zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Intuïtie is onzijdig

29 december 2011 - Intuïtie werd altijd al aanzien als typisch vrouwelijke eigenschap. De Franse organisatiepsycholoog Christophe Haag stelt op 6Minutes dat vrouwen en mannen weinig verschillen op het gebied van intuïtief vermogen. Dat intuïtie meer aan vrouwen wordt toegeschreven dan aan mannen, heeft er volgens Haag mee te maken dat vrouwen hun gevoelens en hun innerlijke stem meer laten spreken. Toch beschikken mannen over diezelfde capaciteiten.

In zijn boek 'La poulpe attitude' beschrijft Haag hoe we ons allemaal wat meer door de inktvis zouden moeten laten inspireren. Die verkent zijn omgeving razendsnel met zijn tentakels en gaat vervolgens direct tot actie over. De inktvis gebruikt hier zijn praktische intelligentie en intuïtie. De mens denkt en analyseert. Dat is goed maar het hoeft echt niet altijd, stelt Haag. 



Betrouwbaar signaal
Het brein registreert namelijk iedere ervaring. Bij herhaling van eenzelfde situatie zal de herinnering een signaal oproepen. Dat signaal is betrouwbaar, aldus Haag en het heet intuïtie. Mensen die naar dat innerlijk stemmetje durven te luisteren, werken aan hun eigen zelfvertrouwen. Ze optimaliseren hun vermogen om juist te oordelen zonder telkens opnieuw te moeten analyseren. Dat zelfvertrouwen zou er zelfs voor zorgen dat mensen minder angstig of depressief zijn en voorkomen dat ze een burn out krijgen.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Intuïtieve beslissing is toch niet altijd de juiste
 CEO hecht meer belang aan intuïtie dan aan cijfers
 Stress heeft grote impact op leren en geheugen
 Gebruik het onderbuikgevoel bij werving & selectie
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
30-12-2011
 | 
07:46 uur
Een heel juist en waar artikel. Intuïtie is nooit aan een vrouw voorbehouden geweest. Er is nooit een instrument geweest intuïtie bij vrouw of man aan te tonen. We weten dat het bestaat maar is met de conventionele methoden nooit aantoonbaar of meetbaar geweest. En dat is jammer want, soms wat ondefinieerbare eigenschap, intuïtie is wel degelijk aan te tonen waardoor duidelijk wordt waarom mensen er op vertrouwen en waar mensen er niet op kunnen vertrouwen omdat men het gewoonweg niet bezit.

Intuïtie ie aan te tonen en te meten. Mits men het juiste instrument hiervoor aanwend.
Intuïtief therapeut Monique Evenhuis  |   | 
30-12-2011
 | 
09:42 uur
Intuïtie is een belangrijk onderdeel bij het maken van beslissingen. Denk hierbij aan het kopen of verkopen van een woning, relatie of baan. ''meetbaar'' als ''bewijs'' voor de buitenwereld hoeft het niet zijn. Intuïtie heeft iedereen van nature, in verschillende ontwikkelings stadia aangelegd. Wel moet men openstaan om erop te durven vertrouwen, om de signalen die intuïtie ons meegeeft te kunnnen ervaren en er iets mee te doen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10