zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mismatch in leiderschap kost handenvol geld

11 januari 2012 - Het type leider en de strategische opgave van Nederlandse organisaties komen tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend overeen. Door deze mismatch komen bedrijfsresultaten en economische groei onnodig onder druk te staan. Dit maakt de vraag om nieuw leiderschap niet alleen actueel, maar ook erg noodzakelijk.

Dat concluderen organisatieadviseurs Ineke Strijp en Freek Peters in het boek 'Leiderschap in evenwicht'



Houdbaarheidsdatum
"Leiders moeten beter naar de eigen houdbaarheidsdatum kijken," licht Strijp toe. Managers, directieleden en bestuurders dienen eerst te reflecteren op hun eigen functioneren in relatie tot de strategische doelstellingen. Pas daarna kunnen ze zinvol dat van het team en van de gehele organisatie analyseren. Belangrijk hierbij is dat ook organisaties zelf effectief leren te toetsen in hoeverre het huidige leiderschap in de eigen organisatie past. 

Nieuwe tijden, nieuwe leiders

"Effectief leiderschap wordt steeds meer contextueel bepaald, door factoren buiten de grenzen van de organisatie zelf," vult Peters aan. Zo was de benoeming van de opvolger van Nout Wellink, Klaas Knot, opmerkelijk te noemen. In 2010 constateerde een onderzoekscommissie uit de Tweede Kamer een opvallend tekort aan kritische zelfreflectie in de bankensector. Als gevolg hiervan koos het kabinet expliciet voor de relatief jonge outsider die een cultuuromslag teweeg moet kunnen brengen. 

Leading coalitions

"We zien gelukkig ook dat leiders er tegenwoordig niet alleen voor staan," vertelt Strijp verder. Leiderschap komt meer in handen van leading coalitions in plaats van eenpersoons-('hero'-) managers. Met het boek bieden de auteurs het raamwerk voor evenwichtig leiderschap: de terminologie om de strategische opgave te analyseren, om daarna te kunnen concluderen over de meest effectieve stijl van leiderschap. Dit raamwerk is gebaseerd op een universitair promotieonderzoek naar de effectiviteit van leiderschap in de huidige tijd.

Moreel Management

Na de kredietcrisis van 2009 kregen de drie grootste Nederlandse banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) nieuwe bestuursvoorzitters. Opvallend was dat geen van hen een echte bankier was, maar eerder een nieuw moreel leiderschap vertegenwoordigde. Zocht men in de jaren voor de crisis voor bestuur en topmanagement vooral snelle dealmakers, nu kijkt men eerder naar bescheidenere types die nuchterheid en soliditeit hoog in het vaandel hebben staan.
En dat geldt zeker niet alleen voor de bankensector of het bedrijfsleven. Ook in de publieke sector lijkt een nieuwe type leiderschap noodzakelijk te zijn; een type met realisme, verantwoordelijkheidgevoel en een hanteerbaar ego, dit in tegenstelling tot de soms megalomane hemelbestormers die veel schade in de publieke instellingen hebben aangericht.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IBM is het best geleide bedrijf ter wereld
 Drie leiderschapscompetenties die onmisbaar zijn in Het Nieuwe Werken
 Leiderschap als ‘moderne krijgskunst’
 Herstel vertrouwen vraagt daadkrachtig en verantwoord leiderschap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10