zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek

23 maart 2012 - De discussie over de hypotheekrenteaftrek heeft weinig impact op het zekerheidsgevoel. Nog geen kwart van de koopwoningbezitters zegt afhankelijk van de aftrek te zijn, maar bij bijna eenderde van hen leidt de afschaffing wel tot financiële onzekerheid. Ondanks deze discussie maken Nederlanders zich het meest zorgen om de hoogte van de zorgkosten, de betaalbaarheid van het pensioen en de olieprijzen. Een lichtpuntje is dat er wel iets meer vertrouwen in de toekomst is dan eind 2011.

Dit blijkt uit de zekerheidsindex van Nationale-Nederlanden uitgevoerd door TNS Nipo.Nederlanders zijn in het eerste kwartaal van 2012 net iets zekerder dan eind 2011. In het vorige kwartaal noteerde de zekerheidsindex gemiddeld 57 punten op de schaal van 1-100. In het eerste kwartaal van 2012 komt de index uit op 58; een lichte stijging. Deze zekerheidsindex staat in het teken van het bezuinigingsdebat. Drie actuele thema's: hypotheekrenteaftrek, pensioenen en zorgkosten zijn onderzocht, ook onder de achterban van de grootste politieke partijen. 



Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek heeft weinig impact op het zekerheidsgevoel. Slechts 22 procent van alle koopwoningbezitters zegt afhankelijk te zijn van de aftrek. Desondanks heeft eenderde van de Nederlanders er (grote) problemen mee als de hypotheekrenteaftrek zou verdwijnen. Bezitters van een koopwoning hebben hier logischerwijs meer problemen mee dan huurders (41 procent versus 32 procent). 54 procent van de PVV stemmers en 42 procent van de VVD stemmers heeft (grote) problemen met het verdwijnen van de hypotheekrenteaftrek, tegenover de achterban van het CDA 22 procent en de PvdA 23 procent. Een bovengrens bij de aftrek zou volgens 54 procent van de ondervraagden wel veel onzekerheid weghalen. Ook geeft de helft aan dat meer duidelijkheid een hoop onzekerheid weg kan nemen. 

Pensioenen

Ten aanzien van een ander actueel thema, pensioen, zijn er grote verschillen tussen de stemmers van de grote politieke partijen. VVD-, PvdA-, D66- stemmers zijn over het algemeen positief over het pensioenstelsel; CDA-stemmers hebben zelfs erg veel vertrouwen. PVV-stemmers zijn daarentegen erg negatief, maar zij zijn weer meer dan gemiddeld positief over de toekomstige veranderingen in het pensioenstelsel. Eenderde van de Nederlanders wantrouwt het pensioenstelsel en maakt zich veel zorgen over de toekomstige pensioengelden. Vooral jongeren hebben erg weinig vertrouwen in het pensioenstelsel in Nederland. 33 procent van de 18 tot en met 24-jarigen verwacht zelfs helemaal geen pensioeninkomen meer te krijgen. Ouderen zijn beduidend positiever, slechts dertien procent van de 55 tot en met 64-jarigen denkt dat zij naast AOW geen pensioeninkomen meer krijgen.
Twee op de vijf Nederlanders denkt dat toekomstige veranderingen aan het pensioenstelsel negatief voor hen zullen uit pakken. Verder ziet eenderde van de Nederlanders er tegenop om tot hun 67ste te werken. Een deeltijdpensioen of bijvoorbeeld het in de toekomst genoegen nemen met een mindere baan (demotie) zorgt in de meeste gevallen niet voor minder zorgen over het langer doorwerken. Van de groep die zorgen heeft over de toekomst ziet slechts vier procent demotie en/of deeltijdpensioen alle zorgen over langer doorwerken wegnemen. Toch geeft 70 procent aan dat zij er door demotie en/of deeltijdpensioen minder tegenop zien, hoewel de zorgen dan nog steeds niet zijn verdwenen. Als de werkgever het regelt, gaan 55-plussers wel positiever over demotie denken. 

Zorgkosten

Bijna de helft van alle Nederlanders (48 procent) verwacht dat de zorgkosten in de toekomst onbetaalbaar worden en daarmee hun financiële zekerheid verwatert. Onder jongeren ligt dit percentage met 57 procent nog een fractie hoger. De hoogte van de zorgkosten heeft veel impact op het zekerheidsgevoel van de Nederlanders. Dit zal bij stijgende zorgkosten verder toenemen. De vraag is hoe lang mensen dit volhouden. Iedereen wordt ouder en de zorg wordt steeds duurder. Steeds meer zorgkosten vallen buiten het basiszorgpakket, waardoor Nederlanders steeds vaker voor hun eigen zorgkosten moeten opdraaien. Om dit tegen te gaan worden er steeds meer initiatieven ontwikkeld om gezond en betaalbaar oud te worden.
Begrippen als zorgspaarplan en zorgspaarrekening doen hun intrede om grip te houden op de naar verwachting onbetaalbaarheid van de zorgkosten. Toch nemen initiatieven als zorgsparen de onzekerheid van de Nederlanders over de onbetaalbaarheid van de zorgkosten niet weg. Ruim een op de vijf Nederlanders gaat voorlopig geen zorgspaarplan of zorgspaarrekening afsluiten; de 40 tot 55 jarigen hebben de meeste animo. Het fiscaal aantrekkelijk maken van een zorgspaarplan kan wel effect hebben. In vijf procent van de gevallen zal men dan wel gaan zorgsparen, en 52 procent van de ondervraagden neemt het in overweging.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Geen bezuinigingen; wel hervorming woningmarkt'
 Elco Brinkman: Blokkades voor starters nu opheffen
 Woningmarkt verder op slot door onzekerheid hypotheekrenteaftrek
 Nederlander wil hypotheek met maximale belastingaftrek
 
 
reacties
 
de vries  |   | 
26-03-2012
 | 
12:32 uur
Hierbij komt wel kijken dat als de H-renteaftrek ter discussie staat ook de huizenprijzen verder onderdruk komen te staan.

Op het moment dat je in de afgelopen 5 jaar een eerste huis hebt aangeschafd (met name jongeren) blijf je met een restschuld zitten (hypotheekwaarde hoger dan de verkoopwaarde).

Het spaarpotje in de 3e pijler pensioenvoorziening legt dan een grote druk op de financiele ruimte van deze doelgroep in de toekomst. Dit naast de stijging van de zorgkosten, afkalving van de 1e en 2e pijler pensioenvoorziening en het doorschuiven van maatregelen om het overheidstekort weg te werken. De discussie over het verdelen van de lasten over diverse leeftijdscohorten is zeker aan de orde.
michael  |   | 
26-03-2012
 | 
22:18 uur
niet bezorgd, in welk sprookje leven die dat zeggen.

als de hypotheek aftrek verdwijnt betekend dit voor nederland een grotere cricis dan griekenland en spanje tenzamen.

het betekend namelijk dat duizenden gezinnen honderden Euro's minder consumeren. minder consumeren is minder omzet in de maak industrie, oja dat hebben we al van de hand gedaan inverband met millieu. china ja daar kan het wel lekker ver weg. net zo ver weg waar onze luxe naar toe wordt geexporteerd omdat we zelf geen werk meer hebben. dat is immers naar verwegiestan verhuisd. ja europa doet het goed maakindustrie in ruilen voor kennis industrie , maar ooit gedacht als je niks maak je ook geen kennis nodig heb? nu de hypotheekrente aftrek ook nog weg. op weg naar het vernieuwde 3e wereld land. suc 6 den haag .

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10