zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jongeren en hoger opgeleiden enthousiast over parttime ondernemerschap

11 januari 2012 - Meer dan de helft van de Nederlanders wil graag zelfstandig aan de slag. Vooral jongeren tot 34 jaar lopen warm voor het parttime ondernemerschap: 59 procent zegt een aantal dagen als ZZP’er te willen werken. Ook hoger opgeleiden zijn enthousiast over zelfstandig ondernemen, lager opgeleiden staan er juist minder positief tegenover.

Dit blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten. 



Grote voorkeur voor flexibiliteit
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat heel veel Nederlanders, maar vooral jongeren en hoogopgeleiden een grote voorkeur voor flexibiliteit hebben. Marco de Weerd van JobTrack.nl: "Jongeren en hoger opgeleiden wisselen vaker van werkgever en willen bovendien graag iets voor zichzelf opbouwen. Dat past bij de huidige samenleving en de situatie op de arbeidsmarkt. Zoveel mogelijk ervaring opdoen in een korte tijd en op die manier een uniek cv opbouwen dat in crisistijd goed van pas komt." 

Lang bij één baas slecht voor carrière

Opvallend is dat jobhoppen niet alleen populair is, maar dat een leven lang bij één baas werken zelfs als ‘slecht voor de carrière’ wordt bestempeld. Vooral jongeren en hoger opgeleiden zijn hiervan overtuigd. Ouderen zijn iets minder stellig, maar 30 procent vindt het beter af en toe van werkgever te veranderen. "Ik denk dat de onzekere arbeidsmarkt daarop van invloed is geweest. Jongeren hebben in de start van hun loopbaan te maken gekregen met een crisis en daar de gevolgen van ondervonden. Dat heeft ze gevormd. Zij zetten niet alles meer op één paard in, maar willen hun talenten volop benutten. Ze weten wat ze kunnen, houden hun ogen open en pakken de kansen die ze krijgen," aldus de Weerd. VMBO’ers hebben overigens een heel andere mening, slechts een kwart is het met de stelling eens. 

Zeeuwen loyaal

Uit het onderzoek komen opvallende regionale verschillen naar voren. Zo vindt 42 procent van de Zeeuwen het helemaal niet slecht om een leven lang bij één baas te werken. In Zeeland is maar liefst 85 procent van de bedrijven een familiebedrijf, terwijl dat percentage in de rest van Nederland op 69 procent ligt. De Weerd: "Dit kan deels het verschil verklaren. Werknemers zijn namelijk vaak heel loyaal aan dergelijke bedrijven. Dan is jobhoppen dus minder aan de orde."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge interim manager is geboren zzp’er
 Flexibilisering roept om innovatieve vraag en aanbod
 Managers blokkeren verandering onbewust
 Acht tips om te bepalen of u voor zichzelf moet beginnen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10