zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Private onderneming verwacht te moeten snijden in personeelsbestand

29 augustus 2012 - Ondanks de historische trouw aan het eigen personeel geeft 40 procent van de Nederlandse private ondernemingen en familiebedrijven aan de komende twaalf maanden te moeten snijden in het personeelsbestand. Een forse toename ten opzichte van de 23 procent die begin dit jaar verwachtte afscheid te moeten nemen van personeel.

Dat blijkt uit PwC's halfjaarlijkse Private Companies Barometer. "Door de aanhoudende economische tegenwind raken de financiële buffers op. Dat zorgt ervoor dat private ondernemingen, waaronder veel familiebedrijven, overwegen wat ze traditioneel tot het allerlaatste uitstellen: het afscheid nemen van personeel. PwC drukt ondernemers op het hart om de onderscheidende competenties van mensen in het oog te blijven houden, zodat het lange termijn verdienvermogen van de onderneming niet verloren gaat", stelt Radboud de Groot, partner bij PwC. 



Verslechtering ondernemersklimaat

Uit het onderzoek en de gesprekken die PwC voert, blijkt dat private ondernemingen zich zorgen maken om het ondernemersklimaat in Nederland en weinig hulp van buiten verwachten. Steunmaatregelen worden als weinig effectief gezien. Bovendien constateert men een verdere toename van de financiële en administratieve lasten. Bijvoorbeeld door de verhoging van de BTW. Frappant is dat ondernemers niet op zoek gaan naar groei in het buitenland. Investeringen zou een grote meerderheid van de respondenten met name in Nederland doen. "Het is jammer dat Nederlands grotere niet beursgenoteerde ondernemingen zich op dit moment behoudend opstellen. Kijk naar Duitsland, daar is de gezondheid van de economie ten dele te danken aan de internationale activiteiten van grote Duitse familiebedrijven. Wij adviseren onze klanten dan ook om expansiemogelijkheden - met name in opkomende economieën - te blijven verkennen. Het is één van de belangrijkste manieren om op termijn winstgevend en concurrerend te zijn," aldus De Groot. 

Crisis dwingt private ondernemingen professioneler te worden

Toch brengt de economische druk ook meer positieve ontwikkelingen met zich mee. Zo ziet PwC een duidelijke professionalisering op het gebied van strategie en organisatie-inrichting. Ingegeven door de meer kritische blik van kredietverschaffers en zakelijke relaties, die structuur en transparantie eisen om hun eigen risico's beter in te kunnen schatten. "Ook zie ik steeds meer creatief ondernemerschap en innovatie", vertelt De Groot. "Doordat bij private ondernemingen eigendom en management vaak dicht bij elkaar liggen, zijn ze bij uitstek in staat om snel te schakelen en met out-of-the-box oplossingen te komen. Denk aan een drukkerij die besluit om te investeren in klein serie productie via 3-D printing" 

Verwachtingen verder onderuit

Ten opzichte van de januarimeting van de Private Companies Barometer gaan de verwachtingen met betrekking tot de eigen omzetontwikkeling en die van de branche verder achteruit. Gaf in januari negentien procent van de respondenten aan een daling van de eigen omzet te verwachten. In augustus was dit al een kwart. Een toename met 34 procent. Voor de eigen branche zijn de vooruitzichten beduidend slechter. In januari gaf 53 procent aan een daling van de omzet in hun eigen branche te verwachten. In de meest recente meting loopt dit cijfer op tot 65 procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 2012: het jaar van de personeelssaneringen?
 MKB vult verwachte personeelsgroei flexibel in
 Talentacquisitie moet juist in tijden van crisis op scherp staan
 Piek werkloosheid verwacht in in 2014
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10