeld is sinds 2009 consistent: grotere krimp in het zwaardere segment van financieel specialisten met meer dan vijftien jaar werkervaring, zoals finance managers en financieel directeuren. Eveneens een bovengemiddelde krimp in financieel administratieve functies, zoals financial accountants en financial controllers.
Lichtpunten met lichte groei zijn terug te vinden in niche functies zoals auditors, treasury en tax accountants. Daarnaast was en blijft de markt schaars voor tweede en derde stappers in rollen als assistant controller. "In dit patroon hoeven we de komende tijd ook weinig veranderingen verwachten," aldus Kolthof. Daarbij moet aangetekend worden dat het totaal aantal vacatures en arbeidsplaatsen nog steeds op een hoog niveau ligt. Zo werden er in de eerste negen maanden van 2012 nog bijna 11.000 vacatures gepubliceerd. "Van de taart wordt steeds een stukje afgesnoept, maar het blijft nog steeds een grote taart," stelt Kolthof. 

Financieel specialisten in midcareer fase blijven zelfbewust
De vraag naar financieel specialisten in hun midcareer fase, 25 tot 35 jaar oud, is onveranderd goed. Zij hebben hun eerste werkervaring achter de rug, zijn zonder veel inwerkkosten snel productief, flexibeler én laten een ander gedrag zien dan hun zeer ervaren collega's. Enkele kenmerken van deze groep zijn dat ze meer waarde hechten aan uitdaging in hun werk en minder gehecht zijn aan een vast contract. Ook de loyaliteit naar hun werkgever ligt op een duidelijk lager niveau. Slechts 33 procent verwacht langer dan zes jaar bij de huidige werkgever te blijven tegenover 65 procent van hun oudere collega's. Flexibele werktijden, carrièreperspectief en opleidingsmogelijkheden worden duidelijk hoger gewaardeerd. Qua arbeidsmarktactiviteit blijkt dat ze duidelijk meer openstaan voor ander werk, mits ze daarvoor benaderd worden. Dit latente zoekgedrag ligt ruim tien procent hoger dan bij zeer ervaren financieel specialisten.
Overeenkomsten tussen beide groepen zijn het belang dat aan salaris en werkdruk wordt gehecht. De hoogte van het salaris blijft met stip op nummer een staan, op ruime afstand gevolgd door andere arbeidsvoorwaarden. "Het zelfbewustzijn van tweede en derde stappers is onverminderd hoog, net als de vraag naar deze functionarissen. Het werven, binden en boeien van deze talenten vormt een permanente uitdaging voor werkgevers," besluit Kolthof.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Financiële sector disfunctioneert door masculiene waarden'
 Financials zien toekomst rooskleurig in
 Opvolging CFO in Nederlandse bedrijven niet geregeld
 Financial wil pensioenregeling en auto van de zaak
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10