zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsmarkt voor arbeidsgehandicapten flexibiliseert

17 september 2012 - Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben in toenemende mate te maken met een flexibele arbeidsmarkt. Slechts zestien procent van de werkgevers denkt dat een vast contract geschikt is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een flexibelere arbeidsmarkt biedt ook kansen volgens werkgevers: het verhoogt de kansen op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een kleine meerderheid van de werkgevers is bereid om in de toekomst met mensen uit deze doelgroep te gaan werken. Maar ze willen daarbij zo min mogelijk risico lopen. Dat blijkt uit onderzoek van Newcom Research onder 411 werkgevers. Newcom heeft in opdracht van Cedris, brancheorganisatie voor de sociale werkvoorziening, werkgevers ondervraagd over de trends en ontwikkelingen die ze zien aan de onderkant van de arbeidsmarkt. 



Behoefte aan flexibiliteit
Cedris-voorzitter Iris van Bennekom: "De behoefte aan flexibiliteit bij werkgevers betekent dat sociale werkvoorzieningsbedrijven innovatief moeten zijn. Ze moeten het werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo organiseren dat er enerzijds flexibiliteit is voor de werkgever en anderzijds voldoende zekerheid en structuur voor de medewerker. Dat kan bijvoorbeeld via detacheringsconstructies. Sociale werkvoorzieningsbedrijven ontwikkelen zich steeds meer in die richting. Ze worden ‘banenmakelaar’ en maken de juiste match tussen werkgevers in de regio en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt." 

Bedrijfscultuur
Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat werkgevers medeverantwoordelijk zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Werkgevers kiezen vooral voor deze groep omdat ze vinden dat het past bij de cultuur van hun organisatie (53 procent) of hun beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (47 procent). Financieel voordeel speelt minder een rol (28 procent). 

Financiële compensatie
Om werkgevers te stimuleren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden, moet er een financiële compensatie zijn voor de mindere productiviteit die iemand levert, vindt 40 procent van de werkgevers. 34 procent vindt het belangrijk dat het financiële risico vanwege ziekteverzuim wordt weggenomen. Verder noemen werkgevers: de mogelijkheid om op basis van detachering te werken, een soepeler ontslagrecht en externe begeleiding voor het gehele traject.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 UWV helpt ruim kwart miljoen mensen aan werk
 Diversiteitsdiscussie is zinloos
 Wajong-waaier moet werkgever en collega’s bewuster maken
 Werkgevers hebben het niet op arbeidshandicap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10