zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Extra vakantie door onterechte ziekmelding

13 september 2012 - Werknemers die ziek worden op vakantie, mogen de vakantiedagen terugvorderen van hun werkgever. Bijna negen procent van de Nederlanders geeft aan zich wel eens onterecht ziek te melden, zo blijkt uit inventarisatie van JuroFoon onder 785 respondenten. Veel bedrijven hebben in hun CAO opgenomen dat de eerste ziektedag op kosten van de werknemer is. Bij de schoonmaakbranche is zelfs sprake van twee wachtdagen.

"Werkgevers proberen ziekteverzuim zoveel mogelijk terug te dringen en kunnen werknemers ook belonen als ze zich niet ziekmelden in een bepaalde periode," aldus Michael Kruyswijk van JuroFoon. De wachtdag moet onterechte ziektemeldingen tegengaan. 



Ziek op bed tijdens vakantie

Verzuimbedrijven kunnen namens de werkgever controleren of werknemers echt ziek zijn. Vooraf bellen ze en bij ugehoor kunnen ze een huisbezoek afleggen. Bent u niet thuis tijdens een controle terwijl je aan hebt gegeven ziek in bed te liggen, kan dit voor grote problemen zorgen. Op vakantie kan een verzuimbedrijf lastiger controleren of u echt ziek bent, maar er kunnen wel op afstand afspraken worden gemaakt. 

Bellen om ziek te melden

Werknemers die ziek worden op vakantie of letsel oplopen waardoor het vakantiegenot ernstig wordt geschaad, dienen dezelfde procedure in gang te zetten als bij een normale ziekmelding. Kruyswijk: "Meestal is bellen met de leidinggevende of de administratie/HR-afdeling noodzakelijk. Ook als u op uw vakantieadres bent, zult u dus direct moeten laten weten dat u ziek bent." De werkgever kan vervolgens bepalen of u een medische verklaring bij een arts of ziekenhuis moet halen om aan te kunnen tonen dat u daadwerkelijk ziek bent. Bijna zes procent van de respondenten zou zich best onterecht ziek willen melden, maar durft dit niet uit angst te worden betrapt. Kruyswijk: "Gelukkig geeft 85,5 procent aan zich niet onterecht ziek te melden. We verwachten dat werknemers in deze economisch onzekere tijd geen extra risico willen lopen door onterechte ziekmeldingen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis beďnvloedt gezondheid managers
 Ziekteverzuim piekt rond Portugal - Nederland
 Durf op tijd te zien dat uw medewerker overbelast is
 Flexibel werken is goed voor de gezondheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10