zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kennisnetwerk moet ouder wordende werknemers duurzaam inzetbaar maken

28 maart 2012 - Werknemers moeten langer gezond kunnen doorwerken. Om dat te bevorderen start op 10 april het NSVP Kennisnetwerk voor Duurzame Inzetbaarheid van Ouder Wordende Werknemers (NKDI). Drie onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen namen het initiatief. "Werknemers hebben zelf een verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid maar werkgevers moeten zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en voorkomen dat een medewerker vastloopt."

Werkgevers zijn nog steeds vooral gericht op het aantrekken van jonge werknemers en investeren relatief weinig in inzetbaarheid van oudere werknemers. Ze zetten vraagtekens bij de flexibiliteit en inzetbaarheid van ouderen. "Maar kalenderleeftijd zegt relatief weinig over iemands werkmotivatie. Belangrijker dan leeftijd is weten wát mensen in verschillende fasen van hun leven en loopbaan nodig hebben. Als werk voldoet aan die behoeften dan zijn medewerkers in balans en dat maakt de kans op uitval minder," zegt dr. Annet de Lange, arbeids- en organisatiepsycholoog en een van de initiatiefnemers.



Invalshoeken
Om goede arbeidsomstandigheden voor oudere werknemers te bevorderen heeft De Lange met dr Beatrice van der Heijden, hoogleraar Strategisch HRM, en psychogerontologe prof. dr. Nan Stevens een kennisnetwerk opgericht. De drie doen onderzoek naar de ouder wordende medewerker vanuit verschillende invalshoeken zoals duurzame inzetbaarheid op het werk, leeftijdsstereotypering, psychisch welbevinden en factoren die langer doorwerken bepalen. 

Productiviteit en flexibiliteit

De drie zijn ervan overtuigd dat investeren in gezonde, competente en gemotiveerde oudere werknemers positieve effecten heeft op organisatieuitkomsten, zoals hogere productiviteit en flexibiliteit van het arbeidspotentieel. Bovendien voorkomt het dat goede medewerkers voortijdig vertrekken. De Lange: "De toegevoegde waarde van dit nieuwe netwerk is de kennisuitwisseling vanuit verschillende invalshoeken en vanuit zowel praktijk als wetenschap. Zo kunnen wij de belangrijkste kennisvragen destilleren en nieuwe resultaten in bruikbare en evidence-based toepassingen integreren." 

Best practices

Het Kennisnetwerk wordt gesubsidieerd door de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP). Deelnemers en kennispartners zijn onder meer vertegenwoordigers vanuit de overheid, grote kennisinstituten, adviesbureaus, bedrijfsleven en wetenschap. Het netwerk levert beleidsadvies aan werknemers, werkgevers en de overheid. Daarnaast heeft het als doel maatschappelijk draagvlak te creëren en het ontwikkelen van nieuwe maatregelen voor duurzame inzetbaarheid van ouder wordende werknemers. Tijdens de oprichtingsbijeenkomst op 10 april geven de onderzoekers voorbeelden van best practices, onder meer bij Alliander, Schouten & Nelissen en Achmea. De Finse prof. Juhani Ilmarinen is een van de sprekers. Hij zal een presentatie geven over de praktische waarde van het meten van werkvermogen voor oudere werknemers.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Balans werk en privé moet worden aangepast aan levensfase
 ‘Vitaliteitspakket kabinet te mager’
 Vergrijzend Nederland voelt zich fit en energiek
 ‘Blijvend leren noodzakelijk voor duurzame inzetbaarheid’
 
 
reacties
 
z.beckers  |   | 
3-04-2012
 | 
15:32 uur
Ik ben zeker geinteresseerd in dit kennisnetwerk en verneem graag meer.
mvg Z.Beckers

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10