zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Europa meest risicovolle beleggingsgebied, maar euro blijft'

22 december 2011 - De Nederlandse particuliere belegger beschouwt Europa op dit moment als het meest risicovolle beleggingsgebied ter wereld. Maar liefst 34 procent van de beleggers is die overtuiging toegedaan, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek dat in opdracht van Schroders is uitgevoerd door TNS Nipo onder relatief vermogende beleggers. Afrika wordt door vijftien procent van de beleggers als meest risicovol gezien en de VS door 21 procent.

Over de toekomst van de euro is de belegger aanmerkelijk minder pessimistisch; maar 92 procent acht de kans klein tot zeer klein dat de munt over een jaar verdwenen is. 



De onzekere belegger
De belegger is in het afgelopen jaar nog veel onzekerder geworden en lijkt zijn oriëntatie voor een groot deel kwijt. De belegger kiest ervoor het risico nog meer uit de weg te gaan dan vorig jaar. Bijna helft van de beleggers zegt door de crisis beter inzicht te hebben gekregen in de risico's van beleggen en van deze groep gaat 86 procent nu uit van veel meer zekerheid in zijn beleggingskeuzes. De helft van het vermogen zit in spaargeld en maar een op de vijf beleggers wil een deel van dat geld binnenkort actief laten worden op de beurs. Als de Nederlandse belegger al plannen heeft om te beleggen, is hij sterk naar binnen gericht en kiest voor Nederland. Slechts een klein deel van de beleggers overweegt om nieuw geld in Europa te steken. Op dit moment beleggen nog twee van de drie Nederlandse beleggers specifiek in Europa en daarmee staat de regio bovenaan de lijst van meest populaire beleggingsregio's, direct na Nederland. 

Opkomende markten
Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek dit jaar is ook dat de belegger die gebruik maakt van een beleggingsadviseur veel meer dan de belegger zonder adviseur, over de grens kijkt naar bijvoorbeeld opkomende markten. De belegger die geen advies krijgt, is en blijft sterk op Nederland gericht en schuwt vaker terug voor buitenlandse beleggingen. De belegger die zich wel laat adviseren door een bank of vermogensbeheerder is geneigd om nu al meer belegd te zijn in landen als China, India, maar ook in de VS en Europa. Die belegger geeft aan van plan te zijn om in de komende maanden die overweging te handhaven. Met name Latijns Amerika en India zijn sterk in trek bij beleggers. Sinds vorig jaar heeft er een verdubbeling plaatsgevonden van het percentage beleggers dat zegt de komende tijd van plan te zijn in die regio's te beleggen. 

China
Die oriëntatie op het buitenland kent echter ook zijn grenzen. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat beleggers er massaal van overtuigd zijn dat China dé economische grootmacht van de komende tien jaar zal worden. Maar liefst 84 procent is die mening toegedaan. Toch heeft maar een beperkt deel van de beleggers het plan om de komende zes maanden meer geld te beleggen in de Chinese aandelenmarkt. Zelfs van de beleggers met adviseur is slechts één op de acht beleggers bereid om meer in China te beleggen. 

Beleggen is specialistisch werk
Het feit dat de adviseur kennelijk in staat is om beleggers te helpen over de eigen grenzen heen te kijken, is een goed ding, zo meent Michel Vermeulen algemeen directeur van Schroders Benelux. "Het is opvallend dat beleggers in onzekere tijden de neiging hebben om zich met hun beleggingen terug te trekken in het veilig gewaande Nederland. En dat terwijl de groei de komende jaren toch uit de opkomende markten zal moeten komen. Daarover is iedereen het eens. De Nederlander is er echter nog te zeer op gebrand om zijn beleggingen zelf te doen. En dat terwijl we weten dat als thuis de verwarming kapot is, we een loodgieter bellen. Specialistisch werk, vraagt specialisten," zo zegt Vermeulen.

Beleggingsfondsen populair

Onder de Nederlandse belegger is beleggen in beleggingsfondsen in toenemende mate populair. Sinds vorig jaar neemt de categorie beleggers die bijna zijn gehele vermogen (80-100 procent) in beleggingsfondsen heeft gestoken, toe. Afgezien van het spaargeld heeft de Nederlandse belegger procentueel gezien van zijn totale belegde vermogen tweederde deel (66 procent) in beleggingsfondsen gestoken. Slechts 33 procent blijkt in individuele aandelen en obligaties te worden belegd. Het is voor het eerst dat deze gegevens) bij deze doelgroep zijn onderzocht. Het beleggen via fondsen is populair omdat beleggers het aspect van risicospreiding belangrijk vinden. Dit werd door meer dan de helft van de beleggers genoemd als grootste voordeel. Dat sluit weer aan bij de grotere onzekerheid onder beleggers en de neiging om risico's uit de weg te gaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart Europese pensioenfondsen dekt risico’s niet voldoende af
 Belegger maakt zich weinig zorgen over inflatie
 Nederlandse belegger verwacht stevig rendement over 2011
 Beleggers betalen bijna 500 euro per jaar teveel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10