zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantiewerker niet assertief in salarisonderhandeling

1 maart 2012 - Tweederde van studerend Nederland heeft nog nooit over het salaris van zijn of haar vakantiebaan onderhandeld. De belangrijkste reden hiervoor is dat studenten het gevoel hebben dat dit salaris al is vastgelegd in het minimum(jeugd)loon. Maar ook hebben de vakantiewerkers door alle formaliteiten bij uitzendbureaus vaak het gevoel dat er niets te onderhandelen valt.

Dit blijkt uit een recent onderzoek van StudentenWerk onder ruim 600 studenten. ‘Ik dacht dat het uurloon gewoon afhing van mijn leeftijd’ luidt het vaakst gekozen antwoord (42 procent). De schaal van het minimum(jeugd)loon wordt vaak gebruikt door werkgevers of uitzendbureaus om jongeren uit te leggen waar hun uurloon op gebaseerd is. Dat ze ook méér kunnen verdienen, blijkt voor velen dus onduidelijk. "Het minimumloon is een wettelijke indicator, maar het is géén maximum uurloon," zegt Hugo de Koning, commercieel directeur StudentenWerk. "Wel is het vaak zo dat een werkgever van te voren doorgeeft wat een baantje verdient. Als iedereen op de werkvloer hetzelfde verdient, dan is er natuurlijk minder ruimte voor onderhandeling." 



Wie niet waagt die niet wint

Toch moet dat geen reden zijn om niet over het salaris te beginnen. "Studenten mogen best wat assertiever zijn op dat gebied," aldus De Koning. "Juist van bijbaantjes en vakantiebaantjes kunnen ze zó veel leren, voordat het echte werk begint. Bovendien zullen ze nog verbaasd staan te kijken hoeveel werkgevers open staan voor onderhandelen. Dit hangt uiteraard van de soort baan af, maar wie niet waagt die niet wint!" 

Onderhandelen over salaris…. Wat een goed idee!

Veel jongeren blijven het echter moeilijk vinden om over geld te praten (vijftien procent). Of ze hebben het gevoel dat ze geen onderhandelingspositie hebben door gebrek aan werkervaring (negen procent). Uit de antwoorden blijkt echter wel dat bijna een derde van de ondervraagden juist door dit onderzoek op een idee is gebracht. Aankomende zomer kunnen werkgevers dus wat meer assertiviteit verwachten tijdens de sollicitatiegesprekken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Millennial verkiest persoonlijke ontwikkeling boven hoog salaris
 Starter vraagt salaris van 2. 188 euro
 Onderhandelen over salaris is lastig
 Jongere wil liever toegang tot social media dan hoog salaris
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10