zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mentor helpt vrouwen naar de top

6 augustus 2012 - Het zijn niet een gebrek aan mogelijkheden om flexibel te werken of de zorg voor kinderen die vrouwen ervan weerhoudt tot de top van Britse organisaties door te breken. Volgens nieuw onderzoek van het Center for Talent Innovation, is de echte reden een gebrek aan mentoren – mensen die hun sporen verdiend hebben en de gok durven te wagen met jong talent, zich voor hen in willen zetten en naar voren schuiven voor promoties.

Hoewel er keer op keer in de krant te lezen staat hoe weinig vrouwen in directies zitten, is die directiekamer maar een topje van de ijsberg. Goed gekwalificeerde vrouwen bemachtigen uberhaupt geen leidinggevende posities in aantallen die hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt weerspiegelt. Op kantoor werken bijvoorbeeld 57 vrouwen op elke 43 mannen, maar het aantal mannelijke managers ligt vele malen hoger dan het aantal vrouwelijke. En zonder vrouwen in managementfuncties zal de doorbraak naar de top langzaam blijven verlopen. 



Mentor belangrijk voor vrouw
Het feit dat vrouwen zoveel minder leidinggevende functies bekleden, heeft volgens de onderzoekers niets te maken met gebrek aan prestaties, ambitie, kinderopvang of flexibel werken. Het kom, zo stellen zij, t omdat Britse vrouwen vaak geen mentoren hebben die hen door de verraderlijke wateren van het hogere management stuwen en manoeuvreren. Mentoren blijken zelfs nog belangrijker voor vrouwen dan voor mannen: mannen met een mentor hebben 40 procent meer kans de carrièreladder effectief en met een bevredigende snelheid te beklimmen, voor vrouwen ligt dat percentage op maar liefst 52 procent. 

Mini-ik
Desondanks is mentorschap nog een behoorlijke mannenaangelegenheid. De ‘Old Boys Club’ floreert nog steeds in Groot Brittannië, waar mannen twee keer zo vaak een mentor hebben als vrouwen. De verklaring is eenvoudig: als directeuren – veelal blanke mannen - iemand moeten kiezen om bij de hand te nemen en klaar te stomen voor het leiderschap, dan kiezen ze automatisch een ‘mini-ik’.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mentor is goed voor uw carrière
 Acht tips om een mentor te vinden en goed te benutten
 Vijf tips om snel op gang te komen in uw nieuwe functie
 Negen regels voor een effectieve mentorrelatie
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
15-11-2012
 | 
13:53 uur
Een goede tip (en niet alleen voor vrouwen):
Wacht niet dat een directeur/hogere manager jou kiest om bij de hand te nemen, maar vraag aan zo iemand of hij (/zij) jouw mentor wilt worden.
Je toont dan durf en je ambitie, en je streelt tegelijkertijd zijn (/haar) ego met jouw verzoek.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10