zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kapitaal door beursintroducties stijgt met 141 procent

29 juni 2012 - Wereldwijd is bij beursintroducties in het tweede kwartaal van 2012 meer kapitaal geworven dan in het eerste kwartaal, zo blijkt uit de Global IPO update van Ernst & Young. Tot dusver is bij een totaal van 206 transacties USD 41,8 miljard opgehaald. Het aantal deals is toegenomen met 5 procent en het aangetrokken kapitaal met 141 procent, vergeleken met het eerste kwartaal van 2012 (USD 17,4 miljard in 196 deals).

Desalniettemin lag het aantal deals en het aangetrokken kapitaal respectievelijk 46 procent en 36 procent lager dan in dezelfde periode in 2011 (USD 65,6 miljard in 383 deals). Dat was dan ook het beste tweede kwartaal sinds 2007. 



Facebook
Het totaalbedrag werd in het huidige kwartaal flink opgestuwd door de beursgang van Facebook ter waarde van USD 16,0 miljard (38 procent van het totaal). Maar zelfs zonder Facebook werd in het tweede kwartaal van 2012 met USD 25,8 miljard nog altijd 49 procent meer opgehaald dan in het eerste kwartaal. De beurzen die het meeste kapitaal ophaalden, waren de NASDAQ (12 beursintroducties goed voor USD 17,5 miljard, ofwel 42 procent van het totaal wereldwijd), de New York Stock Exchange (vijftien beursintroducties, USD 4,6 miljard, 10,9 procent) en Bursa Malaysia (vier beursintroducties, USD 3,4 miljard, acht procent). René Coenradie, partner bij Ernst & Young en verantwoordelijk voor het IPO Center of Excellence: "De kapitaalmarkt wordt nog altijd gehinderd door de onzekerheid over de economie. Het vertrouwen onder beleggers en ondernemingen keert pas weer terug als er in zowel de ontwikkelde landen als de opkomende economieën sprake is van een evenwichtig monetair beleid." 

Volatiliteit drukt op Europese IPO-markt

De Europese IPO-markt heeft dit kwartaal nog het meest te lijden gehad van de moeilijke economische omstandigheden en registreerde met slechts USD 915 miljoen via 46 deals (een magere twee procent van het totaal dat wereldwijd is opgehaald) een afname van 68 procent vergeleken met het eerste kwartaal. De grootste transactie in Europa was die van luxe modehuis en kasjmierspecialist Brunello Cucinelli SpA, dat op de Borsa de Italia USD 229,7 miljoen ophaalde. In het eerste kwartaal van 2012 ging kabelbedrijf Ziggo naar NYSE Euronext Amsterdam en haalde daar meer dan USD 1 miljard op. René Coenradie: "Ondanks de economische en politieke problemen zagen we een stijgend aantal deals van kleinere ondernemingen op basis van eigenvermogenfinanciering. Dat heeft geleid tot een kleinere gemiddelde omvang per deal. Het betreft met name de sectoren technologie, consumentenproducten, niet-duurzame consumentengoederen en industrie. Vooral op NewConnect, een jonge beurs in Warschau, de Londense AIM en de Istanbul Stock exchange zagen we dit kwartaal veel activiteit. De nieuwe notering op een ‘as-if-when-issued’ basis van D.E. Master Blenders 1753 aan NYSE Euronext Amsterdam telt hierin niet mee aangezien het een afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee betreft." 

VS: 53 procent van het totaal aangetrokken kapitaal

Van de twintig grootste beursintroducties dit kwartaal vonden er negen plaats op een beurs in de VS. Zelfs zonder de beursgang van Facebook waren Noord-Amerikaanse beurzen nog altijd goed voor 24 procent van het kapitaal (USD 6,3 miljard in 31 transacties, vergeleken met USD 6,6 miljard in 45 transacties in het eerste kwartaal van dit jaar). Gemeten naar het aantal deals blijven technologiebedrijven de voornaamste motor van de Amerikaanse IPO-markt. Gemeten naar geworven kapitaal staan energiebedrijven en producenten van consumentenartikelen bovenaan. "Beursintroducties in de VS blijven qua omvang en aantal goed op peil," aldus René Coenradie. "Daarbij verwachten we ook nog een effect van de zg. Jumpstart Our Business Startups (JOBS) Act, een nieuwe wet die kleine ondernemingen gemakkelijker toegang biedt tot de Amerikaanse kapitaalmarkt en daarmee op langere termijn tot meer beursintroducties kan leiden." 

Sterke stijging aangetrokken kapitaal in Azië

De beursintroducties in Azië namen in het tweede kwartaal 35 procent van het wereldwijd geworven kapitaal voor hun rekening, ofwel USD 14,5 miljard in 104 deals. Dit is een stijging van 87 procent vergeleken met het vorige kwartaal (USD 7,8 miljard in 96 deals), maar een afname van 47 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2011 (USD 27,7 miljard in 165 deals). De grootste beursintroducties in Azië dit kwartaal waren die van de Maleisische palmolieproducent Felda Global Ventures Holdings Bhd (USD 3,1 miljard op Bursa Malaysia) en het Chinese Haitong Securities Co Ltd op de Hong Kong Stock Exchange (USD 1,8 miljard). Van de twintig grootste beursintroducties dit kwartaal vonden er acht plaats op een Aziatische beurs. 

Vooruitzichten

"Het aantal bedrijven dat naar de beurs wil blijft hoog, maar ondernemingen en beleggers zijn gezien de moeilijke marktomstandigheden veel voorzichtiger geworden," concludeert René Coenradie. "Ze wachten op signalen dat de wereldmarkt zich stabiliseert en de groei weer duidelijk aantrekt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Private equity activiteiten gaan door ondanks terugval in fusies en overnames
 Ziggo wereldwijd grootste beursgang in dalende markt
 Betere vooruitzichten voor beursgangen in 2012
 China domineert markt voor beursgangen in 2025
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10