zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Blaricum opnieuw duurste woongemeente

30 januari 2012 - In Blaricum betaalden kopers in 2011 gemiddeld 775.000 euro voor een bestaande koopwoning. Daarmee is Blaricum opnieuw de duurste woongemeente van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl op basis van de werkelijke koopsomgegevens van het Kadaster. In Blaricum daalde de gemiddelde koopsom met 1,7 procent, maar er werden wel 23 procent meer woningen verkocht.

Bloemendaal bezet de tweede plaats met 698.000 euro, gevolgd door Wassenaar met 592.000 euro. Met uitzondering van Laren steeg in de overige top tien gemeenten de gemiddelde koopsom in 2011. Het aantal verkochte woningen met een koopsom boven een miljoen euro steeg in 2011 met achttien procent tot 699 stuks, in 2008 lag dit aantal nog op bijna 1.200. 



Pekela de goedkoopste gemeente van Nederland

De gemeente Pekela is met gemiddeld 133.000 euro opnieuw de goedkoopste gemeente van Nederland in 2011, daarna volgen De Marne en Kerkrade met respectievelijk 136.800 en 138.300 euro. In vier van de tien goedkoopste gemeenten daalde de gemiddelde koopsom met Het Bildt (-18,5 procent) als uitschieter. In de overige gemeenten ging de gemiddelde koopsom licht omhoog. 

Gemiddelde koopsom en transacties schommelen sterk

Ondanks het uitblijven van een algeheel herstel op de woningmarkt in 2011, steeg de gemiddelde koopsom in 190 van de 418 Nederlandse gemeenten. De stijging of daling van de gemiddelde koopsom loopt per gemeente sterk uiteen van + 25 procent tot -25 procent. Een daling of stijging van de gemiddelde koopsom wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een gewijzigde verhouding in het aantal dure en goedkope woningen. De koopsomontwikkeling mag daarom niet gelijkgesteld worden aan de waardeontwikkeling, die anders kan verlopen (om deze te kunnen beoordelen moet onder andere de prijsontwikkeling per woningtype worden geanalyseerd). In 2011 steeg de gemiddelde koopsom van alle in Nederland verkochte woningen met 0,2 procent tot 240.100 euro. In 160 gemeenten werden in 2011 meer woningen verkocht dan in 2010. De verschillen lopen op tot +50 procent naar -50 procent. De gemeente Vlist kende een bijzonder jaar, hier steeg het aantal transacties van 50 naar 116 (+132 procent), vermoedelijk als gevolg van de verkoop van een groep huurwoningen. In Nederland nam het aantal transacties vorig jaar af met 4,3 procent tot 120.739. 

De vijftien grootste gemeenten

In een apart overzicht worden de ontwikkelingen van de vijftien grootste gemeenten bijeengebracht. Amsterdam was is 2011 stabiel. In de overige gemeenten waren de verschillen wat groter. Zo daalde de gemiddelde koopsom in Enschede met 5,2 procent en valt de forse transactiedaling in Arnhem (-23 procent) op.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Woningmarkt verder op slot door onzekerheid hypotheekrenteaftrek
 Minder woningtransacties in 2011
 NHG-lening gewild in onzekere tijden
 Zware tijd voor vrijstaande woningen
 
 
reacties
 
Makelaardij Roosendaal  |   | 
24-04-2012
 | 
10:27 uur
Bijna niet te geloven de prijzen in Blaricum. Een paradijs voor makelaars! Ik zie dat de prijzen in Amsterdam stabiel zijn, maar wat zijn eigenlijk de gemiddelde prijzen in Amsterdam?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10